Terveydenhuolto

Koronaepidemia olennaisesti ennallaan

Tehohoidon kuormitus on laskenut huomattavasti tammikuun puolivälin jälkeen.

Ulla Toikkanen
Lääkärilehti
Kolmannet koronarokotukset ovat tärkeä keino estää vakavia tautimuotoja. 

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan sairaalahoidon tarve on pysynyt tasaisen korkealla tasolla kahden viikon ajan. Tehohoidon kuormitus on laskenut huomattavasti tammikuun puolivälin jälkeen. Kolmannet rokotusannokset ovat tärkeä keino estää vakavia tautimuotoja ja hillitä sairaalahoidon kuormitusta.

Erikoissairaanhoidon vuodeosastoilla oli 9. helmikuuta 347 potilasta, lähes vastaava määrä kuin viikko sitten. Teho-osastoilla oli 9. helmikuuta 30 potilasta. Viikko sitten teho-osastoilla oli 38 potilasta. 

Viikolla 5 teho-osastoille tuli 29 uutta koronapotilasta, kun viikolla 2 uusia potilaita tuli 60. Erikoissairaanhoidossa tavanomaisilla vuodeosastoilla olevista koronapotilaista arviolta 25 prosenttia oli sairaalassa ensisijaisesti muun syyn takia. Teho-osastojen koronapotilaista tämä osuus oli 20 prosenttia.

Tautiin liittyviä kuolemia oli 9. helmikuuta mennessä ilmoitettu Tartuntatautirekisteriin 2 126. Kuolleista 75 prosentilla on ollut ainakin yksi vakavalle koronavirustaudille altistava sairaus. Viimeisten kahden viikon aikana (27. tammikuuta – 9. helmikuuta) ilmoitettiin 232 menehtynyttä, joista 83 prosenttia oli yli 70-vuotiaita. 

Hus-alueella BA.2-alamuunnos kasvanut

Kolmansien annosten ottamista suositellaan kaikille 18 vuotta täyttäneille. Neljänsiä rokoteannoksia suositellaan 12 vuotta täyttäneille voimakkaasti immuunipuutteisille. 

Lue myös

9. helmikuuta mennessä 18 vuotta täyttäneistä 88,6 prosenttia on saanut vähintään ensimmäisen rokoteannoksen, 86 prosenttia vähintään kaksi ja 58,4 prosenttia kolme rokoteannosta. Erityisen tärkeää on, että 60 vuotta täyttäneet ja perussairauksiensa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat 18 vuotta täyttäneet ottavat kolmannen rokoteannoksen mahdollisimman pian.

Suomessa on 9. helmikuuta mennessä varmistettu 53 omikron-viruksen BA.2-alamuunnosta. Erityisesti Hus-alueella BA.2-alamuunnoksen osuus on kasvanut voimakkaasti.

Epidemiaa torjutaan paikallisin ja alueellisin kohdennetuin toimin. Rajoitusten keventyessä korostuvat ihmisten omaehtoiset toimet tartuntojen leviämisen estämiseksi, kotitestaus ja mahdollisimman korkea rokotuskattavuus. 

Kirjoittaja

Ulla Toikkanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030