Länsimaiden ensimmäinen BNCT-keskus Helsinkiin
Mahdollistaa syöpien sädehoidon ympäröivää kudosta säästäen.
Potilaiden BNCT-tutkimushoidot on aloitettu Husin syöpäkeskuksessa toukokuussa. BNCT eli boorineutronikaappaushoito on sädehoitomenetelmä, jolla syöpää voidaan hoitaa ympäröivää kudosta säästäen.
Monivuotinen yhteistyö pohjoisamerikkalaisen Neutron Therapeuticsin kanssa on mahdollistanut BNCT-tutkimushoitojen aloittamisen Husin syöpäkeskuksessa. Syöpäkeskus valikoitui yhteistyökumppaniksi jo vuodesta 1992 tehdyn korkeatasoisen tieteellisen BNCT-tutkimuksen ansiosta.
– Länsimaiden ensimmäinen BNCT-keskus avaa ainutlaatuisen mahdollisuuden kehittää lupaavaa hoitomuotoa tiiviissä yhteistyössä suomalaisten ja kansainvälisten tutkimusryhmien kanssa ja tarjota syöpäpotilaille uusia tutkimushoitoja, sanoo Husin Syöpäkeskuksen toimialajohtaja Johanna Mattson tiedotteessa.
Sädehoitokertojen määrä vähenee
BNCT eli boorineutronikaappaushoito on syövän kohdennettu sädehoitomenetelmä, jonka teho perustuu syöpäkasvaimeen kuljetetun booriatomin ytimen hajoamiseen neutronisäteilyn vaikutuksesta.
Ennen neutronisädetystä potilaan verisuoneen annostellaan kantaja-aineeseen sidottua booria. Syöpäsoluun hakeutuva kantaja-aine vie boorin solun sisälle.
Kun kasvainalueelle suunnataan neutronisäteilyä, johtaa se booria sisältävissä syöpäsoluissa erittäin suureen paikalliseen sädeannokseen.
– Lyhyen kantaman säteily tuhoaa tehokkaasti syöpäsolut ympäröivää kudosta säästäen. Hoitokertoja tarvitaan perinteistä sädehoitoa huomattavasti vähemmän, vain yksi tai kaksi, sanoo Husin Syöpäkeskuksen ylifyysikko Mikko Tenhunen tiedotteessa.
Tutkimuksessa kymmenen potilasta
Husin syöpäkeskuksessa alkaneessa tieteellisessä tutkimuksessa hoidetaan kymmenen paikallisesti uusiutuneeseen pään ja kaulan alueen syöpään sairastunutta potilasta. Tutkimuksessa arvioidaan BNCT-hoidon turvallisuutta ja tehoa.
– Jatkossa tavoitteena on laajentaa tutkimusohjelmaa myös muihin syöpäsairauksiin. BNCT-hoitomuodon kehittämiseen kuuluu myös sen yhdistäminen erilaisiin syöpälääkkeisiin sekä mahdollisten uusien boorin kantaja-aineiden tieteellinen tutkiminen, kertoo Husin Syöpäkeskuksen sädehoidon ylilääkäri Anu Anttonen .