Lehti 16: Alkuperäis­tutkimus 16/2007 vsk 62 s. 1609 - 1612

HbA1c-määritysten tuloksissa on tasoeroa

Lähtökohdat

Glykosyloituneen hemoglobiinin (HbA1c) määritys on keskeinen diabeetikon glukoositasapainon arvioinnin ja seurannan mittari. Sitä käytetään yhä enemmän myös diabeteksen hoidon laadun arvioinnissa. Tutkimuksemme tarkoituksena oli selvittää, ovatko kahden kunnan käyttämien laboratorioiden HbA1c:n tulostasot vertailukelpoisia.

Menetelmät

Analysoimme kahden kunnan yhteensä 35 rutiinipotilasnäytteen HbA1c-arvot kahdessa eri laboratoriossa, jotka molemmat palvelevat laajahkoa asiakaskuntaa.

Tulokset

Tutkittujen laboratorioiden antamissa tuloksissa todettiin selvä ja johdonmukainen tasoero, keskimäärin 0,6 prosenttiyksikköä, mutta yksilötasolla ero oli suurimmillaan jopa 1,6 prosenttiyksikköä.

Päätelmät

Kliinisen työn kannalta HbA1c-määritysten tuloksissa todettua tasoeroa voidaan pitää ongelmallisen suurena, ja se voi estää luotettavan eri terveydenhuoltoyksiköiden välisen hoidon laadun vertailun. HbA1c-määritysten tulostason vertailukelpoisuus vaatii edelleen huomiota kliinisen kemian asiantuntijoilta. Myös kliinikoiden on tiedostettava HbA1c-määritysten menetelmäerot.

Mikko HonkasaloOuti ElonheimoTimo Sane

Hidas nonentsymaattinen kemiallinen reaktio glukoosin ja proteiinien välillä johtaa valkuaisaineiden glykosyloitumiseen veressä ja kudoksissa. Tähän vaikuttavat sekä proteiinin elinikä että keskimääräinen plasman glukoosipitoisuus. Glykosyloituneen hemoglobiinin prosenttiosuus kuvastaa erinomaisesti keskimääräistä plasman glukoosipitoisuutta määritystä edeltäneiden 2-3 kuukauden ajalta, vaikkakin viimeisimmän kuukauden glukoositasapaino vaikuttaa tulokseen eniten (1). Yksittäisen diabeetikon hoidon seurannassa ja liitännäissairauksien riskin arvioinnissa tai vertailtaessa hoidon laatua eri hoitopaikkojen välillä HbA1c on tärkein glukoositasapainon mittari.

HbA1c-määritykseen liittyy virhelähteitä, jotka voivat johtua itse potilaasta, saman menetelmän satunnaisvaihtelusta tai kahden eri menetelmän välisestä tasoerosta (2,4). Potilasperäiset virhelähteet vaihtelevat määritysmenetelmittäin, mutta yleisesti niitä katsotaan olevan vähän: lähinnä kyseeseen tulevat uremia, runsas ja pitkäaikainen asetyylisalisyylihapon käyttö, eräät poikkeavat hemoglobiinit ja punasolujen normaalista poikkeava elinikä. Esimerkiksi hemolyyttiseen anemiaan liittyvä tavanomaista lyhyempi punasolujen elinikä johtaa matalaan HbA1c-tasoon ja vastaavasti pernan poiston jälkitilaan liittyvä normaalia pidempi punasolujen elinikä todellista korkeampaan keskimääräiseen glukoositasoon viittaavaan HbA1c-arvoon (2,3). Suomessa tehdyssä tutkimuksessa nestekromatografiaan perustuvaa HbA1c:n määritysmenetelmää käytettäessä vasta 0,65 prosenttiyksikköä suurempi HbA1c-arvon muutos oli kliinisesti merkitsevä ja tätä pienemmät muutokset saattoivat johtua määritysmenetelmän vaihtelusta (5).

HbA1c:n määritykselle on luotu kansainvälisesti hyväksytty standardi, jota vastaan kaikkien testivalmistajien tulee kalibroida HbA1c-määritysmenetelmänsä (6). Standardin mukainen spesifisesti juuri glykosyloituneen hemoglobiinin määritykseen perustuva tulostaso on kuitenkin huomattavasti totuttua, DCCT- (Diabetes Control and Complications Trial) ja UKPDS-tutkimuksien (United Kingdom Prospective Diabetes Study) perusteella vakiintunutta tulostasoa matalampi, joten potilastulokset on korjauskertoimen avulla muunnettu DCCT-tutkimuksen tasoa vastaaviksi.

Suomessa HbA1c-määrityksiä tehdään joko referenssimenetelmänä pidetyllä nestekromatografiatekniikalla tai immunologisesti autoanalysaattoreilla, joissa käytetään erittäin spesifisiä vasta-aineita. Immunologisten menetelmien on todettu vastaavan referenssimenetelmän tuloksia (7). Lisäksi käyttöön ovat tulleet HbA1c:n pikatestit, joilla tulos saadaan sormenpäänäytteestä 6 minuutin kuluessa (8,9). Tässä tutkimuksessa selvitimme, ovatko kahdessa eri laboratoriossa tehdyt HbA1c:n immunologiset määritykset tulostasoltaan vertailukelpoisia. Selvitys liittyy laajempaan tutkimukseen, jossa selvitetään diabeetikoiden hoidon kattavuutta ja vaikuttavuutta kahdessa eteläsuomalaisessa kunnassa.

Aineisto ja menetelmät

Helmikuussa 2006 lähetimme 15 perättäistä Nurmijärven terveyskeskuksen laboratoriossa HbA1c-määritystä varten 6.-7.2. otettua verinäytettä analysoitaviksi sekä Nurmijärven käyttämään VITA-laboratorioon (Laivakatu 5F, 00150 Helsinki) että Kouvolan seudun terveyskeskuksen käyttämään Kuusankosken aluesairaalan laboratorioon. Vastaavasti 20 Kouvolan seudun terveyskeskuksen hoidossa olevalta potilaalta otettiin verinäyte HbA1c:n määritystä varten 8.2. ja näytteet lähetettiin analysoitavaksi sekä VITA-laboratorioon että Kuusankosken aluesairaalan laboratorioon. Näytteet otettiin samanaikaisesti kahteen näyteputkeen, yksi kumpaankin laboratorioon analysoitavaksi. Nurmijärven näytteet analysoitiin 8.2. ja Kouvolan näytteet 9.2. Tutkimukset teetettiin terveyskeskusten normaalina toimintana informoiden laboratorioita varsinaisesta tutkimusasetelmasta mahdollisimman vähän etukäteen. Potilaista 12 oli naisia ja 23 miehiä ja heidän keski-ikänsä oli 67,6 ± 12,9 (SD) vuotta. Potilaista yksi sairasti tyypin 1 diabetesta, 26 tyypin 2 diabetesta. Muilta ei potilaskertomuksen perusteella ollut diagnosoitu diabetesta.

Kuusankosken aluesairaalan laboratorio on osa Kymenlaakson sairaanhoitopiirin kuntainliiton omistamaa Kymenlaakson sairaalapalvelut -liikelaitosta, jossa HbA1c-määritys tehdään immunologisella menetelmällä hemolysoidusta EDTA-verestä käyttäen Rochen Integra 800 -analysaattoria ja Rochen reagensseja. Menetelmä on standardisoitu International Federation of Clinical Chemistryn (IFCC) referenssimenetelmää vastaan ja tulokset muutetaan kertoimella DCCT-tasolle. VITA on yksityinen laboratorio, jonka käyttämä määritysmenetelmä on myös immunologinen, mutta määritys tehdään Olympuksen analysaattorilla ja reagenssein. Ilmoitettava tulos korjataan niin ikään kertoimella DCCT-tasolle.

Tilastollisesti ryhmien väliset erot laskettiin Studentin t-testillä, koska tutkittavat muuttujat jakautuivat normaalisti. Pearsonin korrelaatiokertoimella testattiin kahden määritysmenetelmän keskinäistä riippuvuutta.

Tulokset

Aineiston 35 potilaan HbA1c-määrityksen keskimääräinen tulos oli 0,6 prosenttiyksikköä korkeampi VITA-laboratoriossa kuin Kuusankosken aluesairaalan laboratoriossa määritettynä (7,4 ± 1,7 % ja 6,8 ± 1,6 %, p < 0,001) (kuvio 1). Kahdessa laboratoriossa suoritetut määritystulokset korreloivat keskenään lineaarisesti; korrelaatiokerroin oli 0,96. Suurimmillaan kahden menetelmän välinen ero yksittäisen potilaan HbA1c-arvossa oli jopa 1,6 prosenttiyksikköä (Kuusankosken aluesairaalan laboratorio 8,6 % ja VITA-laboratorio 10,2 %). Kahden HbA1c-määrityksen tulosero oli suurempi kuin 0,6 prosenttiyksikköä peräti 14:llä (40 %) potilaista. Kahden laboratorion antaman tuloksen ero oli erityisen selvä näytteissä, jotka lähetettiin tutkimuslaboratorioihin Nurmijärven terveyskeskuksesta (Kuusankosken aluesairaala 6,55 ± 0,77 % ja VITA 7,39 ± 0,95 %, p < 0,01).

Pohdinta

Tutkimuksemme mukaan kahdessa immunologista HbA1c-määritysmenetelmää käyttävässä laboratoriossa saman potilaan HbA1c-arvot erosivat toisistaan merkitsevästi ja myös johdonmukaisesti siten, että kaikilla HbA1c-tasoilla toisen laboratorion tulos oli toisen laboratorion tulosta pienempi. Havaittua eroa voidaan pitää kliinisesti merkittävänä (5). Ottamatta kantaa siihen, kumpi tutkimuksessamme olleista laboratorioista antoi lähempänä oikeaa olevaa tuloksen, yksittäisillä potilailla todettu ero oli yllättävän suuri ja se olisi vaikuttanut varmuudella usean potilaan hoitoon.

HbA1c-määritys on keskeinen mittari diabeetikon hoidon seurannassa, ja määrityksen tulo kliiniseen työhön on ollut yksi tärkeimpiä edistysaskeleita diabeteksen hoidossa. HbA1c-määritykseen ovat myös perustuneet laajat interventiotutkimukset, kuten DCCT ja UKPDS, joissa on selvitetty glukoositasapainoa diabeteksen komplikaatioiden riskitekijänä sekä tyypin 1 että tyypin 2 diabeteksessa (10,11). Myös Suomessa vuosina 1993 ja 2000-2001 toteutetut valtakunnalliset selvitykset diabeteksen hoitotasapainosta ovat keskeisesti perustuneet HbA1c-määrityksiin (12,13). Diabeetikoiden hoidossa käytettävät HbA1c:n suositusrajat perustuvat DCCT- ja UKPDS-tutkimuksiin, joissa määrityksiin käytettiin HPLC-menetelmää (high performance liquid chromatography) Bio-Rad- ja Bio-Rex-mikropylväin (14,15).

Tutkimuksessa pyrittiin arvioimaan normaalia päivittäistä rutiinianalytiikkaa. Tilanne eroaa laboratorioiden kannalta hiukan Labquality Oy:n suorittamista laadunarvioinnin erilliskierroksista. Tutkimukseen sattumalta osuneet potilasnäytteet edustavat varsin hyvin HbA1c-tulosten normaalia jakaumaa kliinisessä työssä. Tutkittujen potilasnäytteiden määrä oli pienehkö, mutta jo tämäkin määrä toi esille selvän ja johdonmukaisen eron laboratorioiden tulostasossa. Kahdessa tutkimukseen osallistuvassa kunnassa näytteet otettiin eri päivinä ja tutkittiin perättäisinä päivinä molemmissa laboratorioissa, mutta tällä seikalla emme usko olevan merkitystä tulosten kannalta. Laboratorioiden tulostasojen ero näytti olevan suurempi Nurmijärvellä otettujen näytteiden määrityksissä, mihin on vaikeaa löytää yksiselitteistä syytä. Mahdolliset preanalyyttiset tekijät eivät kuitenkaan eroja kokonaan selitä, koska ero oli samansuuntainen kaikilla potilailla.

Lue myös

Takavuosina HbA1c:n määritysmenetelmien luotettavuudesta keskusteltiin paljonkin, mutta tilanteen ajatellaan yleisesti standardisointityön myötä vähitellen korjaantuneen (4). Viime vuosina Labquality Oy on järjestänyt vuosittain neljä glykosyloituneen hemoglobiinin määritysten erilliskierrosta, joihin ovat osallistuneet pääasiassa suomalaiset ja pohjoismaiset laboratoriot. Variaatioprosentit (CV%) kaikkien menetelmien yhteistuloksena ovat olleet 5 %:n luokkaa sekä terveiden henkilöiden että diabeetikoiden tuloksia analysoitaessa, mitä useimmat maat pitävät hyväksyttävänä tasona (4). Laadunvarmistuskierrosten keskiarvoja on myös verrattu DCCT-referenssimenetelmän arvoihin, jotka on määrittänyt European Reference Laboratory for Glycohemoglobin (ERL), ja keskiarvotulokset ovat olleet hyvin lähellä referenssiarvoja. Kuitenkin tarkasteltaessa erilliskierrosten tuloksia yksittäisten menetelmien osalta löytyy suuria kokonaisvariaatioita ja isoja poikkeamia HbA1c-määritysten keskiarvosta sekä referenssimateriaalin HbA1c-tasosta. Tässä tutkimuksessa käytetyistä määritysmenetelmistä esimerkiksi Olympuksen immunologisella menetelmällä Labquality Oy:n erilliskierroksella 2/2006 saatu keskiarvotulos oli 8,40 ± 0,25 % ja CV% 1,7 referenssitason ollessa 7,65 %. Roche Integra -menetelmällä mitattu keskiarvo oli 7,94 ± 0,14% ja CV% 3,8. Kliinisessä työssä paljon käytetty DCA 2000 -pika-analysaattori antoi vastaavassa selvityksessä keskiarvotuloksen 7,54 ± 0,07 %, CV% 2,8. Eniten käytettyjen HPLC-menetelmien tulokset puolestaan olivat seuraavanlaiset: VariantII, Bio-Rad 7,81 ± 0,17 %, CV% 2,8 ja Tosoh 7,89 ± 0,10 %, CV% 2,0 (p < 0,01) (16). Pikamittarien käyttöön käytännön kliinisessä työssä ei ainakaan näillä perustein vaikuttaisi liittyvän erityistä ongelmaa.

HbA1c-arvo kuvastaa hyvin keskimääräistä plasman glukoositasoa mittausta edeltäneiden 1-3 kuukauden aikana, mutta riippuvuus on yksilöllistä. Epäsuhta HbA1c-tuloksen ja verensokerin omaseurantatulosten välillä ei ole harvinaista. Siksi diabeetikkoja hoitavan lääkärin on syytä tuntea HbA1c-määrityksen mahdolliset virhelähteet.

Käytännön työssä diabeteksen hoitoon harvoin kajotaan, jos potilaan HbA1c-arvo on tavoitetasossa. Virheellisen matala HbA1c-arvo voi siinä tapauksessa tuudittaa sekä potilaan että lääkärin väärään tyytyväisyyteen ja jopa edistää komplikaatioiden kehittymistä. HbA1c-tulostason laskun onkin osoitettu vähentävän hoidon aktiivisuutta (17). Todellista korkeammalta näyttävät arvot eivät ehkä ole kliinisen työn kannalta yhtä ongelmallisia kuin matalat, mutta innokas tavoitetasoihin pyrkiminen voi tässä tilanteessa lisätä hypoglykemian vaaraa. Todellisena huolenaiheena ovat mielestämme kaikki HbA1c-määrityksiin perustuvat kansalliset benchmarking-vertailut diabeteksen hoidossa, mikäli määrityksiä tehdään eri laboratorioissa ja eri menetelmillä. Myös yksittäisessä terveyskeskuksessa tehtävä omien hoitotulosten kehittymisen seuranta vaikeutuu olennaisesti, mikäli määritysmenetelmien vaihtuminen aiheuttaa HbA1c:n tulostason olennaisen muutoksen. Laboratorion tulisikin aina informoida tällaisista muutoksista tutkimuksen käyttäjiä. Pelkästään taloudelliset näkökohdat eivät koskaan saisi ratkaista diabeetikoiden hoidossa keskeisen seurantamittarin tuottajan valintaa, vaan ennen määritysmenetelmän vaihtamista tulisi varmistaa, ettei HbA1c-määrityksen tulostaso aiempaan nähden olennaisesti muutu. Tämä on hoitavan lääkärin ja ennen muuta diabeetikon edun mukaista. Parasta olisikin, että tulevaisuudessa ainakin kaikki saman sairaanhoitopiirin julkisen sektorin HbA1c-määritykset tehtäisiin samalla menetelmällä ja samassa laboratoriossa.

Tästä asiasta tiedettiin

HbA1c on keskeisin diabeetikon glukoositasapainon mittari.

HbA1c:n käyttö myös hoidon laadun arvioinnissa sekä hoitopaikkojen välisessä vertailussa on yleistymässä.

HbA1c:n laboratoriodiagnostiikkaan liittyvien aiempien ongelmien mielletään standardisointi- ja laadunvalvontatyön myötä jääneen historiaan.

Tämä tutkimus opetti

Eri laboratorioiden samasta verinäytteestä määrittämät HbA1c-arvot saattavat edelleen poiketa toisistaan hoitopäätöksiin vaikuttavissa määrin.

HbA1c:n määritysmenetelmän tai määritykset tekevän laboratorion vaihtumiseen saattaa liittyä tulostason muuttumisen riski.

Tulostasojen vaihtelu vaikeuttaa hoidon laadun vertailua.

Kliinikoiden on syytä tiedostaa HbA1c-määritysten menetelmäerot, ja ne vaativat edelleen myös kliinisen kemian asiantuntijoiden huomiota.


Kirjallisuutta
1
Jeffcoate SL. Diabetes control and complications: the role of glycated hemoglobin, 25 years on. Diabet Med 2003;21:657-65.
2
Koskinen L. Studies on minor hemoglobin fractions. Specificity of GHbA1c chromatography. Acta Universitatis Tamperensis 623, 1998, MD Thesis.
3
John WG. Glycated haemoglobin analysis. Ann Clin Biochem 1997;34:17-31.
4
Penttilä I, Tiikkainen U. Glykoituneen hemoglobiinin määritykset ja niiden laatu sekä analyysien tulevaisuuden näkymät Suomessa. Kliin Lab 2004;5:99-102.
5
Koskinen P, Viikari J, Kairisto V. What is a significant change in the level of GHbA1c? Diabetes Care 1994;16:1049-50.
6
Jeppsson J-O, Kobold U, Barr J ym. Approved IFCC reference method for the measurement of GHbA1c in human blood. Clin Chem Lab Med 2002;40:78-89.
7
Groche D, Hoeno W, Hoss G ym. Standardization of two immunological GHbA1c routine assays according to the new IFCC reference method. Clin Lab 2003;49:657-61.
8
Jermendy G, Nadas J, Farkas K. Rapid hemoglobin A1c determination (a new possibility in diabetes care). Orv Hetil 1999;140:1251-4.
9
Hawkins RC. Comparison of four point-of-care GHbA1c analytical systems against central laboratory analysis. Singapore Med J 2003;44:8-11.
10
DCCT. The effect of intensive treatment of diabetes on the development and progression of long-term complications in insulin-dependent diabetes mellitus. N Engl J Med 1993;329:977-86.
11
UK Prospective Diabetes Study (UKPDS) group. Intensive blood glucose control with sulphonylureas or insulin compared with conventional treatment and risk of complications in patients with type 2 diabetes (UKPDS 33). Lancet 1998;352:837-53.
12
Valle T, Koivisto VA, Reunanen A ym. Glycemic control in patients with diabetes in Finland. Diabetes Care 1999;22:575-9.
13
Valle T, Tuomilehto J. Diabeteksen hoitotasapaino Suomessa vuosina 2000-2001. DEHKO-raportti 2004:1.
14
Steffes M, Cleary P, Goldstein D ym. Hemoglobin A1c measurements over nearly two decades: sustaining comparable values throughout the Diabetes Control and Complications Trial and the Epidemiology of Diabetes Interventions and Complications study. Clin Chem 2005;51:753-8.
15
Manley S. Haemoglobin A1c - a marker for complications of type 2 diabetes: the experience from the UK Prospective Diabetes Study (UKPDS). Clin Chem Lab Med 2003;41:1182-90.
16
Labquality Oy. Numeerinen yhteenveto Glykohemoglobiini 2/2006.
17
Hanas R. Psychological impact of changing the scale of reported GHbA1c determination. Diabetes Care 2002;25:2110-1.

English summary

English summary: VARIATION IN RESULTS OF HBA1C DETERMINATIONS

Background

Determination of HbA1c is a key measure of glycaemic control in follow up of diabetic patients. It is increasingly also used in evaluation of the quality in diabetes care. HbA1c values <=7.5% in type 1 diabetes and even below 6.5% in type 2 diabetes are regarded as a measure of good diabetes care.

It is important for patients with diabetes as well as for professionals in diabetes care that the HbA1c results of clinical laboratories are reproducible without clinically significant differences in the results provided by different laboratories. The aim of our study was to evaluate whether the results of HbA1c measurements were comparable in two different communities.

Methods

We analyzed 35 routine venous blood samples for HbA1c measurements taken from patients living in two communities. The blood samples were analyzed simultaneously by two different clinical laboratories using different immunological methods for HbA1c measurement.

Results

There was a statistically highly significant correlation (0.96, p<0.001) between the HbA1c measurements provided by the two laboratories. However, the HbA1c levels differed significantly and consistently from each other by 0.6 percentage points (p<0.001), and the largest individual difference between the laboratories was as much as 1.6 percentage points.

Conclusions

In the clinical setting the difference found in the results of HbA1c determinations can be considered too large and it may have an effect on clinical decision making in treatment of individual diabetic patients. The difference may also jeopardize benchmarking comparison of diabetes care between communities or diabetes care units. The comparability of the results of HbA1c determinations still needs attention and doctors working in diabetes care should be aware of the problems in HbA1c determinations.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030