Terveydenhuolto

Kansallinen syöpästrategia halutaan hallitusohjelmaan

Myös Maailman terveysjärjestö WHO on jo pitkään suositellut syöpästrategian laatimista. Sellainen löytyy valtaosasta Euroopan maita, kuten Ruotsista, Norjasta, Saksasta ja Ranskasta.

Hanna Kauppinen
Adobe/AOP

Syöpäjärjestöt vaatii kansallisen syöpästrategian laatimista. Samaa mieltä ovat monet muut syövän parissa toimivat tahot, kertoo Syöpäjärjestöt tiedotteessaan .

– Kansallinen syöpästrategia olisi eräänlainen sateenvarjo, jonka alle koottaisiin kaikki syövän kannalta olennaisimmat kysymykset, kuten syöpäseulontojen kehittäminen, diagnostiikka ja varhainen hoitoonpääsy, yhdenvertaiset hoitokäytännöt, potilaiden kuntoutumisen tuki ja psykososiaalinen tuki sekä syöpätutkimus,  sanoo Syöpäjärjestöjen pääsihteeri Juha Pekka Turunen tiedotteessa.

Tiedotteen mukaan syöpämäärät jatkavat kasvuaan nopealla tahdilla. Vuonna 2035 Suomessa ennustetaan olevan 46 000 uutta syöpätapausta, ja elämänsä aikana jopa 40 prosentin suomalaisista arvioidaan sairastuvan. 

– Syöpä on suomalaisten toisiksi yleisin kuolinsyy. Samaan aikaan yhä useampi paranee syövästä. Suomessa on nyt ensimmäistä kertaa elossa yli 300 000 ihmistä, jotka ovat joskus sairastaneet syövän. Jatkossa nousee yhä keskeisemmiksi kysymyksiksi, miten hoidamme kaikki uudet syöpäpotilaat yhdenvertaisesti, Turunen toteaa.

Lue myös

– Tarvitsemme syöpästrategian nyt, jotta saamme pitkäjänteiset suunnitelmat käytäntöön ja pystymme turvaamaan syöpätutkimuksen tulevaisuuden, toteaa puolestaan FICANin tutkijaprofessori Juha Klefström .

Turunen ja Klefström vaativat, että kansallinen syöpästrategia kirjattaisiin seuraavaan hallitusohjelmaan.

Myös Maailman terveysjärjestö WHO on jo pitkään suositellut syöpästrategian laatimista. Sellainen löytyy valtaosasta Euroopan maita, kuten Ruotsista, Norjasta, Saksasta ja Ranskasta.

Kirjoittaja

Hanna Kauppinen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030