Terveydenhuolto

KT vaatii: lääkärien koulutusmääriä pitää kasvattaa nopeasti

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n mielestä lääkäreitä tarvittaisiin tuhansia lisää.

Sari Kosonen

Adobe/AOP

KT:n mukaan Suomessa on julkisella alalla täyttämättä lähes 1200 lääkärin ja yli 200 hammaslääkärin tehtävää. Lisäksi lähes tuhat tehtävää on jouduttu ulkoistamaan tai täyttämään vuokratyövoimalla.

– Tilastot eivät kerro, kuinka moni ulkoistetuista paikoista on oikeasti täytetty. Vuokrafirmatkin myyvät monin paikoin ei oota. Lääkäripulan synnyttämä vuokralääkäri-ilmiö on hoidon jatkuvuuden ja laadun kannalta tuhoisa ilmiö, väittää KT:n pääekonomisti Juho Ruskoaho tiedotteessa.

Lääkäripula pahenee erityisesti psykiatriassa. Lisää lääkäreitä tarvittaisiin myös monelle muulle erikoisalalle.

KT:n mukaan lääkäripulan taustalla on se, että lääkäreitä on koulutettu vuosikausia tuntuvasti liian vähän.

– Hienosäätö ei enää auta, vaan tarvitaan mittavia toimia. Nykytilanteessa Suomessa olisi hyvä olla 3 000 lääkäriä enemmän, Ruskoaho sanoo.

Lue myös

Lääkäriliitto: koulutuksen resursseja täytyy parantaa

Lääkäriliiton puheenjohtaja Niina Koivuviita sanoi Lääkäripäivien avajaisissa viime viikolla, ettei liitto vastusta lääkärien koulutusmäärien maltillista kasvattamista, jos sosiaali- ja terveysministeriön asettaman Sosiaali- ja terveysalan henkilöstön riittävyyden ja saatavuuden työryhmän tarvearvio niin osoittaa. Liiton mielestä tärkeintä kuitenkin on parantaa koulutuksen resursseja.

Tällä hetkellä sekä koulutettavat että kouluttajat ovat sitä mieltä, että resurssit ovat riittämättömiä. Tämä näkyy muun muassa siinä, että kliinisessä opetuksessa ryhmäkoot ovat liian suuria, eikä opetukseen pystytä satsaamaan riittävästi.

Liitto arvioi, että koulutusresurssit ovat noin 60 prosenttia siitä, mitä nykytilanteessa tarvittaisiin.

Lääkärilehdessä ilmestyy juttu erikoislääkärivajeesta perjantaina 3. helmikuuta.

Kirjoittajat

Sari Kosonen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030