Terveydenhuolto

Tupakka vaihtui nuuskaan opiskelijoilla

Ammattikorkeakoulujen miesopiskelijoiden nuuskaaminen kolminkertaistunut vuodesta 2008.

Anne Seppänen

Adobe/AOP

Korkeakoulunopiskelijoiden tupakointi on vähentynyt, mutta nuuskan käyttö lisääntynyt, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuoreista tilastoista.

– Ilahduttavaa on, että korkeakouluopiskelijoiden tupakoinnin suotuisa kehitys näyttäisi jatkuneen myös koronaepidemian ja poikkeusolojen aikana. Sen sijaan nuuskan käytössä epäsuotuisa kehitys näyttää jatkuneen. Varsinkin ammattikorkeakouluissa opiskelevien miesten nuuskan käytössä on nähtävissä huolestuttavaa kasvua, toteaa THL:n erityisasiantuntija  Hanna Ollila tiedotteessa

Miespuolisista korkeakouluopiskelijoista 11 prosenttia ja naisista kaksi prosenttia ilmoitti käyttävänsä nuuskaa päivittäin.

Nuuskaaminen moninkertaistunut

Nuuskan käyttö on lisääntynyt nimenomaan miehillä.

Ammattikorkeakoulujen miesopiskelijoista noin 15 prosenttia nuuskasi päivittäin vuonna 2021. Vuonna 2008 vastaava luku oli noin viisi prosenttia. Yliopistojen miesopiskelijoista nuuskaa käytti päivittäin kahdeksan prosenttia vuonna 2021. Vuonna 2008 päivittäin nuuskaavia oli neljä prosenttia.

Lue myös

Myös naisopiskelijoilla päivittäinen nuuskaaminen oli lisääntynyt hieman. Vuonna 2021 ammattikorkeakoulussa opiskelevista naisista noin kaksi prosenttia ja yliopistoissa opiskelevista reilu prosentti nuuskasi päivittäin. Vuonna 2008 päivittäin nuuskaavia oli molemmissa ryhmissä alle prosentti.

Tupakointi on vähentynyt

Kaikista korkeakouluopiskelijoista noin viisi prosenttia kertoi tupakoivansa päivittäin keväällä 2021. Naisopiskelijoista tupakoi noin kuusi prosenttia ja miesopiskelijoista noin viisi prosenttia.

Sekä ammattikorkeakoulu- että yliopisto-opiskelijoiden päivittäinen tupakointi on vähentynyt tasaisesti viimeisen vajaan 15 vuoden ajan.

Kirjoittajat

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030