Terveydenhuolto

TTL: Yli 50-vuotiailla pitäisi olla mahdollisuus yötyön vähentämiseen

Yötyötä sisältävä vuorotyö lisää unilääkkeiden käyttöä ja pitkiä sairauspoissaoloja jo 40-vuotiaasta alkaen.

Anne Seppänen
Adobe/AOP

Työterveyslaitos suosittelee yli 50-vuotiaille nykyistä parempia mahdollisuuksia yötyön ja pitkien työaikojen vähentämiseen.

Uusien tutkimustulosten mukaan ikääntyneiden työntekijöiden unen laatu kärsii yötyössä ja palautuminen vaativista työvuoroista vie aiempaa enemmän aikaa.

Eniten yötyötä Suomessa tehdään sosiaali- ja terveyspalveluissa, ja yötyön määrä alalla on kasvussa.

Kuitenkin Työterveyslaitoksen Työelämätieto-palvelun kesäkuussa päivitetyn Työajat sosiaali- ja terveysalalla -aineiston perusteella 55–64-vuotiaat vuorotyöntekijät tekevät vähemmän yövuoroja kuin esimerkiksi 25–34-vuotiaat. Ikääntyneillä oli myös pääsääntöisesti vähemmän useita peräkkäisiä yövuoroja. Tämä on hyvä asia, sillä jo 40 vuoden iästä lähtien esimerkiksi unilääkkeiden käyttö ja pitkät sairauspoissaolot lisääntyivät yötyötä sisältävässä vuorotyössä.

– Ikääntyessä sopeutuminen yötyöhön heikkenee, ja vuosien myötä tulevat lisärempat voivat lisätä palautumistarvetta raskaiden työvuorojen jälkeen. Juuri yötyön määrää vähentämällä ja pitkiä työaikoja välttämällä voimme tutkimusten mukaan parhaiten vähentää vuorotyön terveysriskejä, painottaa tutkimusprofessori Mikko Härmä Työterveyslaitoksesta tiedotteessa

Lue myös

Suosituksia liikennevalomallissa

Työterveyslaitos on päivittänyt Työaikojen liikennevalomalliaan, joka antaa tutkimuksiin perustuvia suosituksia ja raja-arvoja työaikojen kuormittavuuden arviointiin. Erityisesti sote-sektori pyrkii pääsääntöisesti noudattamaan mallia.

Uutta ovat esimerkiksi yli 50-vuotiaille annetut uudet suositukset, joissa huomioidaan mahdollisuus tehdä vähemmän yötyötä, mahdollisuus tarvittaessa lyhyempään kokonaistyöaikaan ja lyhyempiin työvuoroihin ja lyhyiden työvuorovälien välttäminen riittävän palautumisen mahdollistamiseksi.

Yhteisöllinen työvuorosuunnittelu, joka lisää vaikutusmahdollisuuksia työaikoihin, on osoittautunut toimivaksi työkaluksi myös ikääntyvillä työhyvinvoinnin tukemiseksi.

Kirjoittaja

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030