Terveydenhuolto Suom Lääkäril 2025;80:e44620, www.laakarilehti.fi/e44620

Hybridityön riskinä ovat etätyöhön kadonneet

Hommaa pitää johtaa, toteaa tutkimusprofessori.

Sari Kosonen

Työterveyslaitoksen tutkimuksessa tarkasteltiin etätyön ja lähityön vaikutuksia asiantuntijoiden työhyvinvointiin vuosina 2019–2023. Tutkimuksen perusteella isossa kuvassa hybridityö toimii hyvin, ja se on jo vakiintunutta.

– Tämän päivän asiantuntijatyöstä osa tapahtuu etänä, osa on lähityötä. Hommaa pitää johtaa. Välineitä johtamiseen, yhteisöllisyyden tukemiseen ja työtilojen kehittämiseen on jo entuudestaan paljon. Niitä pitää käyttää aktiivisesti, summaa tutkimusprofessori Annina Ropponen Työterveyslaitoksesta tiedotteessa .

Tutkimushankkeessa hyödynnettiin viiden työnantajan laajaa rekisteriaineistoa ja tarkasteltiin työhyvinvointia viikkotasolla.

Tulosten mukaan hybridityö ei ole uhka työelämälle tai työhyvinvoinnille. On kuitenkin yksittäisiä etätyöhön jumittuneita henkilöitä, jotka eivät itse ole aktiivisia, ja jotka voivat unohtua työyhteisöltä. Tästä työntekijäjoukosta pitäisi olla huolissaan.

– Nämä etätyöhön kadonneet pitää tunnistaa. Heille pitää tarjota tukea ja väylä olla yhteydessä työyhteisöön. Näen riskinä, että heille voi syntyä tai olla jo haasteita työstä suoriutumissa tai jaksamisessa, erilaisia oireita tai jopa elämänhallinnan vaikeuksia. Jatkuessaan nämä voivat johtaa pitkiinkin sairauspoissaoloihin, mitkä ovat työpaikalle kalliita ratkaisuja, Ropponen sanoo.

Esihenkilöiden tulee olla säännöllisesti yhteydessä kaikkiin työntekijöihinsä ja tavata työntekijöitä myös kasvokkain. Esihenkilötyössä voidaan hyödyntää yleisiä johtamisen työkaluja, jotka kannustavat työntekijää osallistumaan ja osaksi työyhteisöä.

Etätyö ei näy sairauspoissaoloissa

Tutkimuksen mukaan etätyöpäivien määrä ei ollut yhteydessä lyhyisiin sairauspoissaoloihin. Tämä viittaa siihen, että tiettyjen etätyöpäivien määrän suositteleminen ei ole tarpeen ainakaan sairauspoissaolojen vähentämiseksi.

– Tulos on kannustava. Olemme koronapandemiasta oppineet, että töihin ei mennä oireisena tai sairaana. Tämä voi olla merkittävä oppi myös tulevissa epidemiatilanteissa. Asiantuntijatyössä jokaisen on kuitenkin itse osattava arvioida, onko työkykyinen. Etätyössäkin on oikeus jäädä sairaana pois eli etätyö ei saa olla paikka, jossa töitä tehdään sairaana, Ropponen huomauttaa.

Tutkimusryhmä suosittelee, että työpaikoilla kiinnitetään huomiota ohjeistuksiin ja työkulttuuriin siltä osin, että myös etätyössä on oikeus sairauspoissaoloihin eli sairastamiseen ja toipumiseen.

Työpaikoilla on tärkeää kiinnittää huomiota myös sekä etätyön että toimitilojen työskentelyolosuhteisiin. Toimitiloissa tulisi panostaa työrauhaa tarjoaviin tilaratkaisuihin, jotka tukevat keskittymistä ja tuottavuutta.

Lue lisää: Työhyvinvoinnin heikentyminen on pysähtynyt

Kirjoittaja

Sari Kosonen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030