Terveydenhuolto

Suomi lahjoittaa käyttämättömäksi jääviä koronarokotteita

Tavoitteena on edistää rokotteiden yhdenvertaista saatavuutta ja globaalia terveysturvallisuutta.

Ulla Toikkanen
Suomi on osallistunut EU:n yhteiseen rokotehankintaan ennakko-osto- ja ostosopimuksin. 

Sosiaali- ja terveysministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ohjaavat Suomessa käyttämättä jäävät koronarokotteet muille EU-maille. Niitä myös lahjoitetaan matalan- ja keskitulotason maihin. Tavoitteena on edistää rokotteiden yhdenvertaista saatavuutta ja globaalia terveysturvallisuutta. Valtioneuvosto myönsi luvan rokotteiden lahjoittamiseen ja myymiseen 24. helmikuuta.

Suomi on osallistunut EU:n yhteiseen rokotehankintaan ennakko-osto- ja ostosopimuksin. Niiden kautta rokotteita saadaan huomattavasti yli kansallisen tarpeen. Pandemian alussa ei tiedetty, mitkä rokotteet lopulta onnistuisivat ja saisivat myyntiluvan. Haluttiin myös varmistaa, että rokotteita saataisiin maahan nopeasti heti myyntiluvan myöntämisen jälkeen. 

Lue myös

Rokotteiden määrä arvioidaan kuukausittain

Suomi on sitoutunut kansainväliseen rokotesolidaarisuuteen ja rokotteiden yhdenvertaiseen saatavuuteen kaikkialla maailmassa. WHO on asettanut tavoitteeksi, että 70 prosenttia kaikkien maiden väestöstä voidaan rokottaa vuoden 2022 puoliväliin mennessä.

Tällä hetkellä noin 54 prosenttia maailman väestöstä on saanut täyden sarjan koronarokotteita. Matalan tulotason maissa vain 11 prosenttia väestöstä on saanut edes ensimmäisen rokoteannoksen. 

STM ja THL arvioivat lahjoitettavien tai myytävien rokotteiden määrän kuukausittain. Ne ottavat arviossa huomioon Suomen oman kansallisen tarpeen ja epidemiatilanteen. 

Kirjoittaja

Ulla Toikkanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030