Terveydenhuolto

Sairaalaklovneille viisi tähteä 

Sairaalaklovnit ovat arvioinnin mukaan osa lapsen hyvää ja laadukasta sairaalahoitoa.

Sari Kosonen
PIHLA LIUKKONEN
Sairaalaklovnit ovat lapsen tukena tuottaen iloa vaikeissa tilanteissa.

Sairaalaklovnit ry:n sairaalaklovnitoiminta on saanut Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) Hyvinvointia ja terveyttä edistävien (Hyte) toimintamallien arvioinnissa erinomaisen arvosanan.

Sairaalaklovneria on arvion mukaan erinomaista lapsilähtöistä ja vaikuttavaa toimintaa, jolla tuetaan lapsia ja perheitä kuormittavissa tilanteissa.

Valtakunnallista klovnityötä toteutetaan läheisessä yhteistyössä hoitohenkilökunnan kanssa. Sairaalaklovnit ovat arvioinnin mukaan osa lapsen hyvää ja laadukasta sairaalahoitoa.

Hyte-toimintamallien arvioinnin projektipäällikkö Marika Kylänen toteaa tiedotteessa Sairaalaklovnien olevan loistava esimerkki mallista, jonka vaikuttavuudesta on kertynyt vahvaa näyttöön perustuvaa tietoa Suomesta ja eri puolilta maailmaa. Sairaalaklovnit ry:n toiminnanjohtaja Kari Jagt korostaa läheisen yhteistyön merkitystä sekä yliopistosairaaloiden johdon että hoitohenkilökunnan kanssa. Sen ansiosta suomalainen sairaalaklovnitoiminta on voinut kehittyä.

Lue myös

Vuonna 2001 perustettu Sairaalaklovnit ry mahdollistaa ammattimaisen ja säännöllisen klovnitoiminnan kaikissa yliopistollisissa ja useissa keskussairaaloissa. Lapsen sairastuminen ja sairaalassa olo on perheelle kuormittava tilanne. Sairaalaklovnit ovat lapsen tukena tuottaen iloa vaikeissa tilanteissa.

Tavoitteena on vaikuttaa lapsen ja perheen sairaalakokemukseen ja siitä jäävään muistoon: luoda myönteistä potilaskokemusta, edistää sairaalaviihtyvyyttä ja tarjota psykososiaalista tukea.

Lisätietoa arvioinnin tuloksista löytyy Sairaalaklovnien arviointiraportista, joka on julkaistu THL:n Hyte-toimintamalli-julkaisusarjassa.

Kirjoittaja

Sari Kosonen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030