Terveydenhuolto

THL ohjeistaa kuntia ja hyvinvointialueita väkivallan vastaiseen toimintaan

"Oikeus väkivallattomaan elämään on jokaiselle kuuluva perusoikeus."

Hanna Kauppinen

Adobe/AOS

THL julkaisee kunnille ja hyvinvointialueille ohjeet väkivallan vastaiseen työhön ja palvelujen järjestämiseen. Keskiviikkona julkaistavan ohjeistuksen tarkoituksena on, että väkivaltaa voidaan torjua tavalla, joka vastaa Suomen kansainvälisiä ihmisoikeusvelvoitteita.

– Lähisuhdeväkivalta on usein sukupolvien yli jatkuva ongelma, joka aiheuttaa kärsimystä ja haittaa paitsi väkivaltaa tai sen uhkaa kokeneille ja heidän läheisilleen, myös koko yhteiskunnalle. Suomen perustuslaki ja kansainväliset ihmisoikeussopimukset edellyttävät, että julkinen valta aktiivisesti suojelee ihmisiä väkivallalta. Oikeus väkivallattomaan elämään on jokaiselle kuuluva perusoikeus, sanoo THL:n erikoissuunnittelija  Hanna-Leena Laitinen tiedotteessa .

Kunnat ja hyvinvointialueet vastaavat hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistämisestä sekä lähisuhdeväkivallan suunnitelmallisesta ehkäisemisestä. Hyvinvointialueella on vastuu asiakkaiden sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen yhteensovittamisesta kokonaisuuksiksi. Kuntien tehtäviin kuuluu hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen sekä väkivallan torjunta omalla toimialallaan.

Lue myös

Kirjoittajat

Hanna Kauppinen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030