Terveydenhuolto

Kaikkien yliopistosairaaloiden tuottavuus nousi viime vuonna

Myös keskussairaaloissa erikoissairaanhoidon tuottavuus nousi yhden prosenttiyksikön.

Myös keskussairaaloissa erikoissairaanhoidon tuottavuus ilman psykiatriaa nousi yhden prosenttiyksikön.

Hanna Kauppinen
Adobe/AOP

Viime vuonna lähes kaikkien yliopistosairaaloiden palvelutuotanto eli painotettujen avo- ja laitoshoitojaksojen lukumäärät nousivat samalla, kun kustannukset hieman laskivat, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tiedotteessaan.

Tiedotteen mukaan tuottavuus nousi eniten Helsingin yliopistollisessa keskussairaalassa. Edellisvuonna tuottavimmat olivat Tampereen ja Oulun yliopistolliset sairaalat.

Julkisen somaattisen erikoissairaanhoidon kustannuksista yli 98 prosenttia aiheutui yliopisto- ja keskussairaaloiden toiminnasta. Viisi vuotta aiemmin vastaava luku oli 96 prosenttia.

Keskussairaaloiden tuottavuus nousi hieman

Keskussairaaloissa erikoissairaanhoidon tuottavuus ilman psykiatriaa nousi yhden prosenttiyksikön viime vuonna edelliseen vuoteen verrattuna. Tuottavimmat keskussairaalat olivat Satakunnan ja Päijät-Hämeen keskussairaalat.

Alhaisimmat somaattisen erikoissairaanhoidon laskennalliset kustannukset vuonna 2021 olivat Pohjois-Karjalan sairaanhoitopiirissä, 16 prosenttia alle maan keskitason. Samaan aikaan tarvevakioitu palvelujen käyttö oli Pohjois-Karjalassa 11 prosenttia alle maan keskitason. 

– Alue sai siis käyttämiensä palveluiden hyvästä tuottavuudesta ja palvelujen vähäisestä käytöstä johtuen laskennallista säästöä 32 miljoonaa euroa, toteaa THL:n kehittämispäällikkö Merja Kemppainen tiedotteessa.

Lue myös

Tarvevakiointi ottaa huomioon alueiden erilaiset palvelutarpeet ja parantaa alueiden sosiaali- ja terveydenhuollon -menojen vertailukelpoisuutta.

Vuoden 2022 ennakkotiedot on myös julkaistu täällä. Vuosien 2018–2022 aikasarjaa koskevat ennakkotiedot julkaistaan myöhemmin heinäkuun 2023 aikana.

Täältä löydät lisää tietoa sairaaloiden tuottavuudesta vuonna 2012.

Kirjoittaja

Hanna Kauppinen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030