Terveydenhuolto

Lääkärilehden podcastit uudistuvat

Sarjoja alkavat tehdä Jenni Puoliväli-Oksala, Atte Virolainen, Ulla Järvi ja Matias Posa. Kuuntelu avaa näkökulmia sosiaaliseen mediaan, lääketieteen ilmiöihin ja poikkeaviin urapolkuihin.

Tuomas Keränen
Mikko Käkelä
Jenni Puoliväli-Oksala ja Atte Virolainen juontavat podcastia Lääkärilehden studiossa Helsingissä.

Uusien, nimenomaan lääkäreille tehtyjen podcast-sarjojen nimet ovat Somen pyörteissä, Pieleen meni ja Lääketieteen laidalla.

Ensimmäisenä ilmestyy jakso Somen pyörteissä -podcastista. Sitä juontavat sosiaalisesta mediasta tutut Jenni Puoliväli-Oksala ja Atte Virolainen. He lupaavat kuuntelijoille vauhtia ja vaarallisia tilanteita.

– Teemme syvää analyysia somelääkäriydestä, kertoo anestesiologiaan ja tehohoitoon erikoistuva Puoliväli-Oksala.

Ensimmäisissä jaksoissa pureudutaan sosiaaliseen median uhkiin työnantajan näkökulmasta – mitä kaikkea ilmiöön voi liittyä ja miten työnantajan kannattaa suhtautua, jos lääkäri on näkyvästi esillä somessa.

Pitääkö kaikkien lääkäreiden olla aktiivisia ja esillä somessa?

– Some ei ole kaikille, vaan siihen vaaditaan tietynlainen ihminen. Huonoimmassa vaihtoehdossa työnantaja on pakottanut tekemään sisältöä. Kipinän täytyy lähteä itsestä, täytyy olla halu vaikuttaa ja viestiä asioista, kiteyttää A-klinikkasäätiön somelääkäri Virolainen.

Miksi Jenni ja Atte sitten haluavat kertoa sosiaalisesta mediasta juuri lääkäreille?

– Mitä enemmän somessa on terveydenhuollon ihmisiä, sitä parempi väestölle ja erityisesti nuorille, Atte sanoo.

Jennin mielestä jokainen lääkäri saa heidän podcastistaan oppia ja rohkaisua somen pyörteisiin. Kuuntelemalla voi ymmärtää paremmin sosiaalista mediaa ja saada vinkkejä.

– Jos esimerkiksi on omia lapsia, on hyvä tietää, mitä somessa tapahtuu. Näin osaa paremmin suhteuttaa ilmiöitä, Jenni taustoittaa.

Malttamattomuus voi kostautua

Pieleen meni! -podcastia toimittaa pitkän linjan tiedetoimittaja Ulla Järvi.

Sarja kertoo lääketieteen hypoteeseista, jotka olivat suuria innovaatioita, mutta joiden pohjalta kehiteltiin myöhemmin kyseenalaisiksi paljastuneita hoitoja. Do no harm -ohje ei toteutunutkaan, kun vauhtisokeus iski.

– Antibiootithan ovat pelastaneet ihmiskuntaa, mutta on aiheellista kysyä, jätettiinkö muiden hoitojen kehittäminen kesken? Antibioottien tiedetään nyt tuhoavan ihmisen suolistomikrobistoa.

Järven mukaan lääketieteen historiassa on paljon hoitomuotoja, jotka ovat kehittyneet ja parantaneet potilaita, mutta myös haitallisia, kuten lobotomia. Opittavaa on yhä.

– Malttamattomuus on tänä päivänäkin riski. Tärkeintä on käyttää hetki ja katsoa historiaan.

Aiheita käydään läpi aiheita asiantuntijoiden kanssa, mutta pienellä koukulla. Asiantuntijat on haastateltu etukäteen, ja sisältö käydään läpi toimittajan omin sanoin.

– Lyhyen työmatkan aikana kuunneltavissa olevien jaksojen tavoitteena on herättää kuuntelijoissa ajatuksia.

Lue myös

Mikko Käkelä

Reuna, jolla tasapainotella

Lääkärilehden verkkokommenttikirjoittajan tontilta podcastien maailmaan sukeltanut lääketieteen lisensiaatti Matias Posa juontaa Lääketieteen laidalla -sarjaa. Se kartoittaa poikkeavia urapolkuja ja lääketieteeseen liittyviä ilmiöitä. Alkuun painopiste on lääkäreiden urapoluissa ja ideoissa.

– Toisinaan lääketieteen laita on reuna, jolta tiputaan. Toisinaan se on veitsenterällä olemista ja edelläkävijyyttä.

Rennoissa keskusteluissa on tarkoitus tuoda terveydenhuoltoa alana esiin useasta näkökulmasta. Posa aikoo kutsua studioon vieraita, joilta toivoo oppivansa jotain – osa tästä opista toivottavasti tavoittaa kuuntelijat.

– Alkuun painotan lääkäriyrittäjyyttä ja toisaalta lääkäreille ehkä mystisempää sijoitusmaailmaa. Jatkossa haluan myös haastatella terveydenhuoltoa kehittäviä ja uudistavia henkilöitä kuten sotejohtajia ja poliitikkoja, Posa kertoo.

Posan vieraat eivät tule olemaan siis kaikki lääkäreitä. Hän toivookin pääsevänsä opponoimaan lääkärikunnalle vieraampia lähestymistapoja yhteisiin ongelmiin.

Lääkärilehden uudet podcastit täydentyvät syksyllä kun Lääkäriliiton viestintä aloittaa oman podcast-sarjansa terveydenhuollon aiheista.

Kirjoittaja

Tuomas Keränen


Faktat

Mistä on kyse?

  • Lääkärilehti alkaa julkaista aluksi kolmea podcast-sarjaa jotka tuottaa itse. Uusi podcast julkaistaan noin kahden viikoin välein.
  • Jaksot kestävät 15–45 minuuttia. Ne löytyvät verkkosivun ylävalikosta kohdasta Podcastit.
  • Ensimmäinen jakso Somen pyörteissä -podcastista on jo kuunneltavissa Lääkärilehden verkkosivuilla. Sitä juontavat somelääkärit Jenni Puoliväli-Oksala ja Atte Virolainen.
  • Pieleen meni! -podcastia toimittaa pitkän linjan tiedetoimittaja Ulla Järvi.
  • Lääketieteen laidalla -podcastia tekee Lääkärilehden verkkokommenteista tuttu Matias Posa.
Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030