Lehti 2: Liitto toi­mii 2/2005 vsk 60 s. 208 - 209

Yleissairaalapsykiatrian erityispätevyys

Tarkistettu erityispätevyysohjelma on hyväksytty Suomen Lääkäriliiton koulutusvaliokunnan kokouksessa 25.10.2004.

Suomen Lääkäriliiton erityispätevyysjärjestelmä perustettiin vuonna 1993. Järjestelmän tarkoituksena on tukea jäsenistön täydennyskoulutusta ja ammatillista kehittymistä. Erityispätevyyttä voidaan pitää lisäansiona. Erityispätevyysjärjestelmä täydentää asetuksella säädettyä erikoislääkärikoulutusta ja tiedekuntien suunnittelemaa lisäkoulutusjärjestelmää, jotka eivät voi täysin kattaa lääketieteen kehittyvää kenttää. Erityispätevyysjärjestelmä tukee terveydenhuoltojärjestelmän ja hoidon laadun kehittämistä. Erityispätevyys on pääsääntöisesti kahden tai useamman erikoisalan yhteinen.

Suomen Psykiatriyhdistyksen esitys yleissairaalapsykiatrian erityispätevyyden perustamiseksi hyväksyttiin Lääkäriliiton hallituksessa 15.6.1999. Kolmen vuoden siirtymäaikana 15.6. 1999-14.6.2002 Suomen Lääkäriliiton koulutusvaliokunta on myöntänyt yleissairaalapsykiatrian erityispätevyyden Suomen Psykiatriyhdistys ry:n erityispätevyyslautakunnan esityksestä yhteensä 60:lle psykiatrian erikoislääkärin oikeuden omaavalle Suomen Lääkäriliiton jäsenelle. Normaalisääntöjen mukaan on hyväksytty kaksi hakemusta (31.8.2004 mennessä). Koulutuspaikkaoikeuksia (2 v. tai 1 v. ajalle) on myönnetty 31.8.2004 mennessä kymmenelle (10) yleissairaalapsykiatrian yksikölle: Hus/Hyks/Helsingin sairaalat Psykiatrinen konsultaatiopoliklinikka, Hus/Hyks Jorvin sairaalan psykiatrian yksikkö, Kys:n Psykiatrian tulosalue, Oys:n Psykiatrian klinikan yleissairaalapsykiatrian yksikkö, Tays:n Psykiatrian klinikan yleissairaalapsykiatrian yksikkö, Tyks:n aikuispsykiatrian yksikkö, Etelä-Karjalan keskussairaalan (1 v), Keski-Pohjanmaan keskussairaalan (1 v), Satakunnan keskussairaalan (1 v) yleissairaalapsykiatrinen yksikkö ja Keski-Suomen keskussairaalan yleissairaalapsykiatrian yksikkö. Erityispätevyyslautakunta on siirtymäkauden jälkeen laajentanut erityispätevyyden myöntämiseen liittyviä kohderyhmiä (nuoripsykiatrian ja lastenpsykiatrian erikoislääkärit) ja tarkistanut koulutusvaatimuksia.

Yleissairaalapsykiatrian erityispätevyyden myöntäminen

Yleissairaalapsykiatrian erityispätevyysohjelma on tarkoitettu psykiatrian, nuorisopsykiatrian tai lastenpsykiatrian erikoislääkärin oikeuden omaaville Suomen Lääkäriliiton jäsenille. Pätevyys on elinikäinen. Sen myöntää Suomen Lääkäriliiton koulutusvaliokunta yleissairaalapsykiatrian erityispätevyyslautakunnan esityksestä sen jälkeen, kun hakija on suorittanut vaadittavan käytännön palvelun, teoreettisen koulutuksen ja kuulustelun. Koulutusta valvoo Suomen Psykiatriyhdistys ry:n, Suomen Nuorisopsykiatriyhdistyksen ja Suomen Lastenpsykiatriyhdistyksen hallituksien nimeämä erityispätevyyslautakunta.

Erityispätevyyslautakunta

Suomen Psykiatriyhdistyksen hallitus nimeää erityispätevyyslautakuntaan viisi-kuusi jäsentä, niin että kaikki yliopistolliset sairaanhoitopiirit ovat edustettuina. Suomen Nuorisopsykiatrian ja Suomen Lastenpsykiatrian yhdistykset nimeävät kumpikin yhden edustajan. Erityispätevyyslautakunta nimetään kolmeksi vuodeksi kerrallaan. Lautakunta myöntää koulutuspaikkaoikeudet, nimeää kouluttajat, laatii ohjelmarungon, hyväksyy teoreettisen kurssimuotoisen koulutuksen ja valvoo koulutusta. Lautakunta valitsee kuulustelijat, järjestää valtakunnallisen kuulustelun sekä tekee esityksen Suomen Lääkäriliiton koulutusvaliokunnalle erityispätevyyden myöntämiseksi sitä hakevista erikoislääkäreistä.

Koulutuspaikat ja kouluttajat

Erityispätevyyslautakunta myöntää yleissairaalapsykiatrisille yksiköille oikeuden toimia koulutuspaikkana. Kun koulutuspaikkaa haetaan, yksikön tulee esittää suunnitelma koulutuksen järjestämisestä, sisällöstä ja nimetä koulutuksesta vastaava henkilö, jolla tulee olla alan erityispätevyys. Yksityiskohtaisemmat tiedot koulutuspaikkaoikeuden hakemisesta on saatavissa erityispätevyyslautakunnan sihteeriltä. Mikäli koulutuspaikaksi hyväksytyn yksikön edellytykset toimia koulutuspaikkana oleellisesti muuttuvat koulutuspaikkaoikeus lakkaa. Erityispätevyyslautakunta omalta osaltaan seuraa tätä tilannetta.

Käytännön koulutus

Koulutus suoritetaan ennalta suunnitellun ohjelmarungon mukaisesti. Koulutus sisältää kaksi (2) vuotta päätoimista palvelua yleissairaalapsykiatrian erityispätevyyden omaavan erikoislääkärin ohjauksessa, mistä yksi vuosi voidaan suorittaa muussa kuin yliopistollisessa yleissairaalapsykiatrisessa yksikössä. Koko kaksivuotinen palvelu voidaan suorittaa muussa kuin yliopistollisessa koulutusyksikössä, mikäli yliopistollisen sairaalan kanssa on sovittu riittävän yleissairaalapsykiatrisen koulutuksen ja työnohjauksen järjestämisestä (sateenvarjokoulutus/satelliittikoulutus). Näissä tapauksissa koulutusjärjestely tulee etukäteen hyväksyttää yleissairaalapsykiatrian erityispätevyyslautakunnassa.

Koulutuksen sisältö

Koulutuksen tulee muodostaa mielekäs ja pätevyysalueen kaikki osa-alueet kattava kokonaisuus.

Koulutettavan tulee suorittaa koulutusaikana (lasten- ja nuorisopsykiatrien osalta soveltuvin osin):

-psykiatrisia konsultaatioita muille erikoisaloille

-yleissairaalapsykiatrisia työkyvyn arviointeja

-itsemurhaa yrittäneiden potilaiden kliinisiä arvioita ja hoitoja

-kriisipsykiatrisia konsultaatioita

-kymmenen (10) kriisipsykiatrista hoitoa, vähintään viisi tapaamista/potilas

-osallistua muiden tärkeimpien erikoisalojen kanssa yleissairaalapsykiatrisen toiminnan kehittämiseen koulutusyksikön puitteissa

-perehtyä psykiatriseen työnohjaustoimintaan somaattisen sairaalan ja perusterveydenhuollon tarpeisiin

-osallistua suunnitelmalliseen toimipaikkakoulutukseen sekä valtakunnallisiin/kansainvälisiin alan koulutustilaisuuksiin

-perehtyä tieteellisen tutkimuksen perusteisiin yleissairaalapsykiatriassa siten, että koulutettava saa valmiuden itsenäisesti arvioida alan kehitystä tieteellisessä kirjallisuudessa.

Pätevyystodistusta haettaessa käytännön palvelun tulee olla suoritettu viimeisten kymmenen vuoden aikana.

Teoreettinen kurssimuotoinen koulutus

Teoreettista kurssimuotoista koulutusta tulee hankkia vähintään 40 tuntia koulutusyksikön ulkopuolisissa koti- tai ulkomaisissa koulutustilaisuuksissa. Kyseeseen voivat tulla alueelliset lääkäripäivät, psykiatrian tai muiden yleissairaalapsykiatrialle merkittävien yhdistysten järjestämät koulutustilaisuudet, kansainväliset psykosomatiikan ja psykiatrian kongressit ja workshop-tilaisuudet sekä muut koulutustilaisuudet, joissa käsitellään yleissairaalapsykiatrian kysymyksiä erityispätevyystoimikunnan hyväksynnän mukaan.

Pätevyystodistusta haettaessa kurssimuotoisen koulutuksen tulee olla suoritettu viimeisten kymmenen vuoden aikana.

Kuulustelu

Erityispätevyystoimikunta järjestää kaksi kertaa vuodessa (toukokuussa ja marraskuussa) valtakunnallisen kuulustelun, jonka kuulustelijat lautakunta valitsee, ja joita tulee olla vähintään kaksi. Kuulustelijoilla tulee olla yleissairaalapsykiatrian erityispätevyys. Kuulustelupäivistä ilmoitetaan Suomen Lääkärilehdessä ja Lääkäriliiton Internet-sivuilla (www.laakariliitto.fi/ koulutus/erityispatevyydet/kuulustelut. html). Kuulusteluun ilmoittaudutaan Lääkäriliittoon (ulla.anttila@fimnet.fi, puh.(09) 393 0830) noin kuukautta ennen. Kuulustelu pidetään Lääkäriliiton toimiston tiloissa, Mäkelänkatu 2, Helsinki. Kuulustelu voidaan poikkeustapauksissa suorittaa myös Oulussa. Kuulustelu on maksuton.

Kuulustelussa vaadittava kirjallisuus:

Lue myös

1) Stern TA, Fricchione GL, Cassem NH, Jellinek MS, Rosenbaum JF: Massachusetts General Hospital. Handbook of General Hospital Psychiatry. 5 th ed. Mosby 2004. ISBN: 0-323-02767-9.

2 a) Wise MG, Rundell JR: American Psychiatric Press Textbook Of Consultation-Liaison Psychiatry: Psychiatry in The Medically Ill. 2 nd ed. Washington DC, American Psychiatric Press 2002. ISBN: 0880483938 tai

2 b) Stoudemire A, Fogel BS, Greenberg DB: Psychiatric Care of the Medical Patient. 2nd ed. Oxford. Oxford University Press 2000. ISBN 0-19-512452-9.

Lisäksi edellytetään seuraavien aikakausilehtien kolmen viimeisen vuosikerran seuraamista:

-General Hospital Psychiatry

-Journal of Psychosomatic Research

-American Journal of Psychiatry ja Archives of General Psychiatry, yleissairaalapsykiatristen aiheiden osalta

Pätevyystodistusta haettaessa kuulustelun tulee olla suoritettu viimeisten neljän vuoden aikana.

Siirtymäkauden määräykset nuorisopsykiatrian ja lastenpsykiatrian erikoislääkäreille

Kolmen vuoden siirtymäaikana 25.10.2004-25.10.2007 erityispätevyyslautakunta voi esittää hakemuksesta (vapaamuotoinen) yleissairaalapsykiatrian erityispätevyyttä niille nuorisopsykiatrian ja lastenpsykiatrian erikoislääkäreille, joilla on vähintään neljän (4) vuoden kokemus itsenäisestä työskentelystä yleissairaalapsykiatrisessa toimintayksikössä (aikuispsykiatria, nuorisopsykiatria, tai lastenpsykiatria), ja joiden erityispätevyyslautakunta arvioi muuten saavuttaneen ohjelman tavoitteiden mukaiset kliiniset ja teoreettiset taidot ja tiedot.

Erityispätevyyden hakeminen

Yleissairaalapsykiatrian erityispätevyyshakemukseen tulee sisältää seuraavat asiakirjat:

1. Hakemuslomake, joka on saatavissa osoitteessa www.laakariliitto.fi/koulutus/erityispatevyydet/yleissairaalapsykiatr ia.html

2. Nimikirjanote tai vastaava selvitys sekä esimiehen antama tai muu luotettava, oikeaksi todistettu selvitys hakijan yleissairaalapsykiatrisesta palvelusta, jonka perusteella hän hakee yleissairaalapsykiatrian erityispätevyyttä.

3. Todistusjäljennökset teoreettisesta kurssimuotoisesta koulutuksesta ja mahdolliset muut asiaan vaikuttavat selvitykset, joihin hakija haluaa vedota, esimerkiksi alan julkaisut, järjestötoiminta tai vastaava.

4. Todistus suoritetusta kuulustelusta.

Hakemukset liitteineen tulee toimittaa pätevyyslautakunnalle osoitteella: Suomen Psykiatriyhdistys, Yleissairaalapsykiatrian pätevyyslautakunta, Fredrikinkatu 71 A 4, 00100 Helsinki, puh. (09) 477 0660, faksi (09) 47706611. Erityispätevyyttä koskevat tiedustelut: pätevyyslautakunnan sihteeri, erkki. aarela@turku.fi

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030