IPS-valmennus auttoi mielenterveyden häiriötä sairastavia työelämään
Asiakas saa työhönvalmentajalta yksilöllistä, räätälöityä ja kestoltaan rajaamatonta tukea työnhakuun.
Psykiatriseen hoitoon integroitu IPS-työhönvalmennus tukee vakavaa mielenterveyden häiriötä sairastavien työllistymistä, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella tehdystä tutkimuksesta.
Tutkimuksen mukaan puolet vakavaa mielenterveyden häiriötä sairastavista henkilöistä pääsi kiinni työelämään valmennuksen avulla. Heistä 38 prosenttia työllistyi palkkatyöhön avoimille työmarkkinoille ja loput osallistuivat esimerkiksi työkokeiluun.
Tutkimukseen osallistui 254 IPS-työhönvalmennuksen aloittanutta henkilöä sekä psykiatrian ammattilaisia ja IPS-työhönvalmentajia psykiatrian yksiköistä Varsinais-Suomesta, Pohjanmaalta, Keski-Pohjanmaalta, Keski-Suomesta, Pohjois-Savosta ja Kainuusta.
Yksilöllistä tukea työnhakuun
IPS-työhönvalmennusta (Individual Placement and Support) on pilotoitu Suomessa vuodesta 2021 lähtien osana psykiatrista hoitoa ja kuntoutusta. Valmennukseen ovat voineet osallistua henkilöt, joilla on hoitosuhde psykiatriseen erikoissairaanhoitoon ja jotka haluavat työllistyä.
Asiakas saa työhönvalmentajalta yksilöllistä, omaan tilanteeseensa räätälöityä ja kestoltaan rajaamatonta tukea työnhakuun.
– IPS-työhönvalmennuksen käyttöönotto osana psykiatrista hoitoa edellyttää, että hoitavassa organisaatiossa on valmiutta työskennellä toipumisorientaatioon perustuvalla työotteella ja työ mielletään yhdeksi mahdolliseksi asiakkaan kuntoutumista edistäväksi tekijäksi, kertoo tutkija Noora Sipilä tiedotteessa .
Toipumisorientaation mukaisessa työotteessa huomio on sairauden sijaan toipumisessa, vahvuuksissa, toiveikkuudessa ja elämän merkityksellisyydessä.