Terveydenhuolto

Lääkäriliitto: Koulutusmääriä voidaan lisätä

Akuuttiin työvoimapulaan tarvitaan silti muita ratkaisuja, korosti puheenjohtaja Niina Koivuviita korosti Lääkäripäivien avajaisissa.

Pekka Nykänen

Vuoden 2023 Lääkäripäivien avajaisia vietettiin keskiviikkoiltana Helsingin Messukeskuksessa.

Lääkäriliiton puheenjohtaja Niina Koivuviita nosti avajaispuheessaan esiin lääkärien koulutusmäärät.

Koivuviita muistutti, ettei Lääkäriliitto päätä koulutusmääristä vaikka niin kuulee puhuttavan. Liitto ei myöskään vastusta koulutusmäärien kasvattamista, jos sosiaali- ja terveysministeriön työryhmän tarvearviot niin osoittavat – kunhan samalla varmistetaan, että koulutuksen resurssit riittävät.

Akuuttiin työvoimapulaan koulutusmäärien nostosta on Koivuviidan mukaan turha odottaa apua.

– Ensimmäiseksi tulee karsia sote-henkilöstön työnkuvista tehtävät, jotka eivät vaadi sote-koulutusta. Tietojärjestelmiä tulee kehittää niin, että ne parantavat tehokkuutta vähentämisen sijaan.

Koiviita muistutti samalla, että pula työvoimasta on lääkäreitä laajempi. Toimet tulee kohdentaa kaikkiin soten ammattiryhmiin.

Saarikko: Verohelpotuksia töissä jatkaville?

Valtiovallan tervehdyksen avajaisiin toi valtiovarainministeri Annika Saarikko.

Saarikko arvioi korona-ajan osoittaneen, että Suomi on yhteiskuntana rakennettu kestämää kriisejä erittäin hyvin.

– Politiikka, julkinen hallinto, terveydenhuolto ja työmarkkinat ovat toimineet vakaasti. Kansalaisille on myös vahva luottamus tieteelliseen tietoon ja viranomaisiin, hän sanoi esitti lääkärikunnalle kiitoksen terveydenhuollon toimivuudesta kriisioloissa.

Seuraavat kaksi vaalikautta ovat Saarikon terveydenhuollossakin talouden tasapainottamista. Hän piti tärkeänä, että terveydenhuollossa priorisoinnit tulevat alan ammattilaisten tehtäviksi.

Saarikko kertoi kuunnelleensa mielenkiinnolla Lääkäriliiton uuden linjauksen lääketieteen aloituspaikoista. Hän muistutti ettei se kuitenkaan voi olla ainoa ratkaisu työvoimapulaan.

– Yksi pieni osa ratkaisua voisivat olla verohelpotukset työissä jatkaville ikääntyneille lääkäreille, hän esitti.

Soten ajatus inspiroi edelleen

Lääkärit tapaavat Lääkäripäivillä ensimmäisen kerran kahteen vuoteen kasvotusten. Päivien teema – vaikeuksista voimaa – sai alkunsa pandemiavuosista ja Ukrainan sodasta.

Niina Koivuviita arvioi, että molemmat ovat pakottaneet arvioimaan uudelleen varautumista, valmiutta ja turvallisuutta. Pandemia maksoi miljardeja ja kasvatti hoitovelkaa.

– Hoitovelka uhkaa terveydenhuoltomme laatua. Työtaakka on uuvuttanut väestön lisäksi terveydenhuollon ammattilaiset, Koivuviita sanoi.

– Jos tilanne pitkittyy, kuorma käy liian raskaaksi ja tavoitteiden saavuttaminen vaarantuu, hän sanoi viitaten sote-uudistukseen.

Lue myös

Soten alkuperäinen ajatus perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon integraatiosta inspiroi Koivuviidan mukaan edelleen. Yhteen organisaatioon siirtyminen ei kuitenkaan riitä. Edessä on paljon suunnittelua, yhteistyötä ja yhteisen vision luomista.

Missä keskustelu muiden substanssista?

Lääkäriliiton toiminnan ytimessä ovat tänä vuonna palkkaedunvalvonta ja kollegojen työhyvinvointi.

Lääkäriliitto on reagoinut hyvinvointialueisiin uudistamalla strategiaa ja organisaatiorakennetta. Uudelle työmarkkinatoimialalle on keskitetty sopimusneuvottelijoiden lisäksi piiriylilääkärit, jotka pitävät huolen alueellisesta näkökulmasta. Työhyvinvointia edistää uusi päivystyssuositus.

Koivuviita on huolissaan siitä, että lääkärijohtajuutta on haastettu.

– Emme ole nähneet vastaavaa keskustelua vaikkapa rehtorien, piispojen tai kenraalien substanssiosaamisen tarpeettomuudesta. Kantamme siitä, että kliinistä työtä tekevän lääkärin esimiehen tulee olla lääkäri, on edelleen voimassa, hän kertoi.

Kirjoittaja

Pekka Nykänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030