Terveydenhuolto Suom Lääkäril 2025;80:e44604, www.laakarilehti.fi/e44604

Yliannostuksissa käytetään eniten omia reseptilääkkeitä

Taysin tutkimus on ensimmäinen lääkeyliannosten luonnetta ja seurauksia kartoittanut selvitys Pohjoismaissa.

Ulla Ora

Taysin tutkimusryhmä on selvittänyt lääkeyliannoksista johtuvia päivystyskäyntejä Pirkanmaalla. Selvityksestä ilmeni, että useassa yliannoksessa oli käytetty itselle määrättyjä reseptilääkkeitä.

Tutkimusryhmä kävi läpi kaikki lääkeyliannoksesta johtuvat päivystyskäynnit Pirkanmaalla vuodesta 2021 lähtien. Mukana selvityksessä olivat Tays Päivystys Acuta, Valkeakosken päivystys ja lasten päivystys.

Tutkimus on ensimmäine n lääkeyliannosten luonnetta ja seurauksia kartoittanut selvitys Suomesta. Myöskään muista Pohjoismaista ei ole ollut saatavilla tuoreita raportteja aiheesta.

Itsensä vahingoittaminen yleisin syy

Lääkeyliannoksesta johtuneita päivystyskäyntejä oli Pirkanmaalla yhteensä 803, mikä oli 0,7 prosenttia kaikista vuoden 2021 päivystyskäynneistä. Potilaiden keski-ikä oli 35 vuotta, ja heistä 63 prosenttia oli naisia. Itsensä vahingoittamisen tarkoitus oli syynä 70 prosentissa lääkeyliannoksista. Muita syitä olivat päihtymystarkoitus, väärinkäsitys tai vahingossa tapahtunut yliannos.

Yli puolessa käynneistä kyse oli useamman kuin yhden lääkkeen yliannoksesta. Useimmiten yliannoksena otettiin itselle määrättyjä reseptilääkkeitä, ja tavallisimmat lääkeryhmät olivat särkylääke parasetamoli, opiaattivalmisteet tai psyykelääkkeet kuten bentsodiatsepiinit, antipsykootit tai antidepressantit.

Neljäsosa teho-osastolle

Noin neljäsosa potilaista otettiin hoitoon teho-osastolle tai valvontayksikköön, joissa heitä hoidettiin keskimäärin vuorokauden ajan. Vakavia tai pitkäkestoista hoitoa vaatineita komplikaatioita ilmaantui vain muutamalle potilaalle. Yhtään lääkeyliannoksesta johtunutta kuolemaa ei sairaalahoidon aikana ollut. Vuoden kuluessa lääkeyliannoksesta kuoli 18 potilasta.

Psykiatrisen hoidon ammattilainen teki arvion suurimmalle osalle itsensä vahingoittamistarkoituksessa lääkeyliannoksen ottaneille. Neljäsosa heistä siirtyi jatkohoitoon psykiatriselle osastolle.

– Vaikka lääkeyliannoksista johtuvia päivystyskäyntejä olikin runsaasti, olimme ilahtuneita siitä, että vakavia seuraamuksia niistä oli varsin vähän, toteaa sisätautien ylilääkäri Sami Mustajoki tiedotteessa.

Tutkimusryhmässä oli sisätautien ylilääkäri Sami Mustajoen lisäksi sisätautien erikoislääkäri Kalle Peltonen  sekä ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri, dosentti Aleksi Reito .

Lue lisää: Tulehduskipulääkkeet ovat vaarallisia väestötasolla

Lue lisää: Nuorilla yhä enemmän lääkemyrkytyksiä

Kirjoittaja

Ulla Ora

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030