Lehti 36: Alkuperäis­tutkimus 36/2006 vsk 61 s. 3563 - 3567

Ryhmän C persoonallisuushäiriö ei ole pysyvä diagnoosi masennuspotilailla

Lähtökohdat

Persoonallisuushäiriöiden hoito koetaan usein ongelmalliseksi ja vaikeaksi. Persoonallisuushäiriödiagnoosin on yleensä ajateltu olevan pysyvä, mutta kansainvälisten tutkimusten mukaan näin ei ehkä kuitenkaan ole. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli arvioida masennuspotilailla persoonallisuushäiriödiagnoosin pysyvyyttä.

Menetelmät

Psykiatriseen erikoissairaanhoitoon lähetettyjä keskivaikeasti oireilevia masennuspotilaita (n = 114) seurattiin keskimäärin kuusi vuotta. Persoonallisuushäiriö diagnosoitiin kuuden kuukauden seurantakäynnillä ja diagnostinen haastattelu uusittiin kuuden vuoden seurantakäynnillä. Masennuksen väistymistä ja toimintakyvyn kohentumista arvioitiin standardoiduin asteikoin.

Tulokset

Tutkituista masennuspotilaista 44 % sai persoonallisuushäiriödiagnoosin puolen vuoden kuluttua hoitoontulosta. Valtaosa persoonallisuushäiriöistä oli ryhmän C häiriöitä, joihin kuuluvat estynyt, riippuvainen, pakko-oireinen ja tarkemmin määrittelemätön persoonallisuushäiriö. Valtaosa (88 %) seurannan alussa persoonallisuushäiriödiagnoosin saaneista ei saanut enää diagnoosia 5,5 vuoden kuluttua. Pelkän masennusdiagnoosin saaneet toipuivat masennusoireista parhaiten ja väistyvän persoonallisuushäiriödiagnoosin saaneet seuraavaksi parhaiten. Kahdesti persoonallisuushäiriödiagnoosin saaneet toipuivat huonoiten. Hoito ei selittänyt havaittuja muutoksia. Masennusoireet olivat seurannan aikana lievittyneet senkin jälkeen, kun hoito oli loppunut.

Päätelmät

Masennustilan aikana tehdyt ryhmän C persoonallisuushäiriödiagnoosit eivät ole välttämättä pysyviä. Valtaosa näistä diagnooseista poistuu, kun masennustila lievittyy. Masennuspotilaan luotettava persoonallisuushäiriödiagnoosi voidaan tehdä vasta masennustilan korjautumisen jälkeen.

Heimo ViinamäkiKirsi HonkalampiKaisa HaatainenHeli Koivumaa-HonkanenJukka Hintikka

Persoonallisuushäiriöt ovat väestössä yleisiä, joskin Suomesta puuttuvat epidemiologiset tiedot. Pohjois-Suomen vuoden 1966 syntymäkohorttiin perustuva tutkimus osoitti, että 28 % haastatelluista täytti diagnostisessa haastattelussa (SCID) jonkin persoonallisuushäiriön kriteerit. Siinä kuitenkin yleisväestöstä poimittiin haastatteluun mielenterveysseulana käytetyn HSCL-25-lomakkeen perusteella 209 oireilevaa ja 112 tervettä, joten esiintyvyys ei kuvaa yleisväestön tilannetta (1). Oslolaisaineistossa 18-65-vuotiaiden ikäryhmässä persoonallisuushäiriöiden esiintyvyys oli 13 % (2).

Persoonallisuushäiriöt ovat yleisiä masennuspotilailla. Kansainvälisissä tutkimuksissa vakavaa masennustilaa sairastavilla esiintyvyys on ollut 18-86 % (3). Vantaan depressiotutkimuksessa vakavaa masennustilaa sairastavilla persoonallisuushäiriöiden esiintyvyys oli 44 % (4).

Persoonallisuushäiriöpotilaiden hoito koetaan usein ongelmalliseksi ja vaikeaksi. Suomalaisessa tautiluokituksessa (5) todetaan, että persoonallisuushäiriöt alkavat lapsuudessa tai nuoruudessa ja jatkuvat läpi aikuisiän. Suomalaisen oppikirjan mukaan (6) persoonallisuushäiriöitä on pitkään pidetty hyvin vaikeahoitoisina jo niiden määritelmänkin mukaisesti. Psykoterapeuttisia lähestymistapoja on pidetty keskeisinä hoitomuotoina, mutta lääkehoidosta ei ole vakiintunutta hoitokäytäntöä. Suomalainen depression hoitosuositus (7) linjaa vain rajatilatyyppisestä persoonallisuushäiriöstä kärsivien masennuspotilaiden hoitoa. Siinä todetaan, että potilaiden hoito vaatii yleensä erityisosaamista ja että pitkä psykoterapeuttinen hoito on perusteltua. Masennuksen lääkehoidossa kehotetaan suosimaan SSRI-ryhmän lääkkeitä.

DSM-IV-luokituksessa persoonallisuushäiriöt jaetaan kolmeen eri pääryhmään. A-ryhmään kuuluvat epäluuloinen, eristäytyvä ja psykoosipiirteinen persoonallisuus. B-ryhmä sisältää epäsosiaalisen, epävakaan, huomiohakuisen ja narsistisen persoonallisuushäiriön. Ryhmässä C ovat estynyt, riippuvainen, pakko-oireinen ja tarkemmin määrittelemätön persoonallisuushäiriö (6). Suomalaisen ICD-10-tautiluokituksen persoonallisuushäiriöiden luokittelu on pääpiirteissään vastaava, joskaan jakoa ryhmiin ei tehdä. Narsistiselle persoonallisuushäiriölle ei kuitenkaan ole ICD-10:ssä omaa diagnoosikoodia, vaan se luokitellaan muihin määritettyihin persoonallisuushäiriöihin (F60.8) yhdessä epäkypsän, passiivis-aggressiivisen ja psykoneuroottisen persoonallisuuden kanssa. DSM-IV-luokituksen psykoosipiirteistä persoonallisuutta vastaa ICD-10-tautiluokituksessa skitsofrenian kanssa samaan pääluokkaan sijoitettu skitsotyyppinen häiriö (5).

Persoonallisuushäiriöiden on osoitettu heikentävän masennuksesta toipumista (8,9,10,11), joskin eräässä katsauksessa väitetään, että saatu hoito ratkaisee tuloksen (12). Vanhemmissa tutkimuksissa väitetään, että persoonallisuushäiriöt ovat pysyviä, mutta jo vuonna 1995 osoitettiin, että narsistisen persoonallisuushäiriödiagnoosin pysyvyys oli huono kolmen vuoden seurannassa (13).

Grilon ym. artikkelissa (14) päädytään toteamaan, että persoonallisuushäiriöiden pysyvyys on vain kohtalainen. Svartberg ym. (15) vertailivat erilaisten psykoterapioiden tuloksellisuutta C-ryhmän persoonallisuushäiriöpotilailla. Oireasteikolla arvioitu persoonallisuushäiriön esiintyvyys väheni kahden vuoden aikana noin 30 %. Laajassa tutkimuksessa persoonallisuushäiriön diagnostiset kriteerit täyttyivät enää 34-56 %:lla vuoden seurannan lopussa ja diagnooseissa oli vaihtelua (16). Saman aineiston kahden vuoden seurannassa (17) todettiin, että toimintakyvyn korjaantuminen oli vähäistä, vaikka potilaat olivat olleet hoidossa. Tutkijat korostavat, että koska diagnostisten kriteerien väistyminen ja toimintakyvyn parantuminen eivät liittyneet toisiinsa, voidaan tilanteeseen vaikuttaa myönteisesti ainoastaan tehostamalla hoitoa. Hoidon sisältöä ei kuitenkaan kuvattu.

Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli arvioida masennuspotilailla persoonallisuushäiriödiagnoosin pysyvyyttä. Arvioimme samalla myös potilaidemme psyykkisten oireiden ja toimintakyvyn muutosta.

Aineisto ja menetelmät

Depressioprojektin perusaineiston muodostivat Kuopion yliopistollisen sairaalan psykiatrian klinikan avohoitoon lähetetyt masennuspotilaat. Aineiston muodostuminen sisäänottoja poissulkukriteereineen on kuvattu tarkemmin toisaalla (18). Tutkimussuunnitelma on hyväksytty Kuopion yliopiston ja Kysin tutkimuseettisessä toimikunnassa. Hoitava lääkäri suoritti perustutkimuksen ja arvioi potilaan psykososiaalisen toiminnan tason GAF-asteikolla (19). Tutkija määritteli potilaan GAF-pisteytyksen jatkokäynneillä. Depressioprojektiin osallistuminen ei rajannut potilaan hoidon toteutumista

Alkuperäiseen otokseen kuului 175 masennuspotilasta. Heistä 137 sairasti SCID-haastattelun perusteella (20) diagnosoitua DSM-III-R:n mukaista vakavaa masennustilaa, ja lopuilla oli jokin muu masennusdiagnoosi. Diagnostiikan validiteetin lisäämiseksi tutkija oli käynyt ennen haastatteluja kolme päivää kestävän koulutuksen, ja verrattuna kokeneeseen kouluttajaan hänen diagnosointikykyään kuvasi kappa-arvo 0,78. Potilaiden kliinistä tilaa arvioitiin seurantakäynneillä 6, 12, 24 kuukauden sekä 6 vuoden kuluttua. Kuuden vuoden seurantakäynnillä arvioitiin SCID-I-haastattelun avulla, oliko potilaalla ollut uusiutuneita vakavan masennustilan jaksoja 24 kuukauden seurannan jälkeen.

Persoonallisuushäiriön esiintyminen arvioitiin kaksi kertaa SCID-II-haastattelulla (21). Ensimmäinen persoonallisuushäiriön esiintymistä koskeva arvio tehtiin puolen vuoden seurantakäynnillä. Näin meneteltiin siksi, ettei alkuvaiheen masennustila aiheuttaisi vääriä positiivisia diagnooseja (22). Toinen arvio tehtiin kuuden vuoden seurantakäynnillä. Molemmat arviot teki sama tutkija. Potilaat täyttivät kummallakin kerralla ensin persoonallisuushäiriöiden esikyselylomakkeen. Tarkentava haastattelu tehtiin, jos vastauksien perusteella oli syytä epäillä persoonallisuushäiriötä (kolme tai usempi kyllä-vastaus jossakin persoonallisuushäiriötä kartoittavassa osiossa).

Perusaineistoon kuuluneista 121 oli mukana kuuden vuoden seurannassa. Kolmella heistä SCID-II-haastattelu oli puutteellinen kuuden kuukauden kohdalla ja kahdella vastaavasti kuuden vuoden seurannan yhteydessä. Lisäksi kaksi tapausta suljettiin pois, koska he saivat kuuden vuoden seurantahetkellä persoonallisuushäiriön diagnoosin, vaikka eivät olleet saaneet sitä kuuden kuukauden kohdalla (1 vaativa persoonallisuus ja 1 estynyt persoonallisuus). Lopulliseksi aineistoksi jäi siten 114 kuusi vuotta seurannassa ollut masennuspotilasta. Heistä 83:lla oli alussa vakava masennustila ja lopuilla jokin muu masennusdiagnoosi.

Tutkimuksessa selvitettiin tavanomaiset sosiodemografiset taustamuuttujat. Potilailta kysyttiin myös, olivatko heidän vanhempansa olleet hoidossa tai hoidon tarpeessa masennuksen vuoksi (sukurasitus depressioon).

Potilas arvioi itse masentuneisuuttaan Beckin 21-osioisella depressioasteikolla (BDI-pisteasteikko) (23). Pistemäärän suureneminen merkitsee masentuneisuuden vaikeutumista. Kyselylomake sisälsi myös 90-osioisen SCL-kysymyssarjan (24), johon sisältyy 10 erillistä asteikkoa. Tässä tutkimuksessa tarkastellaan vain kysymyssarjan keskiarvoa, GSI-indeksiä (Global Severity Index). Pistemäärän suureneminen merkitsee vaikeampaa psyykkistä oireilua. Tutkija arvioi potilaan masentuneisuuden asteen 17-osioisella Hamiltonin masennusasteikolla (HDRS-pisteasteikko) (25). Korkeampi pistemäärä merkitsee vaikeampaa masentuneisuutta.

Potilaita haastattelemalla selvitettiin, kuinka kauan he olivat saaneet yhtäjaksoisesti keskusteluhoitoa masennukseensa ja kuinka kauan he olivat saaneet vaikuttavaksi arvioitua antidepressiivistä lääkehoitoa (26). Kuuden vuoden seurantakäynnillä selvitettiin masennusjaksoon liittyvien sairaalapäivien määrä sekä se, oliko potilaalla hoitosuhde ja saiko hän vaikuttavaksi arvioitua antidepressiivistä lääkehoitoa.

Luokkamuuttujien tarkastelussa ryhmien vertailuun käytettiin khi2-testiä ja jatkuvien muuttujien tarkastelussa yhdensuuntaista varianssianalyysiä (jakauman mukaan ANOVA tai Kruskall-Wallis). Aineisto analysoitiin SPSS-tilasto-ohjelmalla.

Tulokset

Aineistossa 50 henkilöä (44 %) sai kuuden kuukauden kohdalla persoonallisuushäiriödiagnoosin. Valtaosalla (n = 47) kyseessä oli ryhmän C persoonallisuushäiriödiagnoosi. Seurannassa enää vain kuusi henkilöä (5 %) sai persoonallisuushäiriödiagnoosin. Siten 88 %:lla alun perin persoonallisuushäiriö diagnoosin saaneista se oli kadonnut 5,5 vuoden kuluessa. Kuuden vuoden seurannassa todetut pysyvät persoonallisuushäiriöt olivat C-ryhmästä pakko-oireinen persoonallisuus (n = 2), estynyt persoonallisuus (n = 2) ja tarkemmin määrittelemätön persoonallisuus (n = 1) sekä A-ryhmästä epäluuloinen persoonallisuus (n = 1). Jatkossa vertaamme niitä alun perin masentuneita, joilla ei todettu persoonallisuushäiriötä missään tutkimuksen vaiheessa (n = 64) niihin, joilta persoonallisuushäiriön diagnoosi katosi seurannan aikana (n = 44) ja niihin joilla persoonallisuushäiriö oli pysyvä diagnoosi (n = 6).

Vertailtavat ryhmät eivät eronneet toisistaan iän, sukupuolijakauman, siviilisäädyn tai koulutuksen suhteen. Pysyvän persoonallisuushäiriödiagnoosin saaneiden vanhemmilla oli esiintynyt masennusta useammin kuin muilla, mutta ero ei ollut tilastollisesti merkitsevä. Saadun hoidon suhteen ryhmät eivät eronneet toisistaan tilastollisesti merkitsevästi, joskin pysyvän persoonallisuushäiriödiagnoosin saaneet olivat saaneet muita enemmän hoitopanostusta. Masennuspotilaista, joilla ei ollut persoonallisuushäiriödiagnoosia missään vaiheessa, vajaalla viidesosalla masennus oli uusiutunut 24 kuukauden ja 6 vuoden seurantakäyntien välillä. Muissa ryhmissä osuudet olivat pienemmät, mikä johtunee siitä, että he olivat toipuneet huonosti alkuperäisestä masennusjaksostaan (taulukko 1).

Lue myös

Potilaiden kliinisen tilan arviot eri arviokohtina on kuvattu taulukossa 2. Pysyvän persoonallisuushäiriödiagnoosin saaneet olivat alussa vain hieman masentuneempia kuin muut oman arvionsa mukaan. Myös SCL-90-asteikon GSI-pisteiden mukaan he olivat hivenen voimakkaammin oireilevia. GAF-pisteissä ei ollut alussa tilastollisesti merkitsevää eroa ryhmien välillä. Pelkän masennusdiagnoosin saaneiden psyykkiset oireet väistyivät varsin hyvin. Pysyvän persoonallisuushäiriödiagnoosin saaneilla masennuspotilailla tapahtui psyykkisissä oireissa korjautumista vain vähän, mutta ryhmän pieni koko vaikeuttaa arviointia. Sellaiset masennuspotilaat, joiden persoonallisuushäiriödiagnoosi väistyi, toipuivat hitaammin kuin pelkkää masennustilaa sairastavat. Pelkkää masennusta sairastavien toimintakykypisteet kohentuivat eniten ja pysyvän persoonallisuushäiriödiagnoosin saaneiden vähiten.

Pohdinta

Tutkimuksemme on ensimmäinen suomalainen tutkimus, jossa on tutkittu masennuspotilaiden persoonallisuushäiriödiagnoosien pysyvyyttä. Alun perin persoonallisuushäiriödiagnoosin saaneista masennuspotilaista vain 12 %:lla persoonallisuushäiriödiagnoosi oli edelleen todettavissa keskimäärin 5,5 vuoden seurannan jälkeen. Tärkein havaintomme onkin, että masennustilan korjaantuessa myös persoonallisuushäiriödiagnoosi voi väistyä. Zanarini ym. (27) totesivat myös, että epävakaa persoonallisuushäiriö on väistyvä diagnoosi kuuden vuoden seurannassa. Toipuneiksi arvioitiin 70 % huolimatta siitä, että kaikki aineiston potilaat olivat olleet alkuvaiheessa sairaalahoidossa. Skodol ym. (17) eivät havainneet persoonallisuushäiriöpotilailla oleellisia muutoksia toimintakyvyssä, vaikka potilaiden diagnoosi saattoikin väistyä. Omat havaintomme viittaavat sen sijaan siihen, että persoonallisuushäiriödiagnoosin väistyminen, toimintakyvyn korjaantuminen ja masennusoireiden lievittyminen liittyvät voimakkaasti toisiinsa.

Tuloksemme osoittavat, että masennustilan aikana tehdään todennäköisesti runsaasti vääriä positiivisia ryhmän C persoonallisuushäiriödiagnooseja. Ryhmän C persoonallisuushäiriöistä (estynyt, riippuvainen, pakko-oireinen) kärsivien potilaiden diagnostisia käytäntöjä pitää pohtia uudelleen.

Tuloksemme voisi johtua myös annetusta hoidosta. Potilaat saivat kuitenkin tavanomaista psykiatrista hoitoa, eikä sitä ollut suunniteltu erityisesti persoonallisuushäiriöpotilaiden tarpeita varten. Näin ollen voi perustellusti olettaa, että tuloksemme ei ainakaan kokonaan johdu persoonallisuushäiriöpotilaiden spesifisten hoitotavoitteiden toteutumisesta. Tätä tukee myös se, että potilaiden psyykkisissä oireissa tapahtui edelleen vähentymistä aktiivisen hoidon lopettamisen jälkeenkin.

Tutkimuksemme vahvuutena oli se, että persoonallisuushäiriöiden diagnostiikan teki sama henkilö molempina arviokertoina. Tällöin tutkijan arvioinnista johtuvat virhelähteet vähenevät. Varmistimme ennen tutkimuksen aloittamista tutkijan kyvyn tehdä oikein diagnooseja SCID-haastattelujen avulla, mikä lisää tuloksen luotettavuutta. Persoonallisuushäiriö arvioitiin kahdessa vaiheessa (ensin potilas ja sitten tutkija), mikä myös lisää tuloksen luotettavuutta. Tutkimuksen vahvuutena on pitkä seuranta-aika. Vertailuryhmänä oli pelkän masennusdiagnoosin saaneita, mikä helpottaa tulosten arviointia. Potilaiden saamaa hoitoa oli mahdollista arvioida määrällisesti. Tutkimusasetelmaa olisi vahvistanut persoonallisuushäiriödiagnoosin arviointi kahden sijasta kolmella arviokerralla. Tutkimuksen puutteena on pidettävä sitä, että potilaiden persoonallisuutta ei arvioitu dimensionaalisilla menetelmillä, joilla persoonallisuushäiriö luokitellaan jatkumona lievästä vaikeaan ja määrittelyssä käytettäisiin persoonallisuuspiirteitä. Tuloksemme eivät ole yleistettävissä muihin kuin masennuspotilaisiin.

Tuoreessa suomalaisessa katsauksessa (28) arvioidaan, että persoonallisuushäiriön diagnosoimisen kannalta häiriön olemassaolon tai puuttumisen toteava kategorinen järjestelmä ei ole ihanteellinen. Tilalle esitetään dimensionaalista järjestelmää. Zanarini ja Frankenburg (29) toteuttivat tutkimuksen, jossa arvioitiin masennuspotilailla persoonallisuushäiriödiagnoosien reliabiliteettia vähintään viiden erillisen haastattelun avulla. Reliabiliteetti todettiin hyväksi (kappa yli 0,75) sekä alkuvaiheen että pitkittäisvaiheen haastattelujen osalta. Dimensionaalisten menetelmien reliabiliteettiarviot olivat vain hieman parempia kuin tässäkin tutkimuksessa käytettyjen kategoristen menetelmien (diagnoosi on tai ei ole). Persoonallisuushäiriön kategorista luokittelua voi siten pitää toistettavuudeltaan luotettavana arviointimenetelmänä.

Perry ym. (30) arvioivat, että erityisesti pitkäkestoisissa hoitotutkimuksissa tulisi käyttää sekä tutkijan että tutkittavan täyttämiä arviointiasteikkoja. Lisäksi he totesivat, että tutkittavan kokema oireiden helpottuminen on vähäisempää kuin tutkijan arvioima. Tuloksemme on aiemman havainnon mukainen erityisesti pysyvien, mutta myös väistyvien persoonallisuushäiriödiagnoosien osalta. Sen sijaan pelkkää masennusta sairastavilla ei ollut juurikaan eroa tutkittavan täyttämässä masennusoirearviossa (BDI-21) verrattuna tutkijan arvioon (HDRS-17) masennusoireista.

Masennuksen aikana tehdyt ryhmän C persoonallisuushäiriödiagnoosit eivät ole pysyviä. Valtaosa näistä diagnooseista väistyy, kun masennus lievittyy. Tyypillisten oireittensa ohessa masennus korostaa ja tuo esiin persoonallisuushäiriön piirteitä. Luotettava persoonallisuushäiriödiagnoosi voidaan tehdä vasta masennuksen lievityttyä, ellei sitä ole tehty ennen masennuksen alkua.


Kirjallisuutta
1
Kantojärvi L, Veijola J, Läksy K ym. Comparison of hospital-treated personality disorders and personality disorders in a general population sample. Nord J Psychiatry 2004;58:357-62.
2
Torgersen S, Kringlen E, Cramer V. The prevalence of personality disorders in a community sample. Arch Gen Psychiatry 2001;58:590-6.
3
Melartin T. Comorbidity, outcome and treatment of DSM-IV major depressive disorder in psychiatric care. Academic dissertation. NPHI A20/2004:35.
4
Melartin TK, Rytsälä HJ, Leskelä US, Lestelä-Mielonen PS, Sokero T, Isometsä ET. Current comorbidity of psychiatric disorders among DSM-IV major depressive disorder patients in psychiatric care in the Vantaa depression study. J Clin Psychiatry 2002;63:126-34.
5
Psykiatrian luokituskäsikirja. STAKES, Ohjeita ja luokituksia 1997:4.
6
Eronen M, Henriksson M, Marttunen M. Persoonallisuushäiriöt. Kirjassa: Lönnqvist J, Heikkinen M, Henriksson M, Marttunen M, Partonen T, toim. Psykiatria. Duodecim 2001:364-91.
7
Käypä hoito -suositus. Depressio. Duodecim 2004;120:744-64.
8
Corruble E, Ginestet D, Guelfi JD. Comorbidity of personality disorders and unipolar major depression: A review. J Affect Disord 1996;37:157-70.
9
Shea MT, Pilkonis PA, Beckham E ym. Personality disorders and treatment outcome in the NIMH treatment of depression collaborative research program. Am J Psychiatry 1990;147:711-8.
10
Sato T, Sakado K, Sato S. Is there any specific personality disorder or personality disorder cluster that worsens the short-term treatment outcome of major depression? Acta Psychiatr Scand 1993;88:342-9.
11
Melartin TK, Rytsälä HJ, Leskelä US, Lestelä-Mielonen PS, Sokero TP, Isometsä ET. Severity and comorbidity predict episode duration and recurrence of DSM-IV major depressive disorder. J Clin Psychiatry 2004;65:810-9.
12
Mulder RT. Personality pathology and treatment outcome in major depression: A review. Am J Psychiatry 2002;159:359-71.
13
Ronningstam E, Gunderson J, Lyons M. Changes in pathological narcissism. Am J Psychiatry 1995;152:253-7.
14
Grilo CM, McGlashan TH, Skodol AE. Stability and course of personality disorders: the need to consider comorbidities and continuities between axis I psychiatric disorders and axis II personality disorders. Psych Quarterly 2000;71:291-307.
15
Svartberg M, Stiles TC, Seltzer MH. Randomized, controlled trial of the effectiveness of short-term dynamic psychotherapy and cognitive therapy for Cluster C personality disorders. Am J Psychiatry 2004;161:810-17.
16
Shea MT, Stout R, Gunderson J ym. Short-term diagnostic stability of schizotypal, borderline, avoidant, and obsessive-compulsive personality disorders. Am J Psychiatry 2002;159:2036-41.
17
Skodol AE, Pagano ME, Bender DS ym. Stability of functional impairment in patients with schizotypal, borderline, avoidant, or obsessive-compulsive personality disorder over two years. Psychol Med 2005;35:443-51.
18
Viinamäki H, Honkalampi K, Haatainen K, Koivumaa-Honkanen H, Tolmunen T, Hintikka J. Masennuksesta toivutaan. Prospektiivisen 6 vuoden seurantatutkimuksen tuloksia. Suom Lääkäril 2005;60:3239-44.
19
Spitzer RL, Gibbon M, Williams JWB, Endicott J. Global assessment of functioning (GAF) scale. Kirjassa: Sederer LI., Dickey B, toim. Outcome Assessment in Clinical Practice. Baltimore: Williams and Wilkins 1996.
20
Spitzer RL, Forman JBW, Gibbon M. Structured clinical interview for DSM-III-R (SCID). New York: New York State Psychiatric Institute, Biometrics Research 1987.
21
Spitzer RL, Williams JBW, Gibbon M, First MB. Structured clinical interview for DSM-III-R personality disorders (SCID-II, Version 1.0). Washington: American Psychiatric Press 1990.
22
Zimmermann M. Diagnosing personality disorders. Arch Gen Psychiatry 1994;51:225-45.
23
Beck AT, Steer RA, Garbin MG. Psychometric properties of the Beck Depression Inventory. Twenty-five years of evaluation. Clin Psychol Rev 1988;8:77-100.
24
Derogatis LR, Lipman RS, Covi L. The SCL-90: An outpatient psychiatric rating scale-preliminary report. Psychopharmacol Bull 1973;9:13-28.
25
Hamilton M. A rating scale for depression. J Neurol Neurosurg Psychiatry 1960;23:56-62.
26
Sorvaniemi M, Helenius H, Salokangas RKR. Improved pharmacotherapy of major depression in psychiatric outpatient care. Nord J Psychiatry 1998;52:155-61.
27
Zanarini MC, Frankenburg FR, Vujanovic AA, Hennen J, Reich DB, Silk KR. Axis II comorbidity of borderline personality disorder: description of 6-year course and prediction to time-to-remission. Acta Psychiatr Scand 2004;110:416-20.
28
Koivisto M, Isometsä E. Epävakaan persoonallisuushäiriön kliininen kuva ja ennuste. Suom Lääkäril 2005;60:4617-21.
29
Zanarini MC, Frankenburg FR. Attainment and maintenance of reliability of axis I and II disorders over the course of a longitudinal study. Compr Psychiatry 2001;42:369-74.
30
Perry JC, Banon E, Ianni F. Effectiveness of psychotherapy for personality disorders. Am J Psychiatry 1999;156:1312-21.


English summary

English summary: CLUSTER C PERSONALITY DISORDERS NOT STABLE DIAGNOSES AMONG DEPRESSIVE PATIENTS

Background

Personality disorders have been regarded as stable diagnoses, and their treatment is often conceived as difficult or even unsuccessful. Nevertheless, recent studies suggest that the diagnoses of personality disorders may not be as stable as has been believed. Finnish studies on this topic are missing.

Methods

Patients with moderate depression who had been referred for psychiatric outpatient care were followed for an average of 6 years. On 6 months' follow-up, possible personality disorders were diagnosed, and on follow-up at 6 years the diagnostic interview was repeated. The level of depression and psychosocial functioning were evaluated by means of standardized scales.

Results

In the majority (88%) of depressed patients with diagnosis of cluster C personality disorder no such diagnosis could be made at 6 years of follow-up. Recovery from depression was best among those with pure depression, followed by those with temporary personality disorder, and worst in patients with stable personality disorder. The treatment received did not explain the differences. Some reduction of depressive symptoms could be detected even after the end of treatment.

Conclusions

The diagnosis of cluster C personality disorder is neither reliable nor stable if it is made during depression. In the majority of cases the disorder will disappear with recovery from depression.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030