Lehti 22: Alkuperäis­tutkimus 22/2008 vsk 63 s. 2025 - 2031

Huono-osaisuus terveydenhuollossa: Sosioekonomiset erot elektiivisessä kirurgiassa

Lähtökohdat Aiemmin on raportoitu sosioekonomisia eroja elektiiviseen kirurgiaan pääsyssä. Tässä tutkitaan huono-osaisuuden eri muotojen ja niiden kasautumisen yhteyttä elektiivisen kirurgian käyttöön 2000-03.

Menetelmät

Kohdejoukkona olivat kaikki Suomessa asuvat 25-84-vuotiaat. Toimenpidetiedot poimittiin hoitoilmoitusrekisteristä ja sosiodemografiset tiedot työvoimatilastoista. Poisson-regressiolla analysoitiin aineistosta erikseen työ- ja eläkeikäiset miehet ja naiset.

Tulokset

Polven ja lonkan tekonivelleikkauksissa ja sepelvaltimotoimenpiteissä leikkauksen todennäköisyys kasvoi tulojen vähentyessä, mutta pieneni alimmassa tulokymmenesosassa. Kaihileikkausta lukuun ottamatta pienituloisuus (RR = 0,43-0,88), pitkäaikaistyöttömyys (RR = 0,66-1,06) ja yksin asuminen (RR = 0,79-0,88) vähensivät työikäisillä miehillä lähes kaikkien tarkasteltujen leikkausten todennäköisyyttä. Naisten erot olivat pienemmät pienituloisuuden (RR = 0,67-1,05) ja työttömyyden osalta (RR = 0,70-1,07), eikä yksin asumisella ollut vaikutusta lainkaan. Eläkeikäisten erot olivat pienituloisuutta (miehet RR = 0,25-0,82, naiset RR = 0,55-0,89) lukuun ottamatta pienemmät kuin työikäisten. Huono-osaisuuden kasautuminen vähensi toimenpiteisiin pääsyä.

Päätelmät Hoitojärjestelmää tulisi kehittää tunnistamaan ja hoitamaan myös kaikkein heikoimmassa asemassa olevien sairauksia, joissa kirurgiset toimenpiteet olisivat hyödyksi.

Kristiina ManderbackaMartti ArffmanSakari KarvonenIlmo Keskimäki

Avopalvelujen käytön on todettu vaihtelevan Suomessa lähes systemaattisesti: mitä alempi sosiaaliryhmä, sitä vähemmän se on käyttänyt lääkäripalveluja yleensä suhteutettuna tarpeeseen (1,2). Vaikka tuloerot Suomessa kuuluvat EU:n pienimpiin (3), tulojen mukainen vaihtelu terveyspalvelujen käytössä on ollut muita EU-maita suurempaa sekä samansuuruista kuin Portugalissa ja Yhdysvalloissa. Eroja on todettu erityisesti yksityispalvelujen käytössä ja työterveydenhuollossa. Avopalveluissa eroja on todettu myös ennalta ehkäisevien palvelujen käytössä (4).

Sairaalapalvelujen käytön erot ovat samansuuntaisia kuin sairastavuuden: mitä alempi sosiaaliryhmä, sitä enemmän sairaalapalveluja käytetään (5,6,7). Sairaalahoidon sisällön mukaan erojen suunta sen sijaan vaihtelee. Ylemmissä sosiaaliryhmissä on enemmän kirurgisessa hoidossa olleita ja heille on tehty enemmän yksittäisiä elektiivisiä toimenpiteitä kuin alempiin sosiaaliryhmiin kuuluville. Erityisen selviä eroja on todettu sydän- ja verisuonitoimenpiteissä sekä naisten virtsateiden ja sukuelinten leikkauksissa (7). Varsin selviä eroja on myös todettu sepelvaltimotoimenpiteissä sekä sydäninfarktipotilailla että angina pectoris -oirein alkaneessa sepelvaltimotaudissa (8,9). Aiemmissa tutkimuksissa on todettu erityisesti alimman tuloviidenneksen käyttävän joitakin terveyspalveluja poikkeuksellisen vähän muihin tuloryhmiin verrattuna (6,7).

Pienituloisuus on selvässä yhteydessä myös muunlaiseen sosioekonomiseen huono-osaisuuteen (10,11). Huono-osaisuuden on esimerkiksi havaittu kasautuvan alueellisesti; tosin kasautuneisuus vaihtelee muun muassa käytettyjen mittareiden mukaan. Koettu huono-osaisuus näyttää olevan pääpiirteissään samanlaista eri kuntatyypeissä (12). Kuntatyyppien väliset hyvinvointierot ovat selviä ja verraten pysyviä (esimerkiksi 13,14,15), kun mittareina käytetään objektiivisia kuntatietoja.

Yhteiskuntatieteellisessä tutkimuksessa on vahvaa näyttöä taloudellisen, sosiaalisen ja koulutuksellisen huono-osaisuuden sekä työelämästä syrjäytyminen välisestä yhteydestä niin Suomessa (esimerkiksi 16,17) kuin muuallakin (18). Huono-osaisuuden kasautuminen viittaa tällöin tilanteeseen, jossa yhdistyvät pitkäaikainen tai toistuva työttömyys, toimeentulo-ongelmat, usein elämänhallintaan liittyvät ongelmat ja syrjäytyminen yhteiskunnallisesta osallisuudesta (19). Väestöryhmätasolla on kuitenkin oikeampaa puhua huono-osaisuuden vaaratekijöistä. Eri tekijät eivät välttämättä sinänsä merkitse huono-osaisuutta, vaikka niihin usein sitä liittyykin. Tällaisia huono-osaisuuden riskejä ovat esimerkiksi vähäinen koulutus ja yksinasuminen. Jatkossa puhutaan kuitenkin yksinkertaisuuden vuoksi huono-osaisuudesta.

Tämän tutkimuksen tavoitteena on kuvata elektiivisen kirurgian käyttöön liittyviä sosioekonomisia eroja sekä sitä, käyttävätkö kasautuvasti huono-osaiset näitä palveluja erityisen vähän. Liittyykö suomalaiseen huono-osaisuuteen kasautumista, jolloin erilaisiin huono-osaisuuden riskeihin yhdistyy myös syrjäytyminen terveyspalveluissa? Elektiivinen kirurgia on tutkimuskysymyksen kannalta sopiva tutkimuskohde, koska toimenpiteisiin liittyy runsaasti järjestelmässä tapahtuvaa harkintaa sen suhteen, kenelle ja kuinka kiireellisenä toimenpiteitä suoritetaan.

Aineisto ja menetelmät

Tutkimusaineisto kerättiin useista rekistereistä. Stakesin ylläpitämästä Hoitoilmoitusrekisteristä poimittiin tiedot vuosilta 2000-2003 seitsemästä elektiivisestä kirurgisesta toimenpiteestä. Tutkimuksessa selvitettiin sepelvaltimotoimenpiteitä, lonkan ja polven primaaria tekonivelleikkausta, selän välilevyleikkausta, kohdun poistoa, eturauhasen poistoa sekä kaihileikkausta.

Sepelvaltimotoimenpiteinä tarkasteltiin yhdessä ohitusleikkauksia sekä pallolaajennuksia. Lonkan tekonivelleikkauksista ei otettu huomioon murtuman yhteydessä tehtyjä toimenpiteitä. Koska kaihileikkauksia tehdään myös päiväkirurgiana yksityisillä lääkäriasemilla eikä niistä siten tehdä hoitoilmoitusta, täydennettiin aineistoa Kansaneläkelaitoksen sairausvakuutuksen tutkimus- ja hoitokorvausrekisteristä. Tutkimuksessa tarkastellaan ainoastaan kullekin potilaalle aineiston mukaan tehtyjä ensimmäisiä toimenpiteitä. Myöhemmät toimenpiteet ovat usein yhteydessä edeltäviin, eikä niitä siten voi käsitellä tilastollisesti riippumattomina tapahtumina. Ensimmäiset operaatiot kuvaavat parhaalla tavalla tutkimuksen tavoitetta: tutkitaan hoitoon pääsyä ja siihen valikoitumista määrittäviä tekijöitä.

Toimenpideaineisto yhdistettiin henkilötunnusten avulla Tilastokeskuksen vuosittaisten työssäkäyntitilastotietokantojen yksilötietoihin. Keskeiseltä tietosisällöltään työssäkäyntitilastotiedot vastaavat väestölaskentoja. Jokaiseen toimenpiteeseen yhdistettiin toimenpidettä edeltäneen vuoden viimeisen päivän tiedot. Ne, jotka eivät asuneet vakituisesti Suomessa tai olivat alle 25 tai yli 84 vuotta toimenpidevuoden alussa, poistettiin aineistosta. Laitoksissa olevat pitkäaikaispotilaat jätettiin tutkimuksen ulkopuolelle, koska heidän tulotasoaan ei voitu selvittää luotettavasti rekistereistä. Koska tarkka toimenpidepäivä ei kaikissa tapauksissa ollut tiedossa, määriteltiin toimenpidevuosi sairaalaan saapumispäivän mukaan.

Aineisto luokiteltiin viisivuotisikäryhmiin. Huono-osaisuutta tarkasteltiin pienituloisuuden, työttömyyden, yksinasumisen ja harvaan asutulla alueella asumisen avulla. Perheen käytettävissä olevat tulot suhteutettiin perheen kokoon käyttäen OECD:n kulutusyksikköluvun laskentakaavaa. Tuloryhmät muodostettiin riskissä olevan väestön vastaavan tulojakauman kvintiilirajojen mukaan tuloviidenneksiin, joista alin viidennes jaettiin vielä tulokymmenyksiksi ja kuviossa 1 tulokahdeskymmenesosiksi. Työttömyyden mukaan aineisto luokiteltiin edellisenä vuonna 0-9 kuukautta työttöminä olleisiin, 10-12 kuukautta työttöminä olleisiin, eläkeläisiin sekä muihin työvoiman ulkopuolella oleviin. Yksinasuminen on kaksiluokkainen muuttuja käsittäen yksin ja toisten kanssa asuvat. Asuinkunnat on luokiteltu viiteen kuntatyyppiin: kaupunkikeskus, kaupunkimainen kunta, kaupunkien läheinen maaseutu, ydinmaaseutu ja harvaan asuttu maaseutu.

Riskissä olevaksi väestöksi määritettiin Suomessa asuvat 25-84-vuotiaat henkilöt. Taulukoitu aineisto muodostettiin vuosittaisista työssäkäyntitilastoista. Analyysejä varten tutkimusaineisto taulukoitiin sosiodemografisten muuttujien mukaan ja yhdistettiin riskiaineistoon.

Aineistoa mallinnettiin Poisson-regressioanalyysien avulla. Analyysit tehtiin erikseen miehille ja naisille sekä erikseen työikäisille (25-64-vuotiaat) ja eläkeikäisille (65-84-vuotiaat), koska työikäisillä haluttiin mallintaa myös työttömyyden vaikutusta. Malleissa kunkin toimenpiteen määrää suhteessa riskissä olevaan väestöön selitettiin tuloryhmän, yksinasumisen ja kuntatyypin sekä työikäisten osalta työttömyyden päävaikutuksilla. Lisäksi ikäryhmä vakioitiin ja mallin skaalaparametri vakioitiin devianssin mukaan ali- ja ylihajonnan kontrolloimiseksi. Koska kiinnostus kohdistui huono-osaisuuteen ja sen kasautumiseen, tulokset ilmoitetaan kontrasteina luokkamuuttujien ääripäiden avulla (riskisuhde ja 95 %:n luottamusväli). Näin ollen tuloryhmän osalta kerrotaan alimman tulokymmenyksen riskisuhde ylimpään viidennekseen nähden, työttömyyden osalta 10-12 kuukautta työttöminä olleita verrataan muuhun työvoimaan, yksin asuvia muiden kanssa asuviin ja harvaan asutulla maaseudulla asuvia kaupunkikeskuksissa asuviin.

Tulokset

Elektiivisten toimenpiteiden tuloryhmittäisissä jakaumissa todettiin 2000-luvun alussa kaksi toisistaan poikkeavaa, koko tulohierarkian lävistävää portaittaista gradienttia ensimmäiseen elektiiviseen toimenpiteeseen pääsyssä (kuvio 1). Sepelvaltimotoimenpiteissä sekä polven ja lonkan tekonivelleikkauksissa leikkauksen todennäköisyys kasvoi tulojen laskiessa, mutta poikkeuksen nousevasta gradientista muodosti kuitenkin alin tuloryhmä, jossa leikkauksen todennäköisyys oli pienempi. Kaihileikkauksissa todettiin samansuuntaiset, mutta varsin pienet erot. Kohdun poistoissa ja eturauhasen poistoissa sekä selän välilevyoperaatioissa leikkauksen todennäköisyys kasvoi alemmista ylempiin sosiaaliryhmiin. Kuviossa 1 alin tulokvintiili on hajotettu tulokahdeskymmenesosiksi. Melkein kaikissa toimenpiteissä kahteen alimpaan tulokahdeskymmenesosaan kuuluvilla henkilöillä leikkaukset olivat harvinaisempia kuin ylempiin tuloluokkiin kuuluvilla.

Taulukossa 1 eri huono-osaisuuden muotojen yhteyttä toimenpiteisiin tarkastellaan ikä ja muut syrjäytymisriskiä lisäävät tekijät vakioituna. Pienituloisuus, yksinasuminen ja pitkäaikaistyöttömyys liittyivät työikäisillä miehillä kaihileikkauksia lukuun ottamatta pienempään tarkasteltujen toimenpiteiden todennäköisyyteen. Pitkäaikainen työttömyys ei kuitenkaan vaikuttanut eturauhasen poiston todennäköisyyteen. Sen sijaan harvaan asutulla maaseudulla asuminen joko ei ollut yhteydessä todennäköisyyteen tai kasvatti sitä verrattuna kaupungeissa asumiseen. Yksinasuminen ja työttömyys sen sijaan olivat selvästi yhteydessä kaihileikkauksiin.

Tulokset olivat paljolti samansuuntaiset työikäisillä naisilla pienituloisuuden ja työttömyyden suhteen, mutta merkitsevät vain kohdun poistoissa ja selän välilevyleikkauksissa. Pienituloisille tehtiin myös polven tekonivelleikkauksia vähemmän todennäköisesti. Yksin asuminen sen sijaan näytti pikemmin lisäävän kuin vähentävän muiden toimenpiteiden kuin kohdun poiston ja selän välilevyleikkauksen todennäköisyyttä.

Myös eläkeikäisten, 65-84-vuotiaiden miesten pienituloisuus oli yhteydessä leikkauksen todennäköisyyteen. Se vähensi kaikkien toimenpiteiden todennäköisyyttä (taulukko 2). Yksinasuminen vähensi vain polven tekonivelleikkauksen ja sepelvaltimotoimenpiteiden todennäköisyyttä. Tulokset olivat samansuuntaiset yksin asumisen ja harvaan asutulla maaseudulla asumisen suhteen kuin työikäisten kohdalla, mutta vain osa eroista oli merkitseviä. Tulokset olivat naisten kohdalla samansuuntaiset ja tilastollisesti merkitsevät melkein kaikissa toimenpiteissä pienituloisuuden osalta. Yksinasuminen joko lisäsi leikkauksen todennäköisyyttä tai ei vaikuttanut siihen.

Kuviossa 2 tarkastellaan eri huono-osaisuuden muotojen kasautumisen vaikutusta lonkan ja polven tekonivelleikkauksiin, kun muut huono-osaisuuden muodot on otettu huomioon. Kasautuminen viittaa tässä yksinkertaisesti huono-osaisuuden eri muotojen esiintymiseen yhtäaikaisesti. Teknisesti kyse on siis niin sanotusta additiivisesta vaikutuksesta eli siitä, vähentääkö useiden huono-osaisuuden muotojen yhtäaikainen olemassaolo leikkauksen todennäköisyyttä. Työikäisten keskuudessa pienituloisten, pitkäaikaistyöttömien, yksin asuvien miesten leikkauksen todennäköisyys oli kummassakin toimenpiteessä 0,5 verrattuna ylimpään tuloviidennekseen kuuluviin, ei-pitkäaikaistyöttömiin ja naimisissa tai avoliitossa oleviin miehiin verrattuna. Naisten erot olivat selvästi pienempiä, mutta pienituloisuuden ja työttömyyden suhteen samansuuntaisia kuin miehillä. Tämä viittaa kumuloitumiseen myös naisten kohdalla.

Pohdinta

Tässä tutkimuksessa todettiin, että pienituloisuus, työttömyys ja yksinasuminen ovat yhteydessä ensimmäisiin elektiivisiin kirurgisiin toimenpiteisiin. Pienituloisuus, pitkäaikainen työttömyys ja miesten yksinasuminen näyttivät pienentävän leikkauksen todennäköisyyttä. Aiemmissa tutkimuksissa on todettu, että leikkausten todennäköisyydessä on systemaattinen, koko sosiaalisen hierarkian lävistävä gradientti tulojen mukaan: mitä alempi sosioekonominen asema, sitä pienempi leikkauksen todennäköisyys (6,9,20). Tämän tutkimuksen tulokset viittaavat siihen, että muutkin huono-osaisuuden muodot ovat samansuuntaisessa yhteydessä leikkauksiin pääsyyn. Huono-osaisuuden eri muodot vaikuttivat leikkauksen todennäköisyyteen itsenäisesti, eli silloinkin kun muut huono-osaisuuden muodot oli tilastollisesti otettu huomioon. Leikkauksiin pääsy siis heikkeni asteittain huono-osaisuuden kasautumisen myötä.

Harvaan asutulla maaseudulla asuminen sen sijaan lisäsi toimenpiteisiin pääsyn todennäköisyyttä sen jälkeen, kun sosiaalinen ja taloudellinen huono-osaisuus oli otettu huomioon. Vaikka syrjäseudulla asuminen on yhteydessä muuhun huono-osaisuuteen, hoitoon pääsyssä tätä yhteyttä ei siis havaittu. Tähän voi olla useita selityksiä. Huolimatta maaseutupaikkakuntien terveydenhuoltohenkilöstöpulasta saattaa olla niin, että maaseututerveyskeskuksissa potilaiden ohjaus sairaalahoitoon kuitenkin kyetään hoitamaan paremmin kuin kaupungeissa, joissa potilasvirta on suurempi ja heterogeenisempi. Toinen mahdollinen selitys liittyy tarjontaan. Tuloryhmittäinen eriarvoisuus lääkäripalvelujen käytössä liittyy työterveys- ja yksityispalveluihin, joiden tarjonta on maaseudulla kaupunkikeskuksia vähäisempää. Maaseudun tasa-arvoisempi avohoidon lääkäripalvelujen käyttö saattaisikin näin heijastua myös sairaalapalvelujen käyttöön.

Työikäisten miesten yksinasuminen vähensi kaikkien tarkasteltujen toimenpiteiden todennäköisyyttä lukuun ottamatta kaihileikkauksia ja eläkeikäisten polven tekonivelleikkauksia ja sepelvaltimotoimenpiteitä. Naisten yksinasuminen ei juuri ollut yhteydessä toimenpiteisiin.

Yhteydet ovat samansuuntaisia sekä työikäisten että eläkeikäisen väestön kohdalla. Työikäisillä sosiaalinen (yksinasuminen) tai taloudellinen (pienituloisuus) huono-osaisuus ei kuitenkaan vähentänyt tässä tutkimuksessa kaihileikkauksen todennäköisyyttä. Kohdun ja eturauhasen poistot sekä selän välilevytoimenpiteiden todennäköisyys vähenivät lähes systemaattisesti ylemmistä alempiin tuloryhmiin.

Toimenpiteiden tarpeesta ei tässä tutkimuksessa ollut tietoja, eikä sen perusteella voidakaan suoraan arvioida, mikä olisi sopiva toimenpiteiden jakauma. Erityisesti sepelvaltimotaudin sekä polven ja lonkan artroosin yleisyyden tiedetään kuitenkin muiden tutkimusten mukaan lisääntyvän ylemmistä alempiin tuloryhmiin (21). Ainakin osa tuki- ja liikuntaelinten vaivoista ja hoidon tarpeesta voi aiheutua fyysisesti raskaasta työstä, jota alemmat sosiaaliryhmät tekevät yleisemmin kuin ylemmät. Toimenpiteiden määriä suhteutettiin koko samanikäiseen väestöön, joten saadut tulokset ovatkin varmasti pikemmin ali- kuin yliarvioita huono-osaisuuden ja toimenpiteisiin pääsyn yhteyksistä.

Lue myös

Hyödynsimme tutkimuksessa yksilöpohjaista rekisteriaineistoa, jossa hoitoilmoitusrekisterin toimenpidetietoihin yhdistettiin henkilötunnusta käyttäen tietoja sosiodemografisista tekijöistä. Hoitoilmoitusrekisteriä ei ole toimenpiteiden suhteen arvioitu viime aikoina, mutta 1980-luvun tutkimusten tulosten mukaan noin 95 % hoitojaksoista ja 90-95 % toimenpiteistä on rekisteröity (22,23). Joidenkin diagnoosien, kuten sydäninfarktin, suhteen sen luotettavuutta on seurattu pidempiä aikoja. Sen luotettavuus oli 2000-luvun alussa hyvä (24).

Aiempien tutkimusten mukaan toimenpiteet jakautuvat sosioekonomisesti siten, että eriarvoisuus vähenee ainakin sepelvaltimotoimenpiteissä, polven tekonivelleikkauksissa ja kaihileikkauksissa 1990-luvulta 2000-luvulle tultaessa (25). Tässä tutkimuksessa kuitenkin havaittiin, että huono-osaisuudella oli selvä yhteys toimenpiteeseen pääsyyn vielä 2000-luvun alussa.

Sepelvaltimotoimenpiteiden ja polven ja lonkan tekonivelleikkausten kasvu on jatkunut edelleen tarkastelukauden jälkeen. Tärkeä jatkotutkimuksen aihe olisikin, onko toimenpiteiden jatkuneella lisääntymisellä tai hoitotakuun voimaan tulolla ollut vaikutusta kaikkein heikoimmassa asemassa olevien toimenpiteisiin pääsyyn.

Tutkimuksessa ei rinnakkaissairauksien vaikutusta pystytty ottamaan huomioon. Muissa tutkimuksissa on raportoitu alempien sosioekonomisten ryhmien muita suuremmasta sairastavuudesta (21). Onkin mahdollista, että osa eroista selittyisi myös heille kasautuneista muista sairauksista, jotka lisäisivät leikkauksiin liittyvää riskiä tai joiden katsottaisiin vähentävän siitä saatavaa hyötyä.

Palvelujen käyttöön vaikuttavat sekä palvelujen kysyntään että tarjontaan liittyvät tekijät. Onko kyse siis siitä, että sosiaalisesti syrjäytyneet potilaat eivät hakeudu tarvitsemaansa hoitoon, vai siitä, että heitä hoidetaan eri tavoin? Molemmat mekanismit lienevät havaittujen erojen takana. Selitykseksi on tarjottu muun muassa hyvässä asemassa olevien parempia kommunikaatiotaitoja: he osaavat kysyä palveluja, vaatia parasta mahdollista hoitoa ja voivat tulla helpommin uskotuiksi tilanteissa, joissa kirurginen toimenpide voisi parantaa elämänlaatua (26). Eroja saattaa myös olla muutenkin potilas-lääkärisuhteessa, kuten tiedon saannissa ja hoitopäätösten teossa. Aiemmassa tutkimuksessa on viitteitä siitä, että alempiin sosiaaliryhmiin kuuluvat henkilöt saavat lääkäriltä vähemmän tietoja sairaudestaan eivätkä koe osallistuvansa hoitopäätösten tekoon, toisin kuin ylempiin ryhmiin kuuluvat (27,28). Olisikin tarpeen kehittää hoitojärjestelmän piirissä tapoja, joilla palveluja tarvitsevat, mutta palveluihin aktiivisesti hakeutumattomat henkilöt saataisiin tarpeen mukaiseen hoitoon.

Terveyspalvelujen tarjontaan liittyvät mekanismit taas voivat liittyä palvelujen rakenteeseen; erityisesti vaikutusta voi olla kolmikanavaisella avopalvelujen tarjonnalla terveyskeskuksissa, työterveydenhuollossa ja yksityisellä sektorilla. Eroja on sekä palvelujen saatavuudessa että hinnassa, jotka molemmat voivat vaikuttaa palvelujen käyttöön. Työterveyshuolto toimii sujuvasti ja on ainoa potilaalle maksuton kanava. Esteitä syntyy, jos henkilö ei ole työterveyshuollon piirissä. Työelämän ulkopuolella olevien lisäksi lyhytaikaisissa työsuhteissa työskentelevien ja ammatillista koulutusta vailla olevien palveluiden kattavuus on ollut huono (29). Yksityiset palvelut ovat usein erikoislääkäritasoisia ja helposti saatavissa erityisesti kaupungeissa ja kasvukeskuksissa, mutta ne voivat korkean omavastuuosuuden takia olla kasautuvasti huono-osaisten potilaiden tavoittamattomissa. Terveyskeskuspalvelut ovat ainoa kaikille avoin palvelukanava. Terveyskeskusten palvelumaksut eivät ole kovin korkeita, mutta saattavat silti vähentää kaikkein pienituloisimpien palvelujen käyttöä. Kunnallisten palvelujen saatavuudessa taas on ollut vajeita lääkäripulan ja pitkien jonojen takia monilla suurilla paikkakunnilla. Sosiaali- ja terveyspalvelujen parempi yhteistoiminta voisi auttaa tunnistamaan ja hoitamaan myös kaikkein heikoimmassa asemassa olevien sairauksia, joissa kirurgisista toimenpiteistä voisi olla hyötyä.

Huonon terveyden yhteys muuhun huono-osaisuuteen tunnetaan hyvin lukuisista terveyden sosiaaliryhmittäisiä eroja kuvaavista tutkimuksista (30). Sen sijaan näiden niin sanottujen terveyserojen syntymekanismeista on useita teorioita (31). Tämän tutkimuksen mukaan Suomessakin voidaan puhua huono-osaisuuden kasautumisesta, jossa terveyspalvelujen saatavuus ja käyttö ovat osatekijänä.

Tästä asiasta tiedettiin

Aiemmissa tutkimuksissa on Suomessa raportoitu kansainvälisesti katsoen suuria sosioekonomisia eroja terveyspalvelujen käytössä.

Huono-osaisuus kasautuu etenkin pienituloisuuden ja työttömyyden suhteen selvästi.

Ylempiin ryhmiin kuuluville on raportoitu tehtävän useammin elektiivisiä kirurgisia toimenpiteitä, vaikka tarve toimenpiteisiin ei olisi suurempaa.

Tämä tutkimus opetti

Heikon sosioekonomisen aseman lisäksi muutkin huono-osaisuuden muodot, kuten pitkäaikainen työttömyys ja miesten yksinasuminen, ovat yhteydessä vähempiin elektiivisiin toimenpiteisiin.

Niille, joille huono-osaisuus kasautuu, tehdään vähemmän elektiivisiä toimenpiteitä.


Kirjallisuutta
1
van Doorslaer E, Masseria C, Koolman X, for the OECD Health Equity Research Group. Inequalities in access to medical care by income in developed countries. CMAJ 2006;174:177-83.
2
van Doorslaer E, Masseria C, OECD Health Equity Research Group. Income-related inequality in the use of medical care in 21 OECD countries. Kirjassa: The OECD Health Project. Towards high-performing health systems. Paris: OECD 2004:109-66.
3
OECD. Society at a glance. OECD 2005.
4
Koponen P, Alha P. Terveystarkastukset, seulontatutkimukset ja terveyden edistäminen. Kirjassa: Häkkinen U, Alha P, toim. Terveyspalvelujen käyttö ja sen väestöryhmittäiset erot. Helsinki: Kansanterveyslaitos 2006.
5
Keskimäki I, Salinto M, Aro S. Socioeconomic equity in Finnish hospital care in relation to need. Soc Sci Med 1995;41:425-31.
6
Keskimäki I. How did Finland's economic recession in the early 1990s affect socio-economic equity in the use of hospital care? Soc Sci Med 2003;56:1517-30.
7
Keskimäki I, Alha P. Sairaalahoidot ja leikkaukset. Kirjassa: Häkkinen U, Alha P, toim. Terveyspalvelujen käyttö ja sen väestöryhmittäiset erot. Helsinki: Kansanterveyslaitos 2006.
8
Hetemaa T, Keskimäki I, Salomaa V, Mähönen M, Manderbacka K, Koskinen S. Socioeconomic inequities in invasive cardiac procedures after first myocardial infarction in Finland in 1995. J Clin Epidemiol 2004;57:178-85.
9
Hetemaa T, Manderbacka K, Reunanen A, Koskinen S, Keskimäki I. Socioeconomic inequities in invasive cardiac procedures among patients with incident angina pectoris or myocardial infarction. Scan J Public Health 2006;34:116-23.
10
Kainulainen S, Rintala T, Heikkilä M. Hyvinvoinnin alueellinen erilaistuminen 1990-luvun Suomessa: Kahtiajakautuva Suomi? -tutkimusprojektin julkaisu. Helsinki: Stakes 2001.
11
Karvonen S, Lahelma E, Winter T. Työikäisten terveys ja hyvinvointi 2000-luvun alussa. Kirjassa: Kautto M, toim. Suomalaisten hyvinvointi 2006. Vaajakoski: Gummerus 2006:78-103.
12
Rintala T, Karvonen S. Koetun huono-osaisuuden kasautuminen erilaisissa kuntatyypeissä. Yhteiskuntapolitiikka 2003;68:454-65.
13
Riihinen O. Teollistuvan yhteiskunnan alueellinen erilaistuneisuus. Kuopio: WSOY 1965.
14
Viljanen V. Huono-osaisuuden alueellinen kehitys 1990-luvulla: Laman ja sen jälkeisen talouskasvun vaikutukset. Helsinki: Suomen Kuntaliitto 2001.
15
Karvonen S, Kauppinen T. Hyvinvoinnin vajeet maalla, kaupungeissa ja kaupunkikeskuksissa. Kirjassa: Moisio P, Karvonen S, Simpura J, Heikkilä M, toim. Suomalaisten hyvinvointi 2008. Stakes 2008.
16
Kangas O, Ritakallio V-M. Eri menetelmät - eri tulokset? Köyhyyden monimuotoisuus. Kirjassa: Kangas O, Ritakallio V-M toim. Kuka on köyhä? Helsinki: Stakes 1996:11-67.
17
Penttilä I, Kangas O, Nordberg L, Ritakallio V-M. Suomalainen köyhyys 1990-luvun lopulla: Väliaikaista vai pysyvää. Helsinki: sosiaali- ja terveysministeriö 2003.
18
Gordon D, Pantazis C, Levitas R. Poverty and Social Exclusion in Britain: the Millennium Survey. Bristol: The Policy Press 2006.
19
Raunio K. Syrjäytyminen. Sosiaalityötä kiinnostavia näkökulmia. Helsinki: Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto 2006.
20
Salomaa V, Miettinen H, Niemelä M ym. Relation of socioeconomic position to the case fatality, prognosis and treatment of myocardial infarction events; the FINMONICA MI Register Study. J Epidemiol Community Health 2001;55:475-82.
21
Aromaa A, Koskinen S. Terveys ja toimintakyky Suomessa. Terveys 2000 -tutkimuksen perustulokset. Kansanterveyslaitoksen julkaisuja B3/2002. Helsinki 2002.
22
Salmela R, Koistinen V. Yleissairaaloiden poistoilmoitusrekisterin kattavuus ja luotettavuus. Sairaala 1987;49:480-2.
23
Keskimäki I, Aro S. Accuracy of data on diagnosis, procedures and accidents in the Finnish Hospital Discharge Register. Int J Health Sciences 1991;2:15-21.
24
Pajunen P, Koukkunen H, Ketonen M ym. The validity of the Finnish Hospital Discharge Register and Causes of Death Register data on coronary heart disease. Eur J Cardiovasc Prev Rehabil 2005;12:132-7.
25
Manderbacka K, Arffman M, Leyland A ym. Change and persistance in health care inequalities: Access to elective surgery in Finland in 1992-2003. (arvioitavana), 2007.
26
Roos NP, Mustard CA. Variation in health and health care use by socioeconomic status in Winnipeg, Canada: does the system work well? Yes and no. Milbank Q 1997;75:89-111.
27
Manderbacka K. Exploring gender and socioeconomic differences in treatment of coronary heart disease. Eur J Public Health 2005;15:634-9.
28
Willems S, De Maesschalck S, Deveugele M, Derese A, De Maeseneer J. Socio-economic status of the patient and doctor-patient communication: does it make a difference? Patient Educ Couns 2005;56:139-46.
29
Piirainen H, Elo A-L, Hirvonen M, Kauppinen K, Ketola R, Laitinen H ym. Työ ja terveys -haastattelututkimus 2003. Taulukkoraportti. Helsinki: Työterveyslaitos 2003.
30
Palosuo H, Koskinen S, Lahelma E, Prättälä R ym. Terveyden eriarvoisuus Suomessa. Sosioekonomisten terveyserojen muutokset 1980-2005. Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisuja 2007:23. Helsinki 2007.
31
Macintyre S. The Black report and beyond: what are the issues? Soc Sci Med 1997;44:723-45.


English summary

English summary: THE UNFORTUNATE IN HEALTH CARE: SOCIOECONOMIC DIFFERENCES IN ELECTIVE SURGERY

Background:

Earlier studies in Finland and elsewhere have reported socioeconomic differences in access to elective surgery. This study examines the effects of different forms of social disadvantage and their cumulative influence on the use of elective surgery in Finland from 2000 to 2003.

Methods:

All residents aged 25 to 84 in Finland were taken as the population at risk. Data on coronary revascularisations, primary hip and knee replacements, lumbar disc operations, hysterectomies, prostatectomies and cataract operations were extracted from the Finnish Care Register. Sociodemographic data were obtained from the Employment Statistics. The data were analysed using Poisson regression analysis, with separate analyses for men and women of working age and for those of retirement age.

Results:

An income-related pattern was found for hip and knee replacements and revascularisations: the lower the income group the higher the operation rate. However, the rates decreased in the lowest income decile. Among the working-age population, those with income poverty, the long-term unemployed and men living alone were less likely to have undergone the above procedures. Among the retirement-age population the differences were similar, but smaller. Accumulation of social disadvantage decreased access to these procedures.

Conclusions:

The health care system should be developed so that it can also recognise and treat problems for which surgical treatment may be beneficial among the most disadvantaged patient groups.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030