Lehti 39: Liitto toi­mii 39/2008 vsk 63 s. 3223

Yksityislääkärin ja lääkärikeskuksen yhteistyö

Marjut Laurikka-Routti

Yksityissektorivaliokunta kutsui yksityisten lääkärikeskusten johtavat lääkärit kokoukseen Lääkäriliittoon 2.9.2008. Keskusteluaiheina olivat koulutuskysymykset ja lääkärien pätevyysasiat, tietosuoja-asiat ja tiedon siirtoon liittyvät ongelmat. Esillä olleista koulutusasioista liiton koulutusjohtaja Hannu Halila ja allekirjoittanut aikovat kirjoittaa artikkelin Lääkärilehteen. Kokouksessa keskusteltiin sähköpostin ja puhelimen käytöstä potilastyössä ja käytiin läpi Lääkäriliiton hallituksen 6.6.2007 asiasta hyväksymä suositus. Suositusta voi mielestäni soveltaa myös puhelimen käyttöön. Siitä on hyvä muistaa muutamia perusasioita. Potilas-lääkärisuhdetta ei aloiteta sähköpostilla eikä mielestäni puhelimessakaan. Kaikesta potilastyöstä tehdään kirjalliset merkinnät potilasasiakirjoihin. Tietosuojaongelmat on hyvä tiedostaa ja tuntea. Kaikki potilastyö on pystyttävä laskuttamaan yksityissektorilla. Potilaita tulisikin muistuttaa palveluiden maksullisuudesta. Näin ei tulisi väärinymmärryksiä, jos puhelinsoiton tai sähköpostiyhteyden jälkeen potilaalle tulee kotiin laskukirje.

Tietosuoja-asioista ja tietojen siirtämisestä käytiin keskustelua liiton edunvalvontajohtaja Markku Kojon alustuksen jälkeen. Potilaslaki ja henkilötietolaki ohjaavat potilasrekisterinpitäjän ja potilaan oikeuksia ja velvollisuuksia. Rekisterinpitäjä on itsenäinen ammatinharjoittaja yksityislääkäritoiminnassa. Jos yksityislääkäri on työsuhteessa, on rekisterinpitäjä se terveydenhuollon yksikkö, jonka palkkalistoilla hän on.

Tietojen luovuttamiseen ammatinharjoittajan rekisteristä lääkäriaseman keskitettyyn rekisteriin tarvitaan potilaan kirjallinen suostumus. Potilasasiakirjat ovat salassa pidettäviä. Poikkeuksen tähän mahdollistaa vain potilaan lupa tai tietyt lait. Asiakirjoja saavat katsoa vain potilaan hoitoon osallistuvat tai hoitoon liittyviä tehtäviä tekevät, muilla aseman lääkäreillä tai henkilökunnalla ei tätä oikeutta ole. Erityislainsäädännön perusteella esimerkiksi TEO:lla, Kelalla ja eläkelaitoksilla on oikeus saada potilastietoja pyytäessään. Potilasasiakirjoihin tulee tehdä tarkat merkinnät tietojen luovuttamisesta: milloin ja mitä tietoja on luovutettu, kuka tiedot on luovuttanut, onko luovutus perustunut potilaan kirjalliseen, suulliseen tai asiayhteydestä ilmenevään suostumukseen vai lakiin. Potilaalla on oikeus tietää, mitä tietoja hänestä on merkitty asiakirjoihin. Potilastiedot voidaan tarkistaa henkilökohtaisella käynnillä tai potilas voi saada tiedot kirjallisena. Lain mukaan potilaalla on oikeus saada kerran vuodessa maksuttomasti potilastietonsa hoitaneelta lääkäriltään.

Vakuutusyhtiöillä on oikeus saada potilastietoja lakisääteisissä tapaturma-asioissa. Tiedot luovutetaan vakuutusyhtiön pyytämässä muodossa lausuntona tai kertomuskopiona. Lääkäri saa luovuttaa vain asiaan liittyvät välttämättömät tiedot.

Lue myös

Lain mukaan tietojen luovuttajalla on oikeus saada tietojen pyytäjältä kohtuullinen korvaus aiheutuneesta työstä ja kustannuksista. Laki ei määritä, mikä tämä kohtuullinen korvaus on. Tästä onkin nyt kehittynyt riita. Myös yhteistyökokous keskusteli tilanteesta. Lääkärin korvaus pitäisi suhteuttaa yksityislääkärin muuhun palkkiotasoon. Nyt vakuutusyhtiöt ovat yksipuolisesti määrittäneet korvaustason ja jättäneet maksamatta lääkäreiden laskuja tai maksaneet itse määrittämänsä palkkion. Yksityislääkäri laskuttaa potilaskäynnit aikaperusteisesti käytetyn ajan mukaan: 10, 20, 30 min jne. käynnit. Potilastietojen luovuttamisessa voitaisiin käyttää samaa aikaperusteisuutta: tietojen käsittelyyn ja eteenpäin saamiseen käytetty aika laskutetaan vakuutusyhtiöltä. Vakuutusyhtiöt saavat tietoonsa lääkärin aikaperusteiset taksat vastaanottopisteistä, joissa niiden täytyy olla näkyvillä potilaillekin. Yleislääkärin ja erikoislääkärin taksat ovat erisuuruisia, erikoislääkärillä on koulutuslisää - järjestelmä tukee näin myös ammattitaitoa.

Monta vuotta kestänyt kiistely yksityislääkäreiden ja vakuutusyhtiöiden välillä olisi aika saada päätökseen. Yhteistyökokous oli varsin yksimielinen asiasta. Nyt vakuutusyhtiöillä on mahdollisuus saada tietonsa haluamassaan muodossa, mutta lääkärin korvaukset on vielä saatava kohtuulliselle tasolle. Niinhän lakikin sanoo. Jos korvaus sidotaan muuhun lääkärien taksoitukseen eli aikaperusteisuuteen, saadaan kohtuullisuus toteutettua ongelmitta. Työrauha on saatava aikaan.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030