Terveydenhuolto

Päijät-Hämeestä halutaan Suomen paras sote-työpaikka

Tekeillä olevalta henkilöstöohjelmalta odotetaan paljon Päijät-Hämeen hyvinvointialueella, missä palveluverkkosaneeraus on jo saatu tehtyä.

Hanna Kauppinen
Valokuvaaja Lasse Simpanen
Päijät-Hämeen hyvinvointialuejohtaja Petri Virolaisen mukaan on ensiarvoisen tärkeää saada henkilökunnan toiveet uuden henkilöstöohjelman laatimisen pohjaksi.

Päijät-Hämeen hyvinvointialuejohtaja Petri Virolainen arvioi, että uusi organisaatio on lähtenyt käyntiin "kohtuullisesti".

– Meillähän oli integroitu hyvinvointikuntayhtymä jo valmiina eli muutos ei ollut niin iso, varsinkaan terveydenhuollossa. Olemassa olevat rakenteet ovat vain jatkaneet toimintaansa, Virolainen kertoo.

Virolainen nimeää onnistumiseksi sen, että Päijät-Hämeessä on jo toteutettu palveluverkkosaneeraus.

– Se on kaikkien osapuolten kannalta aina raskas prosessi, koska jouduttiin tekemään ratkaisuja, jotka eivät ole kaikille mieluisia eikä välttämättä järkeviäkään. Mutta niin käy, kun toimintaa yhdenmukaistetaan. Nyt pitää vain rohkeasti myöntää asiat, joissa ei onnistuttu ja korjata ne.

Päijät-Hämeessäkin isoin ongelma liittyy työvoimavajeeseen, joka koskettaa koko henkilöstöä. Tämän seurauksena hoitojonot ovat pitkät. Hyvinvointialue onkin käynnistämässä henkilöstöohjelmaa, jonka toivotaan osaltaan toimivan houkuttimena uusille ammattilaisille.

– Asia, josta olen saanut eniten palautetta tässä tehtävässä aloitettuani on se, että päätöksenteko on karannut liian kauas operatiivisesta toiminnasta eikä omaan työnkuvaan pysty riittävästi vaikuttaa. Haluamme nyt saada työntekijöiden toiveet ja ehdotukset esiin.

Palveluvalikoimaa on karsittava

Virolainen myöntää, että palveluiden yhdenmukaistaminen tarkoittaa vääjäämättä sitä, että osalla ne heikkenevät, jotta päästään keskiarvoon.

– Kun koko hallitusohjelman kulujen tasapainottamisohjelman käy läpi, on pään laittamista pensaaseen, jos väittää pystyvänsä tekemään sen vain toimintaa tehostamalla ja järkevöittämällä. Palveluvalikoimaakin on karsittava.

Virolainen kääntäisi katseet palveluihin, jotka eivät ole niin vaikuttavia kuin kuvitellaan. Hänestä palveluindikaatiota on joissakin asioissa kiristettävä, vähentää toistuvien palveluiden määriä ja ehkä hyväksyä, että hoitajamitoitusta ei kaikkialla voida täyttää.

– Se, että tuodaan hoitajia ulkomailta, tehdään työnsiirtoja ja lisätään digitalisaatiota, on kaikki hyväksi, mutta ei yksin riitä.

Linda Sydänmäki
Päijät-Hämeen koordinoivana pääluottamusmiehenä toimii Linda Sydänmäki.

Paikallinen neuvottelutoiminta hidastunut

Myös Päijät-Hämeen koordinoivana pääluottamusmiehenä toimiva Linda Sydänmäki ja varapääluottamusmies Natasha Simonen kertovat sähköpostitse, että alueella muutos on ollut melko pieni moneen alueeseen verrattuna.

Heidän mukaansa näkyvin muutos on ollut Heinolan kaupungilta siirtyneille perusterveydenhuollon lääkäreille ja hammaslääkäreille.

 – Siirtymätilanteessa kaikilla osapuolilla ei ollut yhtenäistä tietoa siitä, mitä palkkausjärjestelmää siirtyneisiin sovelletaan. Tästä johtuen alkuvuoden toimenpidepalkkiot eivät menneet maksuun Heinolasta siirtyneille. Asia saatiin korjattua kevään aikana, luottamusmiehet kertovat.

Esimerkiksi joidenkin lomien määräytymisessä oli ongelmia, mutta palkanmaksu suurimmalle osalle on tullut ajallaan. 

– Siirtymä on kuitenkin aiheuttanut paljon ylimääräistä työtä henkilöstöhallinnolle, mikä on hidastanut huomattavasti tavanomaista paikallista neuvottelutoimintaa. Tämä luonnollisesti saattaa turhauttaa lääkäreitä ja muita edustettaviamme, jotka odottavat ratkaisun saamista omaan asiaansa, esimerkiksi palkkaerimielisyyteen.

Vakavin lääkäripula psykiatrialla

Luottamusmiesten mukaan lääkäripula näyttäytyy nyt erityisesti psykiatrialla, ja aikuispsykiatrian kuntoutusosastopaikkoja joudutaan supistamaan entisestään.

Lue myös

– Nuorten lääkäreiden vapaa-ajan arvostaminen on myös alkanut näkyä ainakin kaikilla päivystävillä aloilla avoimina virkoina ja erikoistuvien puutteena. Joillakin aloilla on ollut vaikeuksia saada etupäivystysrinkejään pyörimään. Operatiivisilla aloilla on Lahdessa perinteisesti ollut riittävästi tekijöitä, mutta nyt töitä kannattaa kysellä nopeallakin varoitusajalla, luottamusmiehet vinkkaavat.

Sydänmäki ja Simonen korostavat, että käynnistetyn henkilöstöohjelman tavoitteena on muodostaa Päijät-Hämeen hyvinvointialueesta Suomen paras sote-työpaikka.

– Odotamme kovasti millaisia konkreettisia muutoksia ohjelmalla saavutetaan.

Natasha Simonen
Natasha Simonen on Päijät-Hämeen hyvinvointialueen varapääluottamusmies.

Henkilöstöltä esityksiä säästökohteiksi

Päijät-Hämeessä aluehallitus antoi kesäkuussa toimialoille toimeksiannon etsiä säästökohteita. Terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialalla myös henkilöstöltä on kysytty esityksiä muun muassa toiminnoista, joiden vaikuttavuus on huono ja joista on mahdollista löytää kustannussäästöjä. Esitysten valmistelua jatketaan kesälomien jälkeen, ja syyskuussa ne viedään aluehallitukseen.

– Työnantajan vahva viesti pääluottamusmiehille on ollut, että tällä kertaa säästöjä ei etsitä henkilöstövähennyksistä. Tiedossa on, että lisätöitä, joilla on muun muassa purettu korona-ajalla syntynyttä hoitovelkaa, on tarkoitus vähentää.

Kirjoittaja

Hanna Kauppinen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030