Terveydenhuolto Suom Lääkäril 2025;80:e44379, www.laakarilehti.fi/e44379

Joka neljäs pirkanmaalainen käyttää hyvinvointialueen digiklinikkaa

Palkittu palvelu on ollut käytössä vuoden ajan.

Ulla Ora

Vuoden käytössä ollut Pirkanmaan hyvinvointialueen digiklinikka on saavuttanut suuren suosion. Noin 25 prosenttia alueen väestöstä on rekisteröitynyt palvelun käyttäjäksi. Digiklinikkaaa suosivat erityisesti 20–40-vuotiaaat, mutta myös yli 60-vuotiaat ovat löytäneet palvelun.

– Digiklinikan ensimmäinen vuosi on osoittanut, että pirkanmaalaiset haluavat ja osaavat käyttää digipalveluja. Digiklinikka on yksi ensimmäisistä digipalveluistamme, joka palvelee yhdenvertaisesti kaikkia pirkanmaalaisia ja sille on ollut selkeästi tarvetta, kertoo hyvonvointialueen sosiaali- ja terveysjohtaja Taru Kuosmanen tiedotteessa.

Digiklinikka ja sen palvelut tuotetaan yhteistyössä hyvinvointialueen ja Mehiläisen kanssa.

– Vuoden aikana palveluun rekisteröityneistä noin 20 prosenttia on ollut 60-vuotiaita ja sitä vanhempia. Eniten digiklinikkaa käyttävät 20–40-vuotiaat, mikä on ymmärrettävää, sillä he elävät usein ruuhkavuosia ja arvostavat nopeaa ja kätevää tapaa hoitaa omia tai lastensa terveysasioita. Olemme pystyneet vastaamaan yhteydenottoihin alle 13 minuutissa, kertoo Mehiläisen Etälääketieteen keskuksen johtava lääkäri Taavi Kaartinen  tiedotteessa.

Akuuteissa oireissa yhteys

Pirkanmaalaiset ottavat digiklinikalle yhteyttä eniten akuuteissa vaivoissa, kuten erilaisissa silmä- ja iho-oireissa, flunssassa sekä esimerkiksi virtsatieoireiluun liittyen.

– Viime elokuusta alkaen noin kolmannes yhteydenotoista, joissa potilas on täyttänyt oirekyselyn, on koskenut ylähengitystieinfektioita. Noin 65 prosenttia tapauksista ratkaistaan suoraan ensimmäisessä chat-kontaktissa, mikä keventää muiden palveluiden kuormitusta, Kaartinen kertoo.

Jos asiaa ei voida ratkaista keskitetyllä digiklinikalla, chat-keskustelu ohjataan asiakkaan omalle sosiaali- ja terveysasemalle, jossa on parempi tieto esimerkiksi asiakkaan pitkäaikaissairauksista. Oman sote-aseman ammattilainen näkee käydyn keskustelun ja asia hoidetaan loppuun chatissa, ellei erityistä syytä läsnäkäynnille ole.

Pirkanmaan digiklinikka on voittanut muun muassa Vuoden 2024 vaikuttavin digiteko hyvinvointialueella -kilpailun sekä julkisen sektorin Amazon Web Services Finland Elevate -palkinnon.

Lue lisää: Pirkanmaan digiklinikka vaikuttavin digiteko 

Lue lisää: Varsinais-Suomen terveysasemien chat aukesi, tulossa myös etävastaanottoja

Kirjoittaja

Ulla Ora

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030