Nuorten terapiatakuu tuli voimaan
YTHS kritisoi ikärajaa, sillä ongelmat eivät painotu ikäperusteisesti.
Toukokuun alussa tuli voimaan terapiatakuu, jonka tarkoituksena on taata alle 23-vuotiaiden nopea pääsy perustason mielenterveyspalveluihin. Lyhytinterventiota voidaan tarjota esimerkiksi kouluissa, oppilaitoksissa ja perhekeskuksissa.
Terapiatakuu koskee myös Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) tuottamia palveluita. Niiden piirissä on noin 300 000 korkeakouluopiskelijaa, ja alle 23-vuotiaita on joka neljäs.
Alle 23-vuotiaiden nuorten perusterveydenhuoltoon kuuluva lyhytpsykoterapia tai psykologiseen vuorovaikutukseen perustuva psykososiaalinen hoito on aloitettava 28 vuorokauden kuluessa hoidontarpeen arvioinnista.
Palveluiden kysyntä korkealla
Korkeakouluopiskelijoiden mielenterveyspalvelujen kysyntä jatkuu korkeana. Yleisimmät syyt hakeutua YTHS:n mielenterveyspalveluihin ovat ahdistuneisuus ja masentuneisuus.
YTHS on valmistautunut mielenterveyspalvelujen tarjoamiseen terapiatakuun mukaisesti.
– Kun toimintakyky on kohtalaisen hyvä, 18–22-vuotiasta asiakasta ei todennäköisesti tarvitse heti ohjata terapiatakuuseen kuuluvien palvelujen piiriin. Tällöin asiakkaille usein riittää esimerkiksi nettiterapia, ryhmämuotoinen hoito tai ohjattu omahoito. Terapiatakuu on tarpeen huomioida lievässä ja keskivaikeassa oirekuvassa, kertoo YTHS:n johtajaylilääkäri Teija Kulmala tiedotteessa.
Nuorimmilla kysyntä ei kovin iso
Terapiatakuuseen kuuluvat YTHS:llä psykoterapeutin antama lyhytpsykoterapia ja muut määrämuotoiset psykososiaaliset hoitomuodot.
– Terapiatakuulainsäädäntö valmistui nopeasti. Koulutammekin lisää henkilöstöä, joka hallitsee terapiatakuun mukaiset hoitomuodot. YTHS:n näkökulmasta alle 23-vuotiaiden erityinen asema tarkoittaa sitä, että meidän on lisättävä resursseja heidän hoitoonsa, Kulmala jatkaa.
YTHS:ssä nähdään, että opiskelijoiden ongelmat eivät painotu niinkään ikäperusteisesti vaan liittyvät tiettyihin kuormitustilanteisiin.
Mielenterveyspalveluiden kysyntä ei ole suurinta nuorimmilla korkeakouluopiskelijoilla, vaan YTHS:n käyntitilastojen perusteella apua tarvitaan useimmin opintojen aloituksen lisäksi opintojen loppuvaiheessa, kun päättötyön tekemisen aika lähestyy.