Terveydenhuolto

Koronaa ei luokitella enää yleisvaaralliseksi tartuntataudiksi

STM muistuttaa, että suositusten mukaisesta rokotussuojasta huolehtiminen on jatkossakin tärkeää.

Hanna Kauppinen
Adobe/AOP

Valtioneuvosto on hyväksynyt asetusmuutoksen, jonka myötä SARS-CoV-2-koronaviruksen aiheuttama covid-19-tauti ei enää ole yleisvaarallinen tartuntatauti, sosiaali- ja terveysministeriö (STM) kertoo tiedotteessaan. STM:n mukaan jatkossa covid-19 määritellään valvottavaksi tartuntataudiksi. Asetuksen on määrä tulla voimaan huomenna, perjantaina 30. kesäkuuta.

Perusteeksi koronataudin kategorian muutokselle kerrotaan, että koronaviruksen tapausmäärät ja kuolemantapaukset ovat globaalilla tasolla laskeneet vuodenvaihteen jälkeen. Rokotukset ovat säilyttäneet tehonsa myös muuntuneita viruskantoja vastaan ja Suomen väestön rokotuskattavuus on hyvällä tasolla. Rajoitustoimia ei enää ole käytössä. 

Lue myös

Maailman terveysjärjestö WHO luopui toukokuun alussa covid-19-taudin luokittelusta kansainväliseksi kansanterveysuhaksi. Myös Euroopan unioni, sen jäsenvaltiot ja Euroopan tautien ehkäisy- ja valvontakeskus (ECDC) ovat luopuneet pandemian johdosta käyttöön otetuista poikkeusjärjestelyistä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ehdotti huhtikuussa, että korona säädettäisiin valvottavaksi tartuntataudiksi.

STM muistuttaa, että suositusten mukaisesta rokotussuojasta huolehtiminen on jatkossakin tärkeää. Virusmuunnosten esiintymisen ja koronan aiheuttaman sairastavuuden seurantaa jatketaan edelleen ja toimenpiteitä tartuntojen torjumiseksi voidaan tehostaa, jos tautitaakka lisääntyy. 

Kirjoittaja

Hanna Kauppinen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030