Nuorten mielenterveyden hoidon pilotista hyviä tuloksia Kainuussa
Etävastaanotot yli kuntarajojen nopeuttavat hoitoon pääsyä.
Kainuun nuorten perustason mielenterveyden ja riippuvuuksien hoidon pilotti eli Nuorten Miepä on löytänyt asiakkaita toivotulla tavalla.
Viime vuoden lokakuussa alkaneen pilotin asiakasmääräodotus oli 50 nuorta asiakasta koko kokeilujakson aikana. Toukokuun loppuun mennessä pilotissa on ollut jo yli 70 Nuorten Miepä -asiakasta.
Tämän vuoden loppuun saakka kestävä pilotti on osa Kestävän kasvun Kainuu II -hanketta, joka kehittää palveluiden saatavuutta erityisesti heikommassa ja haavoittuvassa asemassa oleville kainuulaisille. Hanke toteutetaan Euroopan Unionin Next Generation -rahoituksella.
Apua lieviin ja keskivaikeisiin ongelmiin
Pilotin tavoitteena on kehittää nuorten perustason mielenterveyden ja riippuvuuksien hoidon palvelut osaksi Kainuun hyvinvointialueen mielenterveys- ja riippuvuuspalveluita. Palvelussa toteutetaan määrämittaiset psykososiaaliset hoitomuodot 13–17 -vuotiaille nuorille, jotka kärsivät lievistä tai keskivaikeista mielenterveys- tai riippuvuushäiriöistä.
Nuorten miepä -pilotissa selvitetään ja hoidetaan myös neuropsykiatrisia piirteitä, annetaan tietoa nuorille ja heidän huoltajilleen sekä suunnitellaan yksilöllinen hoitopolku.
Pilotissa työskentelee kolme kehittäjäsairaanhoitajaa, jotka tarjoavat lähi- ja etävastaanottoja. Lisäksi he tekevät kehittämis- ja verkostotyötä muun muassa jalkautumalla nuoren kasvuympäristöön.
Nuorten mielenterveys- ja riippuvuuspalveluihin rakennetaan myös oma hoito- ja palveluketju, niin mielenterveys- ja riippuvuusoireista kuin neuropsykiatrisista piirteistäkin kärsiville nuorille.
Vähän peruutuksia
Etävastaanottojen toteuttaminen yli kuntarajojen on nopeuttanut nuorten hoitoon pääsyä. Etävastaanottojen avulla peruuttamattomat poisjäännit ovat olleet vähäisiä. Huoltajat ovat olleet aktiivisesti osa hoitoa. Jos he eivät pääse osallistumaan vastaanottoajoille, he ovat voineet osallistua etävastaanoton kautta.
Hoidon laatua ja suunnitelmallisuutta on arvioitu säännöllisesti 4–6 viikon välein kuulemalla nuoren toiveita ja kokemuksia hoidosta. Samalla on päivitetty hoitosuunnitelma yhdessä nuoren ja huoltaji sekä muiden nuoren elämään osallistuvien, kuten esimerkiksi luokanvalvojien tai tukihenkilöiden, kanssa.