Lehti 46: Alkuperäis­tutkimus 46/2005 vsk 60 s. 4727 - 4730

Ensikokemuksia TOT-leikkauksesta naisten virtsankarkailun hoidossa

Lähtökohdat

Virtsankarkailu on yleinen naisten ongelma, joka lisääntyy iän myötä. Viime vuosina virtsankarkailun leikkaushoidossa on otettu käyttöön mini-invasiiviset tekniikat. Näistä uusin on TOT (transobturator tape), jonka toivotaan vähentävän komplikaatioita ja yksinkertaistavan leikkaustekniikkaa.

Menetelmät

Teimme kyselytutkimuksen ensimmäisille TOT-potilaillemme 6-16 kk leikkauksen jälkeen ja kysyimme paranemistuloksen lisäksi potilaiden tyytyväisyyttä leikkaukseen. Vertailuryhmänä olivat potilaat, joille oli samaan aikaan tehty TVT-leikkaus.

Tulokset

Paranemistulos oli samanlainen molemmissa ryhmissä. Puhtaasta ponnistuskarkailusta kärsivillä leikkaustulos oli parempi kuin sekamuotoisesta karkailusta kärsivillä potilailla. Rakon tyhjentämisvaikeutta ja tiheävirtsaisuutta ilmeni enemmän TVT-ryhmän potilailla. Tyytyväisyydessä leikkaustulokseen ei ollut eroa.

Päätelmät

Molemmilla leikkausmenetelmillä paranemistulokset olivat yhtä hyvät, mutta inkontinenssityyppi vaikutti tulokseen. Komplikaatioita oli molemmilla leikkauksilla vähän, mutta virtsaamisvaikeuksia esiintyi harvemmin TOT-ryhmän potilailla sekä postoperatiivisesti että myöhemmin.

Tiina VaariTeuvo Takala

Virtsankarkailu on yleinen naisten elämänlaatua heikentävä ongelma. Päijäthämäläisistä 25-60-vuotiaista naisista joka viides ilmoitti 1990-luvun lopulla kärsivänsä inkontinenssista (1). Esiintyvyys lisääntyy iän lisääntyessä - tuoreessa tamperelaistutkimuksessa todettiin sekamuotoista ja ponnistusinkontinenssia esiintyvän 53 prosentilla yli 70-vuotiaista naisista (2).

Inkontinenssin leikkaushoito on viime vuosien aikana muuttunut radikaalisti. Aiemmin käytössä olleet pitkää sairaalahoitoa vaatineet leikkaukset vaihtuivat 1990-luvulla yleisesti mini-invasiiviseen TVT (tension-free vaginal tape) -leikkaukseen. TVT-leikkauksesta on raportoitu hyviä tuloksia hoidettaessa primaarista tai uusiutunutta ponnistusinkontinenssia sekä sekamuotoista inkontinenssia (3). Ponnistuskarkailun hoidossa TVT-tekniikan tulokset ovat osoittautuneet paremmiksi kuin laparoskooppisen Burchin leikkauksen (4).

TVT-leikkauksen kehitti ruotsalainen Ulmsten työtovereineen 1995 (5). Ensimmäiset TVT-leikkaukset tehtiin Suomessa pian tämän jälkeen, ja tekniikka omaksuttiin nopeasti koko maassa. TVT on niin Suomessa kuin useimmissa muissakin Euroopan maissa yleisin leikkaus virtsankarkailun hoidossa. Leikkauksessa viedään polypropyleeninauha vagina-avauksesta uretran alle ja päät tuodaan neulamaisella instrumentilla symfyysin takaa ulos vatsanpeitteiden läpi. Toimenpide tehdään Suomessa yleensä päiväkirurgisesti paikallispuudutuksessa.

TVT-leikkausten tulokset ovat olleet hyvät pitkäaikaisseurannassa (6). Retropubiseen tekniikkaan liittyy kuitenkin komplikaatioita, joista tavallisimmat ovat rakkoperforaatio, ohimenevä tai pysyvä virtsaretentio sekä virtsarakon yliaktiivisuusoireet. Myös vakavia komplikaatioita on maailmalta raportoitu, mm. verisuoni- ja hermovaurioita sekä suoliperforaatioita. Suomalaisessa aineistossa vakavat komplikaatiot ovat olleet harvinaisia (7).

Nauhaleikkaustekniikat ovat sittemmin kehittyneet, ja vuonna 2001 ranskalainen Delorme (8) esitteli trans-obturator tape eli TOT-tekniikan, jossa tukinauha kulkee horisontaalisemmin virtsaputken alla ja tulee ulos obturatoraukkojen kautta (kuva 1). TOT:n eduksi on luettu helpompi tekninen suoritus ja pienempi komplikaatioriski. Suurten verisuonten vaurion tai suolikomplikaation riskiä ei TOT:ssa ole, koska neulaa ei viedä symfyysin taakse. Virtsarakko- ja uretravaurioita on kuitenkin raportoitu (9,10).

AINEISTO JA MENETELMÄT

Halusimme selvittää sairaalassamme käyttöönotetun uuden leikkausmenetelmän (TOT) toimivuutta. Mielenkiintomme kohteena oli virtsankarkailun subjektiivinen paraneminen, rakon tyhjentämiseen liittyvät oireet, potilaiden tyytyväisyys kokonaistulokseen ja toimenpiteisiin liittyneet komplikaatiot. Potilaitten tyytyväisyyttä leikkaustulokseen tutkittiin myös VAS-asteikolla (visual analogue scale) 0-100, jossa 0 tarkoittaa vähäisintä ja 100 pahinta mahdollista virtsaamiseen liittyvää vaivaa. Tutkimus toteutettiin retrospektiivisesti postitse kertaluonteisena kyselynä 6-16 kuukautta leikkauksen jälkeen.

Otimme mukaan tutkimukseen kaikki potilaat, joille tehtiin TOT-leikkaus sairaalassamme toukokuun 2003 ja heinäkuun 2004 välisenä aikana. Tarkastelun ulkopuolelle jätettiin potilaat, joille tehtiin samalla jokin muu gynekologinen leikkaus. Vertailuryhmänä käytimme potilaita, joille tehtiin samaan aikaan TVT-leikkaus. Myöskään heille ei tehty samassa yhteydessä muita leikkauksia. Leikkausmenetelmä valittiin täysin sattumanvaraisesti. Inkontinenssityyppi määriteltiin Suomessa yleisesti käytössä olevalla erottelupistelomakkeella. Puhdas ponnistusinkontinenssi oli kyseessä, jos pisteitä kertyi 7 tai vähemmän ja sekamuotoinen inkontinenssi, jos pisteitä oli yli 7.

TOT-leikkaus tehtiin polypropyleeninauhaa käyttäen ns. outside-in-tekniikalla (Monarc, AMS ja Intramesh Lift, Cousin). Vagina-avaus tehtiin virtsaputken keskikohdan alle, josta preparoitiin tylpästi kanavat häpyluun ramuksiin saakka. Instrumentti vietiin sisään obturatoraukon alareunasta ja tuotiin ramuksen takaa palpaatiokontrollissa vagina-avaukseen. Nauha asetettiin kiristämättömäksi virtsaputken alle. Potilaille ei tehty yskimistestiä eikä kystoskopiaa rutiinimaisesti. TVT-leikkaus tehtiin totuttuun tapaan Ulmstenin mukaisesti polypropyleeninauhalla (Gynecare TVT, Ethicon Inc.). Leikkaavia lääkäreitä oli kolme, ja heillä kaikilla oli TVT-leikkauksista ennestään runsaasti kokemusta.

Tilastollinen analyysi tehtiin SPSS-ohjelmalla (SPSS versio 11.5 for Windows). Jatkuvat muuttujat analysoitiin Studentin t-testillä ja luokkamuuttujat Khiin neliö -testillä.

TULOKSET

Kyselylomake lähetettiin 116 potilaalle, joista 108 vastasi (93,1 %). Potilaat olivat keskimäärin samanikäisiä molemmissa ryhmissä. Yksi tai useampi inkontinenssileikkaus oli aiemmin tehty 14,8 prosentille TOT-ryhmän potilaista ja 9,3 prosentille TVT-ryhmän potilaista. Inkontinenssityypin perusteella ryhmät olivat toisiinsa verrannolliset (taulukko 1).

Paranemistulokset olivat samanlaiset molemmissa ryhmissä. Täysin parantuneeksi virtsankarkailun ilmoitti TOT-ryhmän potilaista 56,6 % ja TVT-ryhmän potilaista 60,4 %. Parannusta entiseen tilanteeseen nähden oli vastaavasti 34,0 ja 32,1 prosentilla potilaista. Leikkauksella ei saatu apua 9,4 prosentille TOT-ryhmän ja 7,5 prosentille TVT-ryhmän potilaista (p = n.s.). Tarkasteltaessa leikkaustulosta inkontinenessityypin mukaan todettiin, että puhtaasta ponnistuskarkailusta kärsivillä onnistumisprosentti oli merkittävästi parempi kuin sekamuotoisesta karkailusta kärsivillä (taulukko 2).

Virtsarakon tyhjentämisvaikeutta ilmoitettiin merkittävästi enemmän TVT-ryhmässä, jossa päivittäistä tyhjentämisvaikeutta koki 15,4 prosenttia potilaista (p = 0,012). Tiheävirtsaisuutta päiväsaikaan esiintyi myös merkittävästi enemmän TVT-ryhmässä, 22,6 prosentilla (p = 0,012). Tihentynyttä virtsaamistarvetta öisin oli molemmissa ryhmissä yhtä paljon. Kipuoireiden esiintymisessä ei ollut eroa. VAS-asteikolla mitattuna tyytyväisyys kokonaistilanteeseen leikkauksen jälkeen oli ryhmien välillä samanlainen (taulukko 3).

Leikkauksen yhteydessä 11,1 prosentille TOT-ryhmän potilaista tuli vaginan limakalvoperforaatio ja 1,9 prosentille reiden hematooma. Rakkoperforaatioita ei esiintynyt. TVT-ryhmässä vaginan limakalvoperforaatio tapahtui 5,6 prosentille ja rakkoperforaatio 3,7 prosentille potilaista. Erot ryhmien välillä eivät olleet tilastollisesti merkitsevät. Postoperatiivinen virtsaretentio, joka vaati toistuvaa katetrointia tai suprapubista katetria, esiintyi TOT-ryhmässä 1,9 prosentilla ja TVT-ryhmässä 14,8 prosentilla potilaista (p = 0,003). Yhtään nauhaa ei tarvinnut katkaista retention takia.

TOT-leikkauksista 53,7 prosenttia tehtiin paikallispuudutuksessa, 1,9 spinaalipuudutuksessa ja 44,4 yleisanestesiassa. TVT-leikkauksista 98,1 prosenttia tehtiin paikallispuudutuksessa ja 1,9 prosenttia spinaalipuudutuksessa.

POHDINTA

Tämä kyselytutkimus tehtiin retrospektiivisesti, ja potilaat edustavat normaalia virtsankarkailusta kärsivää populaatiota alueellamme. Potilaat eivät olleet tiukoin kriteerein valittuja, kuten useimmissa julkaistuissa tutkimuksissa on ollut tapana. Ryhmät olivat keskenään vertailukelpoiset iän ja inkontinenssityypin suhteen, ja residiivi-inkontinenssia esiintyi molemmissa ryhmissä yhtä paljon. TVT-ryhmässä oli keskimäärin pidempi seuranta-aika, mikä selittyy sillä, että tutkimusajanjakson alussa sairaalassamme tehtiin enemmän TVT- kuin TOT-leikkauksia. Huomioon otettavaa on myös se, että TOT-leikkauksessa olimme oppimiskäyrän alkupäässä kun taas TVT-leikkauksesta oli kokemusta jo useiden vuosien ajalta.

Pitkäaikaisseurannassa TVT-leikkauksen tulokset ovat olleet erinomaiset. Seitsemän vuoden seurannassa jopa 81,3 %:lla ei ole esiintynyt virtsankarkailua (6). TOT-leikkauksesta ei vielä ole olemassa pitkäaikaistuloksia, mutta lyhyellä aikavälillä tulokset ovat olleet lupaavat: 80,5-95 prosenttia potilaista on ollut kontinentteja 12-18 kuukauden seurannan jälkeen (10,11). Retrospektiivisessä tutkimuksessa TOT- ja TVT-leikkauksilla on saatu yhteneväiset tulokset (10). Samoin prospektiivisessa sokkoutetussa tutkimuksessa, jossa potilaina oli puhtaasta ponnistuskarkailusta kärsiviä potilaita, TOT- ja TVT-leikkausten tulokset olivat yhtä hyvät vuoden seurannan jälkeen. Siinä 90 prosentilla TOT-ryhmän ja 83,4 prosentilla TVT-ryhmän potilaista inkontinenssi oli täysin parantunut (12). Meidän aineistossamme leikkaustulos virtsanpidätyskyvyn suhteen oli samanlainen molemmissa ryhmissä. TOT-ryhmän potilaista 56,6 prosenttia ja TVT-ryhmän potilaista 60,4 prosenttia ilmoitti olevansa täysin kontinentteja. Parannusta aiempaan tilanteeseen nähden ilmoitti vastaavasti 34,0 ja 32,1 prosenttia potilaista. Täydellisen virtsanpidätyskyvyn suhteen luvut ovat pienemmät kuin aiemmissa tutkimuksissa on esitetty, mutta toisaalta molemmissa ryhmissä yli 90 % potilaista hyötyi toimenpiteestä.

Tuloksiimme vaikuttaa todennäköisesti heikentävästi sekamuotoista inkontinenssia sairastavien potilaiden suuri osuus. Osalla potilaista oli myös vaikea residiivi-inkontinenssi. Puhdasta ponnistuskarkailua potevien tulos oli parempi, sillä karkailu parani täysin 73?3 %:lla TOT-ryhmän ja 75,8 %:lla TVT-ryhmän potilaista, ja ainoastaan kahdella potilaalla (3,2 %) leikkaus ei tuottanut lainkaan tulosta (taulukko 2). Aiemmissa tutkimuksissa on ristiriitaisia näkemyksiä inkontinenssityypin vaikutuksesta paranemistulokseen. Nilssonin tutkimuksessa (3) tulokset olivat sekamuotoista ja ponnistuskarkailua sairastavilla potilailla yhtä hyvät. Sen sijaan Laurikainen ja Kiilholma (13) totesivat merkittävän eron inkontinenssityyppien välillä: sekamuotoisesta karkailusta kärsivistä potilaista parani 69 % ja ponnistuskarkailupotilaista 97 %.

Selittävänä tekijänä paranemistuloksiin lienee myös tutkimuksen luonne, sillä tulokset perustuivat potilaiden subjektiiviseen arvioon. Tätä tukevat aiemmat havainnot subjektiivisen ja objektiivisen paranemistuloksen välisistä eroista. Jeffry ym. (14) totesivat TVT-leikkauksen subjektiivisen paranemistuloksen huonommaksi (66 %) kuin objektiivisen tuloksen (89,3 %). Manikandanin ym. (15) TVT-tutkimuksessa 56 % potilaista ilmoitti inkontinenssin parantuneen täysin ja 23 % koki tilanteen paremmaksi kuin ennen leikkausta, kun objektiivinen paranemistulos oli 86 %.

Lue myös

Erilaisia virtsaamisvaivoja ilmoitettiin leikkauksen jälkeen melko runsaasti. Tutkimushetkellä (6-16 kk leikkauksesta) päivittäisestä virtsarakon tyhjentämisvaikeudesta ilmoitti TVT-ryhmän potilaista 15,4 %, mutta TOT-ryhmässä tätä ei ilmennyt lainkaan. Myös tiheävirtsaisuutta päiväsaikaan esiintyi merkittävästi enemmän (22,9 %) TVT-ryhmässä kuin TOT-ryhmässä. Vertailu aiempiin tuloksiin on vaikeaa, koska eri tutkimuksissa virtsarakon dysfunktiota arvioidaan ja raportoidaan eri menetelmin ja eri termein. Oirekirjokin on laaja, mm. tihentynyt tarve, virtsapakko-oire, tyhjennysvaikeus ja hidastunut ulosvirtaus. TOT-ryhmän seurannassa on virtsaamisoireita esiintynyt 1,5-5,2 %:lla (16), ja TVT-leikkauksen seurannassa uutena oireena ilmennyttä, ns. de novo -yliaktiivisuutta on todettu 0-20,6 %:lla potilaista (17). Mazouni ym. tutkivat potilaiden subjektiivista arviota virtsarakon toiminnasta TVT-leikkauksen jälkeen ja totesivat tyhjennysvaikeutta esiintyvän 60 %:lla ja tiheävirtsaisuutta 33 %:lla potilaista (18). Potilaidemme tyytyväisyys leikkaustulokseen kokonaisuudessaan oli kaikesta huolimatta hyvä ja VAS-lukemat olivat samaa tasoa molemmissa ryhmissä (taulukko 3).

Vakavia leikkauskomplikaatioita ei aineistossamme esiintynyt lainkaan. Leikkauksen aikaisista komplikaatioista yleisin oli vaginan limakalvoperforaatio, jonka esiintymisessä ei ollut eroa ryhmien välillä. Rakkoperforaation esiintyvyys TVT-ryhmässä oli pieni, ja yhteneväinen aiempien suomalaisten tulosten kanssa. Kuuva ym. totesivat tutkimuksessaan rakkoperforaation yleisyydeksi Suomessa tehdyissä leikkauksissa 3,8 % (7). TOT-ryhmässä ei perforaatioita tullut, mutta ero ei ollut tilastollisesti merkitsevä. Aiemmissakin TOT-tutkimuksissa rakkoperforaation riski on ollut vähäinen; esiintyvyydeltään 0-0,5 prosenttia (9,16).

Postoperatiivisen virtsaretention esiintyvyys oli TOT-ryhmän potilaillamme merkittävästi pienempi (1,9 %) kuin TVT-ryhmän potilailla (14,8 %). Kaikki retentiot korjaantuivat konservatiivisella hoidolla eikä yhtään nauhaa tarvinnut katkaista. Aiemmissa tutkimuksissa ohimenevän retention esiintyminen on vaihdellut suuresti. TOT:n jälkeen ohimenevää retentiota on esiintynyt 1,5-3,3 prosentilla (11,16) ja suomalaisessa TVT-aineistossa virtsaamisvaikeuksia oli 7,6 prosentilla (7). Vertailevassa prospektiivisessa tutkimuksessa ohimenevää retentiota esiintyi TOT-ryhmän potilaista 13,3 %;lla ja TVT-ryhmän potilaista 25,8 %:lla, mutta ero ei ollut tilastollisesti merkitsevä (12).

Päiväkirurgisissa toimenpiteissä pyritään suosimaan mahdollisimman kevyttä anestesiaa. TVT-leikkaukset on totuttu tekemään pääosin paikallispuudutuksessa, joka mahdollistaa potilaan välittömän kotiutumisen toimenpiteen jälkeen. Tutkimuksessamme TVT-leikkaukset tehtiinkin lähes yksinomaan paikallispuudutuksessa, mutta TOT-leikkaukset tehtiin aluksi yleisanestesiassa. Kokemuksen karttuessa siirryimme myös TOT-leikkauksissa lähes yksinomaan paikallispuudutukseen.

LOPUKSI

Inkontinenssin paranemistulokset olivat yhtä hyvät TOT- ja TVT-leikkauksella. Puhtaasta ponnituskarkailusta kärsivillä potilailla lopputulos oli parempi kuin sekamuotoisesta karkailusta kärsivillä leikkaustekniikasta riippumatta. Komplikaatioita ilmeni molemmissa leikkauksissa vähän, mutta TOT-ryhmän potilailla virtsaamisvaikeudet näyttäisivät olevan harvinaisempia sekä heti leikkauksen jälkeen että myöhemmässä seurannassa.

Kiitokset LT Jyrki Kössille avusta tilastollisessa analyysissä.


Kirjallisuutta
1
Hulkko S, Pohjola R, Ranta T. Naisten virtsankarkailun yleisyys ja hoitomahdollisuudet. Suom Lääkäril 1999;54(24):2759-64.
2
Nuotio M, Tammela T. Iäkkäiden virtsankarkailu. Suom Lääkäril 2005;60(4):397-400.
3
Nilsson CG, Kuuva N. The tension free vaginal tape procedure is successful in the majority of women with indications for surgical treatment of urinary stress incontinence. BJOG 2003;110(1):89-90.
4
Valpas A, Kivela A, Penttinen J, Kujansuu E, Haarala M, Nilsson CG. Tension-free vaginal tape and laparoscopic mesh colposuspension for stress urinary incontinence. Obstet Gynecol 2004;104(1):42-9.
5
Ulmsten U, Petros P. Intravaginal slingplasty (IVS): an ambulatory surgical procedure for treatment of female urinary incontinence. Scand J Urol Nephrol 1995;29(1):75-82.
6
Nilsson CG, Falconer C, Rezapour M. Seven year follow-up of the tension free vaginal tape procedure for treatment of urinary incontinence. Obstet Gyn 2004;104:1259-62.
7
Kuuva N, Nilsson CG. A nationwide analysis of complications associated with the tension-free vaginal tape (TVT) procedure. Acta Obstet Gynecol Scand 2002;81:72-7.
8
Delorme E. Trans-obturator sling: a minimal invasive procedure to treat female stress incontinence. Progres Urol 2001;11:1306-13.
9
Mellier G, Benayed B, Bretones S, Pasquier JC. Suburethral tape via the obturator route: is the TOT a simplification of the TVT? Int Urogynecol J 2004;15:227-32.
10
Hermieu JF, Messas A, Delmas V, Ravery V, Dumonceau O, Boccon-Gibod L. Bladder injury after TVT transobturator. Prog Urol 2003;13(1):115-7.
11
Costa P, Grise P, Droupy S ym. Surgical treatment of female stress urinary incontinence with a trans-obturator-tape (TOT) Uratape: short term results of a prospective multicentric study. Eur Urol 2004;46:102-7.
12
de Tayrac R, Deffieux X, Droupy S, Chauvenaud-Lambling A, Calvanese-Benamour L, Fernandez H. A prospective randomized trial comparing tension-free vaginal tape and transobturator suburethral tape for surgical treatment of stress urinary incontinence. AJOG 2004;(3):602-8.
13
Laurikainen E, Kiilholma P. The tension-free vaginal tape procedure for female urinary incontinence without preoperative urodynamic evaluation. J Am Coll Surg 2003;4:579-83.
14
Jeffry L, Deval B, Birsan A, Soriano D, Darai E. Objective and subjective cure rates after tension-free vaginal tape for treatment of urinary incontinence. Urology 2001;5:702-6.
15
Manikandan R, Kujawa M, Pearson E, O'Reilly P, Brown S. Results of the tension free vaginal tape procedure for stress incontinence: Patient's perspective. Int J Urol 2004;11(4):206-12.
16
Krauth JS, Rasoamiaramanana H, Barletta H ym. Sub-urethral tape treatment of female urinary incontinence - morbidity assessment of the trans-obturator route and a new tape (I-STOP): a multi-centre experiment involving 604 cases. Eur Urol 2005;47:102-7.
17
Peschers U, Tunn R, Buczkowski M, Perucchini D. Tension-free vaginal tape for the treatment of stress urinary incontinence. Clin Obstet Gynecol 2000;43:670-5.
18
Mazouni C, Karsenty G, Bretelle F, Blatou F, Gamerre M, Serment G. Urinary complications and sexual function after the tension-free vaginal tape procedure. Acta Obstet Gynecol Scand 2004;83:955-61.


English summary

English summary: TRANSOBTURATOR TAPE IN FEMALE URINARY INCONTINENCE - OUR FIRST EXPERIENCES

Background

Urinary incontinence is a common problem that increases with age. Within the last decade new mini-invasive methods have been introduced for the treatment of incontinence in women. The most recent one is the transobturator tape (TOT) method.

Methods

The present study is a retrospective postal survey among incontinence patients operated in our hospital from May 2004 to July 2005. We wanted to evaluate the results and patient satisfaction with the new TOT procedure. Patients operated with TVT (tension-free vaginal tape) during the same time period acted as a control group.

Results

The questionnaire was returned by 93.1 per cent of the subjects and the follow up time was at least 6 months. The cure rate was similar in both groups. Results were better in patients suffering from genuine stress incontinence than in patients with mixed incontinence. TVT patients experienced more frequency and difficulty with voiding. There was no difference between the groups in patient satisfaction.

Conclusions

TOT appeared to be equally effective as TVT in the treatment of female incontinence. Both procedures were safe with few complications but there were less urinary symptoms in the TOT group postoperatively, as well as later on.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030