Terveydenhuolto Suom Lääkäril 2025;80:e44986, www.laakarilehti.fi/e44986

Pirkanmaan hyvinvointialueelle Sitran hankerahoitusta

Toimintamalli auttaa omalääkäriä tunnistamaan korkean riskin potilaat.

Ulla Ora

Pirkanmaan hyvinvointialue on saanut 200 000 euroa Sitran ennaltaehkäisevän hankerahoituksen kokonaisuudesta. Hanke alkoi kesäkuussa 2025 ja kestää vuoden.

Sitra rahoittaa neljää hanketta, joilla tuetaan ennakoivan sosiaali- ja terveydenhuollon menetelmien ja toimintamallien kehittämistä ja käyttöönottoa hyvinvointialueilla. Tavoitteena on vauhdittaa sosiaali- ja terveydenhuollon painopisteen siirtymistä korjaavista toimista ennaltaehkäisyyn.

Rahoitushakuun osallistui yhteensä 13 hyvinvointialuetta 15 hakemuksella, joista neljälle myönnettiin rahoitusta. Suurin, 200 000 euron, rahoitusosuus myönnettiin Pirkanmaan hyvinvointialueelle.

Uusi työväline rakenteilla

Hankkeessa hyödynnetään Duodecim Terveyshyötyarviota ja potilaiden Kanta-tietoja Atostek Oy:n ERA-järjestelmällä. Näiden avulla kehitetään toimintamalli, joka auttaa omalääkäriä tunnistamaan korkean riskin potilaat sekä hoitovajeet. 

– Tavoitteena on rakentaa täysin uudenlainen työväline, jolla voidaan tunnistaa tosiasiallisesti koko hyvinvointialueen kaikkien asukkaiden tilanne, hankepäällikkö Riku Metsälä  kertoo tiedotteessa.

– Voimme jatkossa tunnistaa riskissä olevia potilaita, joiden hoito on pääosin toteutunut esimerkiksi toisen hyvinvointialueen, työterveyden tai yksityisen terveydenhuollon toimesta.

– Asiakkaan Kanta-luvat tulee olla kunnossa, jotta tietoa voidaan käyttää. Työväline jättää jäljen asiakkaan tietoihin, jotta jokainen hankkeen piirissä tunnistettu saa halutessaan tietää olleensa tässä mukana, Metsälä sanoo.

Duodecim Terveyshyötyarvio on käytössä muutamilla alueilla tulkiten ainoastaan julkiseen terveydenhuoltoon kertynyttä dataa.

– Järjestelmämme avulla voimme nyt laajentaa haun Kannan kautta kattamaan kaiken asiakkaasta kertyneen datan, johon lupa on annettu. 

Hankkeen tavoitteena on, että tekninen ratkaisu olisi valmis ja myös laajennettavissa muille hyvinvointialueille vielä vuoden 2025 puolella.

Ensi vuoden aikana Pirkanmaalla tehdään hankkeen työvälineellä terveys- ja hoitosuunnitelmia viidellä sosiaali- ja terveysasemalla eniten ennaltaehkäisystä hyötyville potilaille. Tulosten perusteella tehdään päätökset työvälineen jatkokehittämisestä ja tulevaisuuden mahdollisesta hankinnasta.

Lue lisää: Hämärän rajamailla

Lue lisää: Alzheimerin taudin diagnostiikassa voi hyödyntää verikoetta

Kirjoittaja

Ulla Ora

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030