Lehti 15: Alkuperäis­tutkimus 15/2005 vsk 60 s. 1653 - 1656

Refluksitaudin tähystysleikkaus päiväkirurgisessa yksikössä

Lähtökohdat

Refluksitaudin tähystysleikkaukset aloitettiin Vaasan keskussairaalan päiväkirurgisessa yksikössä maaliskuussa 2003 prospektiivisena tutkimuksena, jonka tarkoituksena oli selvittää potilasturvallisuutta, leikkauksenjälkeisen kivun ja pahoinvoinnin hallintaa sekä potilastyytyväisyyttä.

Menetelmät

Potilaiden tuli täyttää seuraavat valintakriteerit: Leikkauskelpoisuusluokat I ja II American Society of Anesthesiologists (ASA) luokittelun mukaan ja painoindeksi (BMI) alle 35. Potilailla piti myös olla leikkauksen jälkeen aikuinen seuranaan joko kotona, jos matkaa oli vähemmän kuin 50 km, tai potilashotellissa, jos kotimatka oli pitempi. Potilaille kerrottiin perusteellisesti tulevan leikkauksen yksityiskohdista, toipumisesta ja mahdollisista komplikaatioista. Kaikille potilaille tehtiin 360 asteen "floppy-Nissen" fundoplikaatio laparoskooppisesti. Potilaat haastateltiin seuraavana aamuna joko puhelimitse tai kotikäynnin yhteydessä, sekä jälkitarkastuksessa 6-8 viikkoa myöhemmin.

Tulokset

Tutkimukseen otettiin mukaan 28 potilasta. Yksi leikkaus vaihdettiin avoimeksi. Kaksikymmentäseitsemän potilasta voitiin kotiuttaa suunnitelmien mukaisesti keskimäärin 6,2 tunnin heräämöseurannan jälkeen. Kotiutetuista kukaan ei hakeutunut uudelleen sairaalan päivystyspoliklinikalle tai vuodeosastolle. Leikkauksenaikaisia tai -jälkeisiä komplikaatioita ei esiintynyt. Leikkauksen jälkeinen kipu, pahoinvointi, väsymys ja nielemisvaikeus olivat korkeintaan kohtalaista ja hallittavissa. Seuraavana päivänä haastattelussa kolme potilasta ilmoitti kuitenkin, että olisi mieluummin jäänyt yöksi sairaalaan. Kaikki potilaat olivat kuitenkin valmiit tulemaan uudelleen vastaavanlaiseen toimenpiteeseen päiväkirurgiseen yksikköön. Jälkitarkastuksessa 26 potilasta kertoi olevansa tyytyväisiä päiväkirurgiseen leikkaukseen, yksi potilas ei ilmaissut mielipidettään. Kaikki potilaat olivat tässä vaiheessa valmiita suosittelemaan refluksileikkausta päiväkirurgisesti ystävälle tai perheenjäsenelle.

Päätelmät

Laparoskooppinen fundoplikaatio voidaan tehdä turvallisesti päiväkirurgisena toimenpiteenä. Leikkauksen jälkeinen kipu ja pahoinvointi ovat hyvin hallittavissa ja potilastyytyväisyys hyvä.

Mikael VictorzonPekka TolonenTuula Vuorialho

Päiväkirurgia on kustannustehokasta toimintaa, joka hyödyttää myös potilasta, sillä varhainen mobilisaatio ja paluu normaaleihin toimintoihin edistävät potilaan toipumista (1). Kirurgisten ja anestesiologisten tekniikoiden kehityksen ansiosta voidaan yhä monimutkaisempia toimenpiteitä tehdä päiväkirurgisesti tai leikkauksen jälkeistä sairaalassaoloa kyetään muuten lyhentämään entisestään.

Refluksitauti on merkittävä kansanterveydellinen ongelma. Se on krooninen ja usein progressiivinen mekaaninen häiriö, joka pakottaa potilaat hakemaan lääketieteellistä apua. Nämä potilaat ovat yleensä verraten nuoria ja muuten terveitä, minkä takia he soveltuvat hyvin päiväkirurgiseen hoitoon, jos leikkaushoitoon päädytään.

Yli kuuden vuoden kokemus päiväkirurgian hyödyistä laparoskooppisissa kolekystektomioissa ja norjalainen raportti (2) toiminnan eduista innoittivat meidät aloittamaan laparoskooppiset fundoplikaatioleikkaukset päiväkirurgisesti maaliskuussa 2003. Tätä prospektiivista seurantatutkimusta jatkettiin vuoden ajan, maaliskuuhun 2004 saakka. Tutkimuksella pyrittiin selvittämään päiväkirurgiseen fundoplikaatioon liittyvää potilasturvallisuutta ja -tyytyväisyyttä ja ylipäätään sen soveltuvuutta päiväkirurgiseksi toimenpiteeksi.

Potilaat ja menetelmät

Potilaat tutkittiin ennen toimenpidettä kirurgian poliklinikalla, ja heille suunniteltiin leikkaus päiväkirurgisessa yksikössä, mikäli valintakriteerit täyttyivät. Potilaat saivat valita, halusivatko he päiväkirurgisen leikkauksen vai tavanomaisen leikkauksen, jossa heidät otetaan osastoseurantaan. Kaikille leikkaukseen tuleville oli tehty gastroskopia, 24 tunnin pH-mittaus ja ruokatorven manometriatutkimus. Leikkaus ja siitä toipuminen käytiin läpi yksityiskohtaisesti potilaiden kanssa, ja heitä informoitiin huolellisesti mahdollisista leikkauksenjälkeisistä ongelmista ja komplikaatioista. Potilaat kävivät päiväkirurgian yksikössä viikkoa ennen leikkausta, jolloin asiat käytiin uudelleen läpi ja tiedot annettiin myös kirjallisesti. Samalle päivälle suunniteltiin enintään kaksi leikkausta. Erikoissairaanhoitaja haastatteli kaikki potilaat seuraavana päivänä joko puhelimitse tai kotikäynnillä.

Leikkauksenjälkeinen kipu, pahoinvointi, väsymys ja nielemisvaikeus kartoitettiin kyselykaavakkeella ensimmäisten 60 tunnin ajalta asteikolla 1-4 (1 = ei lainkaan, 2= vähän, 3= paljon, 4= erittäin paljon). Potilailta kysyttiin myös, oliko ennalta annettu informaatio ollut riittävää, olivatko he tyytyväisiä päiväkirurgiseen järjestelyyn yleensä ja olisivatko he valmiita tulemaan vastaavanlaiseen toimenpiteeseen uudelleen tarpeen vaatiessa. Nämä kysymykset esitettiin uudelleen jälkitarkastuksen yhteydessä 6-8 viikkoa myöhemmin.

Valintakriteereitä olivat American Society of Anesthesiologists (ASA) leikkauskelpoisuusluokat I ja II ja painoindeksi (BMI) alle 35. Lisäksi potilailla tuli olla aikuinen seuranaan leikkauksen jälkeen joko kotona, jos kotimatkaa oli alle 50 km, tai potilashotellissa, jos matkaa oli enemmän.

Potilaille annettiin yleisanestesia propofoli-infuusiolla, fentanyylillä, rokuroniumilla ja sevofluraanilla yhdistettynä happi-ilmaan. Postoperatiivisen kivun estämiseksi annettiin suonensisäisesti propasetamolia ja tulehduskipulääkkeitä (ketoprofeeni tai parekoksibi), ellei niille ollut vasta-aiheita. Pahoinvoinnin estoon annettiin metoklopramidia. Potilaille, joilla oli leikkauksen jälkeiselle pahoinvoinnille altistavia tekijöitä, annettiin myös granisetronia ennen herätystä.

Leikkauksen jälkeinen kipu hoidettiin heräämössä pääasiallisesti COX-2-estäjiin kuuluvilla tulehduskipulääkkeillä ja/tai parasetamolilla. Myös Litalginia ja opiaatteja käytettiin. Vähäiseenkin pahoinvointiin annettiin ensisijaisesti granisetronia, seuraavaksi droperidolia. Potilaille määrättiin kotiin mukaan yleisimmin parasetamolia ja parasetamoli-kodeiini -yhdistelmävalmistetta poremuodossa, rofekoksibia (pienikokoinen tabletti) ja anestesialääkärin harkinnan mukaan ensimmäistä yötä varten yksi 10-20 mg depottabletti oksikodonihydrokloridia. Pahoinvoinnin varalle annettiin mukaan myös metoklopramidia (peräpuikko) ja ondansetronia.

Leikkauksen suoritti kaikissa tapauksissa seniorikirurgi (MV tai PT), jolla oli huomattava kokemus tästä leikkauksesta. Kaikille potilaille tehtiin täydellinen 360 asteen fundoplikaatio, funduksen huolellinen mobilisaatio, breves-suonten katkaisu ja pallean crura-lihasten posteriorinen sulku laparoskooppisesti (Floppy-Nissen) (3). Preparoinnissa käytettiin apuna ultraäänisaksia. Leikkauksen lopussa ruiskutettiin leikkausalueen pinnoille 10 ml levobupivakaiinia lievittämään leikkauksenjälkeistä hartiapistosta, joka ajoittain vaivaa potilaita, joille on tehty vatsaontelon tähystys (4). Kaikki porttihaavat puudutettiin yhteensä 20 ml:lla bupivakaiinia + adrenaliinia (5 mg/ml + 5 µg/ml).

Nenämahaletkua ei käytetty rutiininomaisesti ellei mahalaukku ollut laajentunut. Mikäli nenämahaletku laitettiin, se poistettiin leikkauksen lopussa. Kotiutuminen suunniteltiin tapahtuvaksi ennen osaston sulkemista, kello 20.00:een mennessä. Tätä ennen potilaat pyrittiin mobilisoimaan täydellisesti ja heille annettiin nestemäistä ravintoa. Potilaille suositeltiin nestemäistä ravintoa ensimmäisen leikkauksenjälkeisen viikon ajan mahdollisten nielemisvaikeuksien vähentämiseksi tai välttämiseksi.

Tulokset

Tutkimuksen aikana 32 potilaalle suunniteltiin päiväkirurginen tähystysfundoplikaatio, ja he myös suostuivat tähän toimenpiteeseen. Kaksi potilaista otettiin seurantaan yön yli pitkän kotimatkan takia (yli 100 km), koska he eivät pystyneet järjestämään itselleen aikuista seuraa potilashotelliin. Yhden potilaan anestesiologi luokitteli uudelleen ASA III -luokkaan kuuluvaksi, ja tämän takia hän jäi seurantaan. Yhdellä potilaista paljastui aiemmin diagnostisoimatta jäänyt sappirakon tulehdus ja selkeät sappikivet. Hänelle tehtiin samanaikaisesti sappirakon poisto, ja hänet siirrettiin tämän vuoksi osastoseurantaan. Nämä potilaat eivät täyttäneet inkluusiokriteereitä, ja heidät jätettiin tutkimuksen ulkopuolelle.

Tutkimukseen jäi 28 potilasta (14 miestä ja 14 naista, mediaani-ikä (vaihteluväli) 49 vuotta (26-63 vuotta). Kenenkään BMI ei ollut yli 35, joten kukaan ei jäänyt hoitamatta ylipainon takia. Yksi leikkaus muutettiin avoimeksi kookkaan maksan ja runsaan rasvapitoisen vatsapaidan takia, joka heikensi näkyvyyttä ja esti turvallisen preparoinnin. Leikkauksenaikaisia tai -jälkeisiä komplikaatioita ei esiintynyt. Kaikki muut potilaat (27/28) voitiin kotiuttaa suunnitellusti keskimäärin 6,2 tunnin (vaihteluväli 2-9, keskihajonta 2,2) heräämöseurannan jälkeen. Keskimääräinen leikkausaika oli 75,8 minuuttia (45,0-135,0 ± 19,0).

Yksikään kotiutetuista potilaista ei hakeutunut uudelleen päivystyspoliklinikalle eikä tarvinnut myöhemminkään sairaalahoitoa tästä syystä. Leikkauksenjälkeinen kipu oli voimakkaimmillaan 12 tuntia leikkauksesta (kuvio 1), mutta se oli kohtuullista ja hoidettavissa tavanomaisilla kipulääkkeillä (parasetamoli, kodeiini, tulehduskipulääkkeet). Kuvio osoittaa hyvin, kuinka vähän leikkauksenjälkeinen pahoinvointi rasitti potilaita, ja todistaa pahoinvoinnin ennaltaehkäisevän lääkityksen olleen riittävä. Väsymys oli myös huipussaan 12 tuntia leikkauksesta (kotiin matkustamisen jälkeen), väheni sen jälkeen ja oli kohtuullista vielä 60 tuntia leikkauksesta (kuvio 1). Leikkauksenjälkeinen nielemisvaikeus oli kohtuullinen, eikä potilaiden mielestä hankalampi kuin mitä he ennalta annetun tiedon perusteella osasivat odottaa (kuvio 1).

Kaksi potilasta ei ollut tyytyväisiä ennalta annettuun tietoon. Toinen heistä olisi halunnut keskustella leikkaavan lääkärin kanssa enemmän, ja toinen olisi halunnut enemmän kirjallista tietoa. Kaikki potilaat olivat tyytyväisiä saamiinsa kotiohjeisiin ja toipumiseen liittyvistä seikoista annettuun tietoon. Kaikki olivat myös valmiita samanlaiseen päiväkirurgiseen toimenpiteeseen uudelleen.

Lue myös

Kolme potilasta kotiutettiin potilashotelliin pitkän kotimatkan takia, muut 24 potilasta kotiutettiin suoraan omaan kotiin. Kolme potilasta (3/27; 11,1 %) olisi mieluummin jäänyt yhdeksi yöksi sairaalaan, kun heiltä tätä asia kysyttiin seuraavana aamuna. Yhden kotiolosuhteet olivat hankalat (vaimo raskaana, pienet lapset), ja kaksi koki kotimatkan uuvuttavana. Kun asiaa kysyttiin uudelleen jälkitarkastuksen yhteydessä, noin 6-8 viikkoa myöhemmin, kaksi ilmoitti olevansa tyytyväisiä varhaiseen kotiuttamiseen, kun taas pienten lasten isä piti lähinnä leikkauksen ajankohtaa huonosti valittuna. Tässä vaiheessa kaikki potilaat olivat valmiita suosittelemaan tähystysfundoplikaatiota päiväkirurgisena leikkauksena ystävälle tai perheenjäsenelle. Leikkauksen jälkeen kaikki potilaat pystyivät jättämään happosalpaajalääkityksen pois, ja he pitivät leikkauksen tulosta hyvänä tai erittäin hyvänä.

Sairauslomaa kirjoitettiin yleensä kaksi viikkoa. Seuranta-aikana ei todettu fundoplikaatiomansetin pettämisiä.

Pohdinta

Tämän vuoden kestäneen tutkimuksen aikana suoritettiin vain neljä tähystysfundoplikaatiota tavallisena osastoleikkauksena. Kun huomioidaan ne neljä potilasta, jotka eivät täyttäneet inkluusiokriteereitä, sekä potilas, jonka leikkaus muutettiin avoimeksi, tehtiin 75 % (27/36) kaikista sairaalamme tähystysfundoplikaatioista päiväkirurgisesti ja 90 % (32/36) näistä leikkauksista suunniteltiin päiväkirurgiseen yksikköön. Leikkauksen kääntäminen avoimeksi on harvinaista kokeneissa käsissä.

Aikaisemmassa aineistossamme, jossa oli 135 osaston kautta tähystysfundoplikaatioon tullutta potilasta, ei jouduttu kertaakaan vaihtamaan tähystystä avoimeen kirurgiaan (5). Tähystysfundoplikaation soveltuvuutta päiväkirurgisesti toteutettavaksi toimenpiteeksi ei voida siksi kiistää sillä perusteella, että toimenpide saatetaan joutua muuttamaan avoleikkaukseksi.

Yksi inkluusiokriteereistämme oli painoindeksi alle 35, mikä on sairaalloisen ylipainon raja. Leikkaus on sinänsä teknisesti täysin mahdollista tehdä myös ylipainoiselle ihmiselle, mutta vaikea ylipaino voi olla anestesiologinen haaste, ja pitempi postoperatiivinen seuranta on tästä syystä perusteltu. Esimerkiksi uniapnea on yksi vaikean ylipainon tavallisimmista liitännäissairauksista ja puoltaa pidempää heräämövalvontaa. Lisäksi on todettu, että refluksitauti saattaa johtua ylipainosta, ja näin ollen antirefluksileikkauksen sijasta jokin bariatrinen toimenpide saattaa olla sopivampi hoito näille potilaille. On viitteitä siitä, että esimerkiksi laparoskooppinen mahapantaleikkaus voi vähentää refluksitaudin oireita (6), ja mahalaukun ohitusleikkauksella saadaan sitäkin parempi tulos.

Tiedossamme on vain neljä julkaisua päiväkirurgisista fundoplikaatioleikkauksista (2, 7-9). Myös alle 23 tunnin sairaalassaoloajoista on saatu hyviä kokemuksia (10,11). Näissä raporteissa tehdään johtopäätös, että päiväkirurginen tähystysfundoplikaatio on turvallinen ja potilasystävällinen, eikä varhaisesta kotiuttamisesta koidu yleensä mitään haittaa (2,7-9). Vaikka aineistomme on pieni ja seuranta-aika lyhyt, tuloksemme vahvistavat aikaisempia tutkimustuloksia. Toistaiseksi on epäselvää, heikkenevätkö laparoskooppisen fundoplikaation pitkäaikaistulokset varhaisen kotiuttamisen vuoksi, koska päiväkirurgisesti suoritettujen fundoplikaatioleikkausten pitkäaikaistuloksia ei ole meidän tietojemme mukaan vielä julkaistu. Siitä huolimatta päiväkirurgisessa yksikössä suoritettu tähystysfundoplikaatioleikkaus on nykyään vakiohoito Vaasan keskussairaalassa potilaille, jotka täyttävät inkluusiokriteerit.


Kirjallisuutta
1
Wilmore DW, Kehlet H. Management of patients in fast track surgery. BMJ 2001;322:473-6.
2
Trondsen E, Mjaland O, Reader J, Buanes T. Day-case laparoscopic fundoplication for gastro-oesophageal reflux disease. Br J Surg 2000;87:1708-11.
3
Donahue PE, Larson GM, Stewardson RH, Bombeck CT. Floppy Nissen fundoplication. Rev Surg 1977;34:223-4.
4
Cunniffe MG, McAnena OJ, Dar MA, Calleary J, Flynn N. A prospective randomized trial of intraoperative bupivacaine irrigation for management of shoulder-tip pain following laparoscopy. Am J Surg 1998;176:258-61.
5
Victorzon M, Tolonen P. Symptomatic outcome of laparoscopic fundoplication, using a minimal dissection technique. Scand J Surg 2003;92:138-43.
6
deJong JR, van Ramshorst B, Timmer R, Gooszen HG, Smout AJ. The influence of laparoscopic adjustable gastric banding on gastroesophageal reflux. Obes Surg 2004;14:399-406.
7
Ray S. Result of 310 consecutive patients undergoing laparoscopic Nissen fundoplication as hospital outpatients or at a free-standing center. Surg Endosc 2003;17:378-80.
8
Milford MA, Paluch TA. Ambulatory laparoscopic fundoplication. Surg Endosc 1997;11:1150-2.
9
Bailey M, Garrett W, Nisar A, Boyle N, Slater G. Day-case laparoscopic Nissen fundoplication. Br J Surg 2003;90:560-2.
10
Finley C, McKernan J. Laparoscopic antireflux surgery at an outpatient surgery center. Surg Endosc 2001;15:823-6.
11
Narain PK, Moss JM, DeMaria EJ. Feasibility of 23-hour hospitalization after laparoscopic fundoplication. J Laparoendosc Adv Surg Tech 2000;10:5-11.


English summary

English summary: LAPAROSCOPIC FUNDOPLICATION AS A DAY-CASE PROCEDURE

Background: Day-case laparoscopic fundoplication for gastro-oesophageal reflux disease was started in March 2003 at the Vaasa Central Hospital as a prospective study with the aim of assessing safety, acceptability and patient satisfaction.

Methods: Inclusion criteria were American Society of Anaesthesiologists grade I-II, a body mass index below 35, and adult company at home (less than 50 km to travel) or at the patient hotel (more than 50 km to travel). Patients were given general anaesthesia with propophol-infusion, fentanyl, rocuronium and sevoflurane with air+oxygen. All patients received parenteral propacetamol, NSAID, local anaesthetics and metoclopramide as pre-emptive analgesia before awakening. A total 360-degree floppy Nissen fundoplication was performed on all patients.

Results: Twenty-eight patients were included. There was one conversion to open surgery. All the other patients were discharged as planned and there were no readmissions. No intra- or postoperative complications occurred. Postoperative pain, nausea, fatigue and dysphagia were moderate. When interviewed the next morning, three patients reported they would rather have stayed overnight at the hospital. However, all patients were ready for a similar procedure as day-case surgery again, if offered. At follow-up, 26 patients were satisfied with the day-case treatment and one patient was indifferent. All patients would recommend this operation as day-case surgery to a family member or friend.

Conclusion: Laparoscopic day-case surgery for gastro-oesophageal reflux disease appears to be safe and well tolerated by the patients.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030