Terveydenhuolto

Keva aloittaa laajat toimet työssä jaksamisen lisäämiseksi julkisella alalla

Kevan arvion mukaan viime vuosina kunta-alalla työkyvyttömyyskustannukset ovat kasvaneet noin 180 miljoonaa euroa vuodessa.

Hanna Kauppinen

Eläkevakuuttaja Keva käynnistää laajan hankkeen työkyvyn vahvistamiseksi julkisella alalla, Keva kertoo tiedotteessaan .

Valtiovarainministeriö on myöntänyt valtionavustuksen Kevan Työkyky-hankkeelle, jonka tavoitteena on tarjota julkisen alan organisaatioille uusia välineitä ja tutkittua tietoa työkyvyttömyysriskien vähentämiseksi.

– Julkisen alan ammatteja kuormittavat monet toimintaympäristön ja työelämän muutokset, ja koronapandemia on entisestään kärjistänyt tilannetta. Kevan arvion mukaan viime vuosina kunta-alalla työkyvyttömyyskustannukset ovat kasvaneet noin 180 miljoonaa euroa vuodessa. Pelkästään kunta-alalla kustannukset ovat 1,2 miljardia ja koko julkisella alalla 2 miljardia euroa vuosittain, Kevan hankejohtaja  Maija Träskelin  sanoo tiedotteessa.

Hanke edistää strategisen työkykyjohtamisen kehittämistä ja vahvistaa tiedolla johtamisen perustaa. Tavoitteena on synnyttää uusia toimintamalleja, palveluita ja yhteistyöverkostoja, joiden avulla vaikutetaan henkilöstön työkykyisyyteen julkisella alalla. 

Lue myös

– Työkyvyn tukeminen on nähtävä myös yhtenä merkittävänä tekijänä, kun julkisella alalla haetaan ratkaisuja työvoiman saatavuuden haasteeseen, muistuttaa Kevan varatoimitusjohtaja  Tapani Hellstén

Toimet kohdistuvat koko julkisen alan eli kuntien, hyvinvointialueiden, valtion ja kirkon henkilöstöön. Valtionavustus on enintään 3 448 000 euroa vuosina 2022–2024. Keva osoittaa hankkeelle vastaavan määrän omaa rahoitustaan.

Valtionavustus liittyy EU:n elpymis- ja palautumistukivälineestä rahoitettavaan Suomen kestävän kasvun ohjelmaan. Rahoitushaku oli auki kesäkuussa.

Kirjoittajat

Hanna Kauppinen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030