Lehti 4: Alkuperäis­tutkimus 4/2006 vsk 61 s. 293 - 298

Persoonallisuuden piirteiden yhteys masennuksesta kuntoutumiseen

Lähtökohdat

Tutkimuksessa selvitettiin vakavaa masennustilaa sairastavien potilaiden viiden keskeisen persoonallisuuden piirteen yhteyksiä sairaudesta toipumiseen ja työkyvyn palautumiseen vuoden kuluttua alkututkimuksesta tehdyssä seurannassa.

Menetelmät

Naturalistisessa vuoden seurantatutkimuksessa, johon osallistui 145 vakavaa masennustilaa sairastavaa potilasta, arvioitiin persoonallisuuden viittä peruspiirrettä kansainvälisesti tunnetulla persoonallisuustestillä (NEO-PI). Vakavasta masennuksesta toipumisen luokitteli kokenut psykiatri DSM-III-R:n kriteerien mukaan.

Tulokset

Masennuksesta toipuneet naiset ja miehet olivat avoimempia (naiset p = 0,003, miehet p = 0,004), ulospäin suuntautuneempia (p < 0,001) ja vähemmän neuroottisia (p < 0,001) kuin seurannan aikana edelleenkin masentuneet. Samat tekijät olivat yhteydessä myös työkyvyn palautumiseen.

Päätelmät

Masennuspotilaiden hoitoa ja kuntoutusta suunniteltaessa on tärkeää kiinnittää huomio heidän muun psykiatrisen sairastamisensa lisäksi persoonallisuustekijöihin.

Raimo RaitasaloJouko K. SalminenSimo SaarijärviTuula Toikka

Mielialahäiriöt ovat kiinteästi yhteydessä muuhun psykiatriseen sairastamiseen ja persoonallisuustekijöihin (1,2,3,4,5,6,7). Ahdistuneisuus- ja päihdehäiriöiden lisäksi depressiota sairastavilla on usein persoonallisuushäiriöitä (8,9,10,11,12,13). Vakavaan masennustilaan liittyy usein epävakaa, huomiohakuinen, epäsosiaalinen ja pakko-oireinen persoonallisuushäiriö (14). Myös estynyt, vaativa, riippuvainen ja passiivis-aggressiivinen persoonallisuushäiriö on heidän keskuudessaan yleistä (15). On myös esitetty, että depressiivinen persoonallisuushäiriö olisi oma, itsenäinen persoonallisuushäiriö (16). Vakavaan masennukseen liittyvien persoonallisuushäiriöiden tiedetään heikentävän toipumista ja hoitotuloksia (17,18,19).

Vaikka persoonallisuushäiriöitä pidetäänkin nykyisin normaalien persoonallisuuspiirteiden korostuneina ääripäinä (20), ei näiden piirteiden ja depression välisiä yhteyksiä ole juurikaan tutkittu (21). Alan tutkimusta on pidetty tarpeellisena, koska kuva persoonallisuudesta pelkästään persoonallisuushäiriöinä jää hoidon suunnittelun kannalta puutteelliseksi (14). Joitakin tutkimustuloksia on kuitenkin persoonallisuuden piirteiden, masennuksen ja siitä toipumisen välisistä yhteyksistä. Neuroottisuus, introversio ja heikko itsetunto ovat vakavan masennustilan vaaratekijöitä, joskin introversion merkitys on jäänyt epäselväksi (22,23,24). Vakavat masennusjaksot eivät ole aiheuttaneet persoonallisuuden pysyviä muutoksia (23). Heikko itsetunto ja neuroottisuus ovat yhteydessä diagnosoituun masennukseen (25). Vakavaa masennusta sairastavien alentunut itsetunto on myös yhteydessä työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymiseen (26). Persoonallisuuden piirteistä tiedetään, että neuroottisuus lisää väestön mielenterveyspalvelujen käyttöä, kun taas ulospäin suuntautuneisuus ja tunnollisuus vähentävät niiden käyttöä (27). Viiden persoonallisuuden peruspiirteen - neuroottisuus, ulospäin suuntautuneisuus, sovinnollisuus, tunnollisuus ja avoimuus - mittaamiseen perustuvan NEO-PI-testin laajan kansainvälisen käytön perusteella tiedot masennuksen ja persoonallisuustekijöiden välisistä yhteyksistä ovat yhdenmukaistuneet, joskin jääneet vähäisiksi (28,29,30,31).

Tämän tutkimuksen tavoitteena on kuvata masennusta sairastavien persoonallisuuden piirteiden yhteyksiä vuoden kuluttua alkututkimuksesta todettuun depressiosta kuntoutumiseen, eli toipumiseen ja työkykyyn.

Aineisto ja menetelmät

Potilaat

Mittarit

Masennuspotilaiden persoonallisuutta kartoitettiin englanninkielisestä NEO-PI-persoonallisuustestistä (33,34) Suomen oloihin sovelletulla NESTA-testillä (35). Jyväskylän yliopiston psykologian laitos on tehnyt sovelluksen edellyttämät tutkimukset (35). Persoonallisuustesti mittaa viittä persoonallisuuden peruspiirrettä: neuroottisuus eli haavoittuvuus (N), ekstraversio eli ulospäin suuntautuneisuus (E), sovinnollisuus ihmissuhteissa (S), tunnollisuus eli vaativuus itseä kohtaan (T) ja avoimuus eli tunneherkkyys (A). Testissä on 180 kysymystä. Jokaiseen kysymykseen on viisi eri vaihtoehtoa; 0 = täysin eri mieltä, 1 = jokseenkin eri mieltä, 2 = en osaa sanoa, 3 = jokseenkin samaa mieltä, 4 = täysin samaa mieltä. Testi on kansainvälisesti arvioituna yleisimmin käytetty persoonallisuuden piirreteoriaan perustuva standardoitu menetelmä (36,37,38). Testiä pidetään kulttuurista riippumattomasti pätevänä persoonallisuuden kuvailun instrumenttina.

Vakavasta masennuksesta toipuneiksi määriteltiin kokeneen psykiatrin (JKS) tutkimuksen perusteella ne potilaat, jotka olivat seurantatutkimuksen aikana oireettomia tai lähes oireettomia DSM-III-R:n diagnostisten kriteerien mukaan. Työkykyisiksi luokiteltiin seurantatutkimuksen aikana työssä olleet (n = 39), työttömät (n = 25) ja opiskelijat (n = 4). Tutkittavat, jotka olivat joko määräaikaisesti tai toistaiseksi myönnetyllä työkyvyttömyyseläkkeellä (n = 40) tai saivat kuntoutustukea (n =36) tai sairausvakuutuksen päivärahaa (n = 1), luokiteltiin työkyvyttömiksi.

Tilastolliset menetelmät

Tulokset

Jo tutkimuksen alussa myöhemmin masennuksesta toipuneet naiset ja miehet olivat persoonallisuudeltaan seurannassa edelleenkin masentuneita avoimempia ja naiset ulospäin suuntautuneempia sekä vähemmän neuroottisia (taulukko 1). Miesten neuroottisuus lieveni ja ulospäin suuntautuneisuus voimistui toipumisen myötä. Masentuneina pysyneitten miesten neuroottisuus voimistui ja ulospäin suuntautuneisuus väheni viitteellisesti, toisin sanoen heidän persoonallisuuden piirteidensä haittaavuus voimistui seurannan aikana. Myös toipumattomien naisten kohdalla ulospäin suuntautuneisuus väheni viitteellisesti seurannan aikana. Toipuneet miehet ja naiset olivat vuoden kuluttua edelleenkin masentuneita ulospäin suuntautuneempia, avoimempia ja vähemmän neuroottisia. Sovinnollisuudessa ja tunnollisuudessa ei tapahtunut naisten ja miesten keskuudessa mitään muutoksia masentuneisuudesta toivuttaessa.

Logistisen regressioanalyysin avulla haluttiin lisäksi selvittää, mitkä tutkimuksen alkuvaiheen tekijät - ikä, sukupuoli ja persoonallisuuden piirteet - ennustivat parhaiten vuoden seurannassa ilmennyttä masennuksesta toipumista. Tulokset eivät olleet tilastollisesti merkitseviä. Vain vähäinen neuroottisuus ennusti lähes merkitsevällä tasolla toipumista (OR 1,02; 95 %:n luottamusväli 1,00-1,04; p = 0,06).

Lue myös

Jo tutkimuksen alussa naiset, joiden työkyky oli palautunut seurannassa, olivat vähemmän neuroottisia ja avoimempia kuin vuoden seurannassa edelleenkin työkyvyttömät naiset (taulukko 2). Miesten ryhmien välillä ei puolestaan ollut tilastollisesti merkitseviä eroja persoonallisuuden piirteissä tutkimuksen alussa. Vuoden seurannassa työkykyisiksi todetut naiset ja miehet olivat ulospäin suuntautuneempia ja avoimempia kuin työkyvyttömät. Seurannan aikana työkykyisiksi palautuneet naiset olivat lisäksi vähemmän neuroottisia kuin työkyvyttöminä pysyneet naiset. Persoonallisuuden peruspiirteet olivat samansuuntaisesti yhteydessä sekä masennuksesta toipumiseen että työkyvyn palautumiseen. Sovinnollisuudessa ja tunnollisuudessa ei ollut mitään eroja tutkimuksen alussa, eikä niissä tapahtunut mitään muutoksia vuoden seurannan aikana. Ne olivat riippumattomia potilaiden toipumisesta ja työkyvyssä tapahtuneista muutoksista.

Kun vuoden seurannassa kartoitettua työkykyä ennustettiin alkuvaiheen iän, sukupuolen ja persoonallisuuden piirteiden logistisen regressioanalyysin avulla, saatiin tulokseksi, että ikä oli yksi selittäjistä (OR 0,93; 95 %:n luottamusväli 0,88-0,97; p = 0,001). Seurannan aikana työkykyiset olivat nuorempia kuin työkyvyttömät. Toinen työkyvyn palautumista ennustanut tekijä oli vähäinen neuroottisuus (OR 0,97; 95 %:n luottamusväli 0,95-0,99; p = 0,0005).

Pohdinta

Tutkimukseen liittyi joitakin metodisia ongelmia. Tutkimusaineisto oli pienehkö, ja se edusti useita kuukausia työkyvyttömänä olleita masennuspotilaita. Työkyvyn luokitus oli karkea. Ehkä tutkimuksen ongelmallisin kohta liittyy siihen, missä määrin todellisuudessa persoonallisuuden peruspiirteet ovat pysyviä ja missä määrin niiden mittaaminen NESTA-testillä on ajallisesti pysyvää. Selvittämättä jää myös se, onko kuitenkin niin, että ulospäin suuntautuneisuus, neuroottisuus ja avoimuus mittaavatkin joiltakin osin myös masennuksen vaikeusastetta ja näin ollen itse masennustilaa. Tuloksethan viittasivat miesten ja naisten ryhmissä neuroottisuuden ja naisten ryhmässä ulospäin suuntautuneisuuden osalta siihen, että toipumisen myötä niissä tapahtui kohentumista ja masentuneina pysyneillä taasen haittojen voimistumista. Näistä mittausten pätevyyteen ja kausaalisuhteen vaikeaselkoisuuteen liittyvistä ongelmista huolimatta vakavasta masennuksesta kuntoutumisen yhteydet persoonallisuuden piirteisiin vaikuttivat kliinisesti selkeiltä.

Suomalaisissa tutkimuksissa on selvitetty vakavaan masennukseen liittyneiden persoonallisuushäiriöiden, erityisesti ahdistuneisuutta ja pelokkuutta sisältävän ryhmän estynyt, riippuvainen, pakko-oireinen, yhteyksiä toipumiseen (17). Tulosten mukaan ne heikensivät toipumista. Toiveikkuuden on puolestaan todettu edistävän vakavasta masennustilasta kärsivien toipumista ja työkyvyn palautumista (40). Tietoja on kertynyt runsaasti vakavan masennuksen monihäiriöisestä luonteesta ja sen aiheuttamasta työkyvyttömyydestä, hoidon ja kuntoutuksen vaikuttavuudesta ja saadun hoidon riittämättömyydestä (4,41,42,43). Sitä vastoin tiedot persoonallisuuden piirteiden ja masennuksesta kuntoutumisen välisistä yhteyksistä ovat jääneet vähäisiksi. On esitetty, että neuroottisuuden merkitys depression etiologiassa olisi epämääräinen (24). The Cardiff Depression Studyssa puolestaan todettiin, että neuroottisuus ja ulospäin suuntautuneisuus korreloivat selvästi depressioon (44). Sen mukaan voimakas suuntautuneisuus ulospäin suojelee depression puhkeamiselta ja neuroottisuus on osa depression subkliinistä oireistoa. Nämä tulokset ovat sopusoinnussa tulostemme kanssa, joskaan mitään kausaalisia johtopäätöksiä ei voida tehdä. Tutkimuksemme osoitti, että sovinnollisuuden ja tunnollisuuden piirteet säilyivät koko tutkimuksen ajan muuttumattomina; ne eivät siis olleet yhteydessä masennuksesta toipumiseen eivätkä työkyvyn palautumiseen. Sitä vastoin vakavan masennuksen yhteydessä ulospäin suuntautuneisuus, neuroottisuuden vähäisyys ja avoimuus edistivät toipumista. Näyttää siltä, että persoonallisuuden eräät piirteet säätelevät keskeisellä tavalla masennuksen sisäistä "levinneisyyttä" eli vaikea-asteisuutta ja masennuksesta toipumista sekä toisaalta masennuksen kroonistumista. Masennuspotilaiden hoitoa ja kuntoutusta suunniteltaessa tulee kiinnittää huomiota myös potilaan persoonallisuuden rakenteeseen, jotta potilaat voitaisiin ajoissa ohjata kullekin sopivaan ja riittävän tehokkaaseen hoitoon sekä sen jälkeiseen kuntoutukseen.


Kirjallisuutta
1
Mineka S, Watson D, Clark LA. Comorbidity of anxiety and unipolar mood disorders. Annu Rev Psychol 1998;49:377-412.
2
Hirschfeld RM. Comorbidity of major depression and anxiety disorders: recognition and management in primary care. J Clin Psychiatry 2001;3:244-54.
3
Melartin T, Rytsälä H, Leskelä U, Lestelä-Mielonen P, Sokero T, Isometsä E. Current comorbidity of psychiatric disorders among DSM-IV major depressive disorder patient in psychiatric care in the Vantaa Depression Study. J Clin Psychiatry 2002; 63:126-34.
4
Melartin T. Comorbidity, outcome and treatment of DSM-IV major depressive disorder in psychiatric care. Helsinki: Publications of the National Public Health Institute A 20, 2004.
5
The ESEMeD/MHEDEA 2000 investigators. 12-month comorbidity patterns and associated factors in Europe: results from the European Study of the Epidemiology of Mental Disorders (ESEMeD) project. Acta Psychiatr Scand Suppl 2004:(420):28-37.
6
Murphy JM, Horton NJ, Laird NM, Monson RR, Sobol AM, Leighton AH. Anxiety and depression: a 40-year perspective on relationships regarding prevalence, distribution, and comorbidity. Acta Psychiatr Scand 2004:5:355-75.
7
Bajaj P, Tyrer P. Managing mood disorders and comorbid disorders. Curr Opin Psychiatry 2005;18:27-31.
8
Farmer R, Nelson-Gray R. Personality disorders and depression: hypothetical relations, empirical findings, and methodological considerations. Clin Psychol Review 1990;10:453-76.
9
Millon T, Kotik-Harper D. The relationship of depression to disorders of personality. Kirjassa: Beckham EE, Leber WR, toim. Handbook of depression. New York: The Guilford Press 1995:107-46.
10
Seppälä N. Poutanen O, Lehtonen V, Niskanen P. Persoonallisuushäiriön ja depression samanaikainen esiintyminen. Duodecim 1998;114:1693-8.
11
Doyle TJ, Tsuang MT, Lyons MJ. Comorbidity of depressive illnesses and personality disorders. Kirjassa: Tohen M, toim. Comorbidity in affective disorders. New York: Marcel Dekker, Inc 1999:105-55.
12
Salminen JK, Saarijärvi S, Tikka J ym. Vakavan masennuksen hoidossa puutteita. Suom Lääkäril 1999;54:1059-63.
13
Mulder RT. Depression and personality disorder. Curr Psychiatry Rep 2004;6:51-7.
14
Corruble E, Ginestet D, Guelfi JD. Comorbidity of personality disorders and unipolar major depression: a review. J Affect Disord 1996;37:157-70.
15
Salminen JK, Saarijärvi S, Tikka J ym. Sairauslomalla masennuksen vuoksi - entä vuoden kuluttua ? Suom Lääkäril 2000;55:311-7.
16
McDermut W, Zimmerman M, Chelminski I. The construct validity of depressive personality disorder. J Abnormal Psychol 2003;112:49-60.
17
Viinamäki H, Hintikka J, Honkalampi K ym. Cluster C personality disorder impedes alleviation of symptoms in major depression. J Affect Disord 2002;71:35-41.
18
Viinamäki H, Hintikka J, Tanskanen A ym. Partial remission in major depression: a two-phase, 12-month prospective study. Nord J Psychiatry 2002;56:33-7.
19
Reich J. The effect of Axis II disorders on the outcome of treatment of anxiety and unipolar depressive disorders: a review. J Personal Disord 2003;17:387-05.
20
Costa PT, Widiger TA, toim. Personality disorders and the Five-Factor model of personality. Washington, DC: American Psychological Association 1994.
21
Cramer P. Personality, personality disorders, and defense mechanims. J Personality 1999;67:535-54.
22
Brown GW, Andrews B, Harris T, Adler Z, Bridge L. Social support, self-esteem and depression. Psychol Med 1986;16:813-31.
23
Shea MT, Leon AC, Mueller TI ym. Does major depression result in lasting personality change? Am J Psychiatry 1996;153:1404-53.
24
Ormel J, Rosmalen J, Farmer A. Neuroticism: a non-informative marker of vulnerability to psychopathology. Soc Psychiatr Epidemiol 2004;39:906-12.
25
Schmitz N, Kugler J, Rollnik J. On the relationship between neuroticism, self-esteem, and depression: results from the National Comorbidity Survey. Compr Psychiatry 2003;44:169-76.
26
Sorvaniemi M, Helenius H, Salokangas RKR. Factors associated with being granted a pension among psychiatric outpatients with major depression. J Affect Disord 2003;75:43-8.
27
Goodwin RD, Hoven CW, Lyons JS, Stein MB. Mental health service utilization in the United States. The role of personality factors. Soc Psychiatr Epidemiol 2002;37:561-6.
28
Bagby RM, Young LT, Schuller DR ym. Bipolar disorder, unipolar depression and the Five-Factor Model of personality. J Affect Disorder 1996;41:25-32.
29
Bagby RM, Bindseil KD, Schuller DR ym. Relationship between five-factor model of personality and unipolar, bipolar and schizophrenic patients. Psychiatry Res 1997;70:83-94.
30
Rector NA, Hood K, Richter MA, Bagby RM. Obsessive-compulsive disorder and the five-factor model of personality: distinction and overlap with major depressive disorder. Behav Res Ther 2002;40:1205-19.
31
Huprich SK. Describing depressive personality analogues and dysthymics on the NEO-Personality Inventory-Revised. J Clin Psychol 2000;56:1521-34.
32
Salminen JK, Saarijärvi S, Tikka J ym. Vakava masennus ja työkyky. Suom Lääkäril 1997;52:2515-21.
33
Costa PT, McCrae RR. The NEO Personality Inventory Manual. Odessa, Florida: Psychological Assesment Resources Inc, 1985.
34
Costa PT, McCrae RR. NEO Personality Inventory - Revised (NEO-PI-R). Kirjassa: American Psychiatric Association. Handbook of Psychiatric Measures. Washington, DC: American Psychiatric Association 2000;740-2.
35
Hämäläinen M, Pulkkinen L, Allik J, Pulver A. NESTA-persoonallisuustestin (NEO-PI) standardointi ´viiden suuren´ persoonallisuuden piirteen arvioimiseksi. Jyväskylä: Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksen julkaisuja 327, 1994.
36
Wiggins JS, toim. The five-factor model on personality: theoretical perspectives. New York: Guilford Press 1996.
37
Digman JM. Personality structure: emergence of the five-factor mode. Ann Rev Psychol 1990;41:417-40.
38
McCrae RR The five-factor model and its assessment in clinical settings. J Pers Assessment 1991;57:399-14.
39
Klein MH, Kupfer DJ, Shea MT, toim. Personality and depression. New York: The Guilford Press 1993.
40
Raitasalo R, Salminen JK, Saarijärvi S, Toikka T. Masennuspotilaiden elämänhallinta, toipuminen ja työkyky. Suom Lääkäril 2004;59:2795-800.
41
Isometsä ET, Katila H, Aro T. Disability pension for major depression in Finland. Am J Psychiatry 2000;157:1869-72.
42
Viinamäki H, Hintikka J, Leppänen A, Heikkinen A, Kinnunen I, Lepola U. Masennuspotilaat kuntoutuksessa. Suom Lääkäril 2003; 58: 3523-8.
43
Saarinen P, Honkalampi K, Peiponen A ym. Psykodynaamisesti suuntautunut psykoterapia masennuspotilaiden kuntoutuksessa. Suom Lääkäril 2004;59:2907-11.
44
Farmer A, Redman K, Harris T ym. Neuroticism, extraversion, life events and depression. The Cardiff Depression Study. Br J Psychiatry 2002; 181: 118-22.

Taulukot

English summary

English summary: PERSONALITY TRAITS AND REHABILITATION FROM MAJOR DEPRESSION

Background

Personality and other psychiatric disorders are known to be associated with the occurrence and progression of and recovery from major depression. Yet little is known about the significance of personality traits in these processes. In this research we investigated the association of the personality traits of major depression patients with recovery and the restoration of work ability.

Methods

Eighty-eight percent (145) of our original 165 outpatients participated in this one-year naturalistic follow-up study. All were drawn from Southwestern Finland. They had been on sick leave because of major depression for at least two months prior to our study. Personality was assessed dimensionally with the NEO Personality Inventory. The five domains were Neuroticism, Extraversion, Openness, Agreeableness and Conscientiousness. Recovery from major depression was assessed by a senior psychiatrist using DSM-III-R criteria.

Results

Both women and men who recovered from major depression were more open (women p = 0.003, men p = 0.004) and extraverted (p < 0.001) and less neurotic (p < 0.001) than those who were still depressed after one year. These personality traits were also associated with the restoration of work ability. By contrast, agreeableness and conscientiousness were not related to recovery during this follow-up.

Conclusions

When planning medical treatment and rehabilitation for patients with major depression, it is important to focus not only on this psychiatric morbidity but also on personality structure and personality traits, because they too affect rehabilitation.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030