Terveydenhuolto

Työkyvyttömäksi kokevien osuus pienin pääkaupunkiseudulla

Työkyvyssä ja fyysisessä toimintakyvyssä merkittäviä eroja kaupunkien välillä Terve Suomi -tutkimuksen mukaan.

Ulla Toikkanen
Adobe

Terve Suomen kuntakyselyyn osallistuivat Espoo, Helsinki, Kaarina, Kauniainen, Kuopio, Nokia, Oulu, Rovaniemi, Salo ja Turku. Näiden kaupunkien välillä on selkeitä eroja koetussa työkyvyssä, fyysisessä toimintakyvyssä sekä terveysliikuntasuosituksen toteutumisessa. 

Työkyvyttömäksi itsensä kokevien osuus on pienin pääkaupunkiseudulla. Fyysinen toimintakyky on parhainta Espoossa, Kauniaisissa, Helsingissä ja Oulussa.

Lue lisää: Lisääkö tuki- ja liikuntaelinsairaus mielenterveysoireita?

–  Väestön ikärakenne tai koulutus- tai tulotaso voi vaikuttaa kaupunkien välisiin eroihin, mutta kaikkia eroja ne eivät selitä. Tarvitsemmekin lisää tutkimusta erojen taustalla vaikuttavista tekijöistä, toteaa THL:n kehittämispäällikkö Suvi Parikka tiedotteessa .

Parikan mukaan suuret alue-erot ovat iso ongelma sekä hyvinvoinnin tasa-arvotavoitteen näkökulmasta että koko väestön terveyden, toiminta- ja työkyvyn kannalta. Kunnilla ja hyvinvointialueilla on suuri mahdollisuus vaikuttaa näihin ilmiöihin.

Työkyvyttömäksi itsensä kokevia on pääkaupunkiseudulla vähemmän kuin koko maassa keskimäärin. 

Koko maassa 20 prosenttia työikäisistä eli 20–64-vuotiaista kokee itsensä täysin tai osittain työkyvyttömäksi. 

Itsensä täysin tai osittain työkyvyttömäksi kokevien osuus on kymmenen kaupungin vertailussa suurin Rovaniemellä ja Kuopiossa. Työkyvyttömäksi itsensä kokevien osuus on pienin pääkaupunkiseudulla. Itsensä työkyvyttömäksi kokevia on Espoossa ja Helsingissä 17 prosenttia ja Kauniaisissa 14 prosenttia.

Lue lisää: Elämänlaatu ja työkyky paranivat Kelan kuntoutuksen aikana

Alle puolet yli 20-vuotiaista liikkuu riittävästi

Koko maassa alle puolet yli 20-vuotiaista liikkuu terveysliikuntasuosituksen mukaisesti: miehistä 46 prosenttia ja naisista 38 prosenttia.  

Kaupungeista Kauniaisissa, Oulussa, Espoossa ja Helsingissä joka toinen yli 20-vuotias liikkuu terveysliikuntasuosituksen mukaisesti. Sen sijaan Salossa ja Turussa liikutaan alle maan keskitason.

Terveysliikuntasuositus kattaa liikkumisen niin työssä, työmatkalla kuin vapaa-ajalla. Suosituksen täyttää, jos liikkuu viikossa sydämen sykettä kohottavasti vähintään 2 tuntia 30 minuuttia tai hengästyttävästi vähintään 1 tunti 15 minuuttia ja lihaskuntoa ja liikehallintaa ylläpitäen vähintään 2 kertaa viikossa.

Joka kymmenes työikäinen kokee vaikeuksia 100 metrin juoksussa

Koko maassa joka kymmenes työikäinen kokee suuria vaikeuksia 100 metrin matkan juoksemisessa. Naisista 11 prosenttia ja miehistä 8 prosenttia kokee 100 metrin juoksun vaikeaksi. 

Kaupunkien välisessä vertailussa 100 metrin juoksussa ilmenee eniten vaikeuksia Salossa, jossa 18 prosenttia alle 75-vuotiaista kokee sen vaikeaksi. Vähiten vaikeuksia juoksemisessa esiintyy Espoossa, Kauniaisissa, Oulussa ja Helsingissä.

Lue lisää: Sairauspoissaoloja on onnistuttu vähentämään työkykyjohtamisella

Kirjoittaja

Ulla Toikkanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030