Terveydenhuolto

Yli kolmannes synnytyksistä käynnistetään

Viime vuonna Suomessa syntyi kaikkiaan 44 581 lasta, mikä on yli 9 prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna.

Hanna Kauppinen
Adobe/AOP

Jopa 35 prosenttia synnytyksistä käynnistettiin viime vuoden aikana. Osuus on ennakkotietojen mukaan suurempi kuin kertaakaan aikaisemmin tilastoinnin aikana, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoo tiedotteessaan.

Käynnistykset ovat yleisempiä ensisynnyttäjillä ja 40 vuotta täyttäneillä. Käynnistyksen todennäköisyys kasvaa myös äidin painoindeksin mukaan.

– Käynnistykseen turvaudutaan usein esimerkiksi, jos raskaus on yliaikainen tai raskauteen liittyy jokin riskitekijä tai komplikaatio, kertoo THL:n tutkimusprofessori Mika Gissler tiedotteessa.

Viidennes päätyy keisarileikkaukseen

Tiedotteen mukaa joka kuudes käynnistetty synnytys johtaa keisarileikkaukseen.

Kaikkiaan keisarileikkaukseen päädyttiin ennakkotietojen mukaan 19,6 prosentissa synnytyksistä. Osuus on sama kuin edellisvuonna, mutta merkittävästi korkeampi kuin 2000-luvun alussa. 

– Suomessa keisarileikkausten osuus on korkeampi kuin esimerkiksi Ruotsissa ja Norjassa. Tähän vaikuttanee mahdollisten synnytyskäytäntöerojen lisäksi muun muassa synnyttäjien korkeampi keski-ikä, Gissler toteaa.

Syntyvyys jälleen laskussa

Viime vuonna Suomessa syntyi kaikkiaan 44 581 lasta, mikä on yli 9 prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna. 

Synnytysten määrä kasvoi merkittävästi vuonna 2021, mikä selittynee koronaepidemian vaikutuksella. Samanlainen kehitys on nähtävissä myös muissa Pohjoismaissa.

Lapsista kolmannes syntyy Uudellamaalla

Kolmannes (35 prosenttia) lapsista syntyi Uudellamaalla Hyksin, Hyvinkään ja Lohjan sairaaloissa (Husin sairaalat). Lapsista 28 prosenttia syntyi Hyksin sairaaloissa Naistenklinikalla ja Jorvin sairaalassa.

Lue myös

Viime vuonna Suomessa oli 23 synnytyssairaalaa. Vuoden 2018 jälkeen ei ole lakkautettu yhtään synnytyssairaalaa. Kuudessa sairaalassa oli vuodessa alle tuhat synnytystä, mikä on sosiaali- ja terveysministeriön (STM) vuonna 2015 asettama raja synnytystoiminnalle.

Tätä pienemmät synnytyssairaalat tarvitsevat STM:n poikkeusluvan toiminnan jatkamiseen. Määräys ei koske Ahvenanmaata, joka hoitaa sosiaali- ja terveyspalvelunsa itsenäisesti.

Lue aiheesta lisää synnyttäjät, synnytykset ja vastasyntyneet -tilastosta.

Kirjoittaja

Hanna Kauppinen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030