Terveydenhuolto

Onko sote-sota ohi?

Puolueet tuntuvat jakavan samankaltaisen tilannekuvan – kaikki ovat sitä mieltä, että terveydenhuolto on kriisissä.

Sari Kosonen
Adobe/AOP

Lääkäriliiton viestintäjohtaja Lauri Korkeaoja ei näe suuria erimielisyyksiä puolueiden vastauksissa hallitustunnustelijan esittämiin terveyspoliittisiin kysymyksiin.

Liittoa kiinnostavat erityisesti vastaukset hallitustunnustelijan kysymykseen numero kuusi. Siinä tiedusteltiin, mitkä ovat puolueen tärkeimmät keinot sosiaali- ja terveyspalveluiden hoitojonojen purkamiseen. Lisäksi penättiin ratkaisukeinoja hoitajapulaan.

– Puolueiden vastaukset kysymykseen ovat melko yleisluontoisia. Täsmällisiä ehdotuksia tehdään vähän, ja ratkaisut ovat usein hyvinvointialueiden ratkaisuvaltaan kuuluvia – eivät valtion, kommentoi Korkeaoja.

– Vastausten perusteella ei voi hahmottaa suuria erimielisyyksiä puolueiden välillä. Jos aikaisempia vaaleja ovat luonnehtineet perustavanlaatuiset erimielisyydet soten järjestämistavasta erityisesti yksityisen ja julkisen tuottamisen välillä, nämä eroavaisuudet näyttävät laimentuneen huomattavasti. Eikä kukaan enää esitä sotesta säästämistä.

Korkeaoja näkee puolueiden vastauksissa tietynlaista sote-väsymystä. Sote-sota näyttää olevan monen vuoden jälkeen ohi.

– Puolueet tuntuvat jakavan samankaltaisen tilannekuvan. Kaikki ovat sitä mieltä, että terveydenhuolto on kriisissä. Ratkaisukeinoissa on eroja, mutta ne eivät ole sellaisia, joista voisi ajatella aiheutuvan suuria konflikteja. Toisaalta on selvää, että kaikkia muutosesityksiä ei tuoda julkisesti esiin ennen varsinaista neuvotteluvaihetta.

Puolueiden esittämät ratkaisut vaativat usein investointeja. Nähtäväksi jää, onko neuvotteluissa halua antaa näihin ratkaisuihin myös taloudellisia resursseja.

Näitä puolueet tarjoavat ratkaisuiksi

Kokoomus purkaisi hoitojonoja nopeuttamalla oikealle asiantuntijalle ohjaamista terveyskeskuksissa esimerkiksi laajentamalla moniammatillisen tiimimallin käyttöä, hyödyntämällä digitaalisia ratkaisuja, lisäämällä monituottajuutta, kasvattamalla Kela-korvauksia ja hyödyntämällä laajemmin palvelusetelin käyttöä. Se pyrkisi myös kannustavien palkkausjärjestelmien kehittämiseen.

Perussuomalaisten mielestä sosiaali- ja terveyspalveluiden hoitojonoja pitäisi purkaa olemassa olevien resurssien paremmalla ohjaamisella, lisäämällä henkilökunnan koulutusta sekä parantamalla työolosuhteita. Puolue ehdottaa lisäksi muun muassa verokannusteita yli 65-vuotiaille alalta eläköityneille, jotta suomen kieltä osaavia kokeneita henkilöitä saataisiin takaisin hoitajiksi.

Sosialidemokraattien mukaan hoitoon pääsyn varmistaminen, hoitovelan purkamisen jatkaminen ja henkilöstöpulan ratkaiseminen ovat alkavan hallituskauden keskeisimpiä haasteita. Hoitajapulaan on mahdollista vastata esimerkiksi huolehtimalla sote-henkilöstön riittävistä koulutusmääristä, uudistamalla työnjakoa, vähentämällä henkilökunnan sairauspoissaoloja työhyvinvointiin panostamalla sekä investoimalla alan houkuttelevuuteen.

Vihreät korostavat, että tällä vaalikaudella on turvattava sujuvat, laadukkaat ja kokonaisvaltaiset sote-palvelut yhdenvertaisesti kaikille. Panostaminen hyvinvoinnin edistämiseen, ongelmien ennaltaehkäisyyn ja tuottavuuden parantamiseen tuo säästöjä, purkaa hoitojonoja ja pitää kustannukset hallinnassa pidemmällä aikavälillä. Puolue ehdottaa ylihallituskautisen palkkaohjelman perustamista sote-alan pienipalkkaisten ammattilaisten nostamiseksi palkkakuopasta.

Lue myös

Vasemmistoliitto painottaa, että jokaisella on oikeus saada tarvitsemansa sosiaali- ja terveyspalvelut oikea-aikaisesti. Hoitojonojen purkaminen vaatii keskittymistä alan henkilöstöpulan ratkaisuun, mikä edellyttää ennen kaikkea työolojen ja -ehtojen sekä palkkauksen parantamista. Myös Vasemmistoliitto toteaa, että sote-alalla tulee maksaa työn vaativuutta aidosti vastaavaa palkkaa.

RKP:n mielestä hoitojonon purkamiseksi ja hoitajapulan ratkaisemiseksi tarvitaan kunnianhimoista toimenpideohjelmaa. Julkisen sektorin tarjoamien palvelujen lisäksi on tarpeen hyödyntää yksityisen ja kolmannen sektorin kapasiteettia. Puolue peräänkuuluttaa lisää koulutuspaikkoja alalle. Se pitää tarpeellisena selvittää mahdollisuudet kuudennen lääketieteellisen tiedekunnan perustamiseen.

Myös Kristillisdemokraattien mielestä julkinen sektori tarvitsee toimivia yksityisen ja kolmannen sektorin palveluita tukemaan yhteiskunnan palvelutarjontaa. Tätä voidaan puolueen mielestä edistää muun muassa palauttamalla yksityisen terveydenhuollon Kela-korvaukset. Kela-korvausjärjestelmää tulisi myös kehittää yhdistämällä maksukattoja ja jaksottamalla omavastuuosuuksia.

Liike Nyt haluaisi kehittää asiakaslähtöisiä hoitopolkuja ja digitaalisia palveluja. Ainoana puolueista se esittää perhelääkärimallia ratkaisuna hoidon jatkuvuuden turvaamiseen.

Keskustapuolue ei antanut vastauksia hallitustunnustelijan esittämiin kysymyksiin, vaan on ilmoittanut haluavansa oppositioon.

Kirjoittaja

Sari Kosonen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030