Terveydenhuolto

Tärinä ja epoksi altistavat rakennuksilla

60 prosenttia vahvistetuista ammattitautitapauksista jää ilmoittamatta.

Maria Nummela

Työterveyslaitos on julkaissut tiedot vuoden 2018 ammattitaudeista . Vahvistettuja tapauksia on todettu 1067, joista 755 työikäisillä.

Eniten ammattitauteja todettiin rakennustyöntekijöillä (sähköasentajat pois lukien), maanviljelijöillä ja eläintenkasvattajilla, konepaja- ja valimotyöntekijöillä sekä asentajilla ja korjaajilla.

Adobe/AOP

­­Ammattitaudeista tärinätauti on yleistynyt. Tapauksia on eniten talonrakentamisessa. Ammattiryhmittäin vertailtuna myös tässä listassa kärkipäässä ovat rakennustyöntekijät sähköasentajia lukuunottamatta, konepaja- ja valimotyöntekijät sekä asentajat ja korjaajat.

Käsitärinää aiheuttavat monet yleiset työkalut, kuten porakone, kulmahiomakone ja pulttipyssy. Vahvistettuja tapauksia oli 34, joista 85 prosenttia miehillä. Vaiva on edelleen alidiagnosoitu.

Lue myös

Yleisimmät ammattitaudit kokonaisuudessaan ovat meluvamma, allerginen kosketusihottuma, ärsytyskosketusihottuma, ammattiastma ja asbestiplakkitauti. Altistuminen kemikaaleille aiheuttaa lähes puolet ammattitaudeista (45 %). Vajaa kolmasosa ammattitaudeista todetaan työuran jälkeen.

Lääkäreillä on lakisääteinen velvollisuus ilmoittaa ammattitauti- ja ammattitautiepäilytapaukset työsuojeluviranomaiselle. Edelleen 60 prosenttia vahvistetuistakin ammattitautitapauksista jää ilmoittamatta.

Kirjoittaja

Maria Nummela

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030