Terveydenhuolto

C-hepatiitti yleistyy nuorilla, mutta hoitoon liittyy ennakkoluuloja

Maailman hepatiittipäivänä Munuais- ja maksaliitto muistuttaa, että Suomessa noin 20 000 C-hepatiittitartunnan saanutta odottaa hoitoonpääsyä. Kaikilla on oikeus testaukseen ja hoitoon pääsyyn.

Hanna Kauppinen
Adobe/AOP

Suomessa noin 20 000 C-hepatiittitartunnan saanutta odottaa pääsyä hoitoon. Munuais- ja maksaliitto muistuttaa tiedotteessaan , että kaikilla on oikeus C-hepatiitin testaukseen ja hoitoon.

A- ja E-hepatiitit tarttuvat suun kautta, B-, C- ja D-hepatiitit veren välityksellä. A- ja B-hepatiitti ovat ehkäistävissä rokotteella, mutta C-, D- ja E-hepatiittiin rokotetta ei ole. Suomessa rokote ei kuulu kansalliseen rokotusohjelmaan, mutta riskiryhmät voivat saada sen ilmaiseksi.

C-hepatiittitartuntoja todetaan eniten 20–29-vuotiailla. Yleisin C-hepatiitti on suonensisäisiä huumeita käyttävillä. Hoitamattomana C-hepatiitti voi johtaa maksakirroosiin ja pahimmillaan maksasyöpään.

– Nuoret eivät tunne C-hepatiittia, eivätkä osaa ajatella, että tartunnan voi saada jo yhdestä huumekokeilusta, sanoo Munuais- ja maksaliiton maksa-asiantuntija  Tarja Teitto-Tuckett tiedotteessa.

Suomessa hoidettiin viime vuonna lähes 3 000 C-hepatiittitartunnan saanutta. Tablettilääkitys on lisännyt hoidettavien määrää, mutta tartuntaan ja sen hoitoon liittyy edelleen paljon ennakkoluuloja. Varsinkaan pistohuumeita käyttävien tartuntoja ei hoideta riittävästi.

– C-hepatiitin hoito ja testaus nähdään kunnissa edelleen kustannuksena, ei kustannussäästönä. Testaus ja hoito olisi vietävä terveysasemille, neuvoloihin ja opiskelijaterveydenhuoltoon, samoin kuin huumehoito- ja päihdepalveluyksilöihin sekä vankiloihin, Teitto-Tuckett sanoo.

Lähiaikoina päivitettävä C-hepatiittistrategian odotetaan korjaavan tilanteen.

Lue myös

Käsihygienia ja puhdas juomavesi

Matkailijan on huolehdittava itse tarvitsemistaan rokotuksista, Munuais- ja maksaliitto korostaa tiedotteessaan . A-hepatiitti tarttuu saastuneen ruoan tai veden välityksellä, ulosteiden ja likaisten käsien kautta. Tartunnan voi saada muun muassa huonosti kypsennetyistä äyriäisistä tai likaisesta juomavedestä. 

E-hepatiitin voi puolestaan saada ihmisen ulosteiden saastuttamasta vedestä tai ruoasta. Tartunnan voi saada myös huonosti kypsennetystä lihasta, simpukoista tai ostereista ja vihanneksista ja marjoista.

E-hepatiittia esiintyy erityisesti Etelä- ja Keski-Aasiassa, Kiinassa ja trooppisessa Afrikassa, mutta viime aikoina sitä on tavattu myös Keski-Euroopan maissa. Suomessa A-hepatiittitartunnat ovat johtuneet yleisimmin elintarvike-epidemioista.

A- ja E-hepatiittien hoitoon ei ole lääkettä, mutta tauti paranee lähes aina ilman jälkitauteja. E-hepatiitti on kuitenkin vaarallinen raskaana oleville.

Kirjoittaja

Hanna Kauppinen


Faktat

Maailman hepatiittipäivä

Maailman hepatiittipäivä 28.7. on yksi neljästä Maailman terveysjärjestö WHO:n virallisesta tautitietoisuuspäivästä.

Maailmalla virushepatiittitartunnan kanssa elää 354 miljoonaa ihmistä. Heistä yhdeksän kymmenestä ei tiedä sairastavansa hepatiittia.

Vuosittain uusia C-hepatiittitartuntoja todetaan maailmassa 1,8 miljoonaa. Suomessa uusia tartuntoja todetaan vuosittain noin 1 100.

WHO:n tavoitteena on virushepatiittien eliminointi vuoteen 2030 mennessä. Avainasemassa on matalankynnyksen testaus ja hoitoon pääsy. Suomi on sitoutunut samaan tavoitteeseen.

Maailman hepatiittipäivää vietetään B-hepatiittiviruksen löytäneen ja rokotteen kehittäneen Nobel-palkinnon saaneen tohtori Baruch Blumbergin syntymäpäivänä.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030