Katsaus­artikkeli Suom Lääkäril 2022;77:e33470, www.laakarilehti.fi/e33470

Pemfigoidien varhainen tunnistaminen on tärkeää

• Pemfigoidit ovat autoimmuunisairauksia, joissa muodostuu vasta-aineita ihon tyvikalvovyöhykkeen rakenteita kohtaan.

• Oireina ovat useimmiten ihon kutina ja rakkulointi. Myös limakalvo-oireita voi esiintyä.

• Pemfigoidien diagnostiikan kulmakivi on iho- tai limakalvokoepalan suora immunofluoresenssitutkimus.

• Osaan pemfigoideista liittyy merkittävää kuolleisuutta ja tautitaakkaa. Hoidossa ja seurannassa tarvitaan useiden erikoisalojen osaamista.

Outi VarpuluomaKaisa Tasanen

Tyvikalvovyöhyke on ihon epidermistä eli orvaskettä ja dermistä eli verinahkaa yhdessä pitävä liitos. Tyvikalvovyöhykkeen rakenneosiin kohdistuvat autovasta-aineet aiheuttavat epidermiksen ja dermiksen irtoamisen toisistaan ja pemfigoideille tyypillisen rakkulan muodostumisen (1). Useat tyvikalvovyöhykkeen rakenneosat, kuten BP180, BP230, laminiini 332, α6β4-integriini ja tyypin VII kollageeni, toimivat autoantigeeneina pemfigoidisairauksissa.

Pemfigoideista selvästi yleisin on rakkulainen pemfigoidi. Harvinaisempia ovat limakalvopemfigoidi, raskauspemfigoidi, lineaarinen IgA-tauti, epidermolysis bullosa acquisita ja anti-p200-pemfigoidi (1,2). Pemfigoidiryhmän tautien diagnostiikka ja hoito on keskitetty erikoissairaanhoidon ihotautiyksiköihin.

Diagnostiikka

Pemfigoidien diagnostiikka perustuu kullekin taudille tyypilliseen kliiniseen kuvaan, tyypillisiin histologisiin löydöksiin ja iho- tai limakalvokoepalan suoraan immunofluoresenssitutkimukseen (3) (liitekuva 1).

Koepala immunofluoresenssitutkimukseen otetaan oireilevan leesion vierestä noin 1 cm:n päästä, ja se toimitetaan patologian yksikköön tuorenäytteenä, esimerkiksi steriilissä putkessa pakattuna keittosuolalla kostutettuihin taitoksiin. Histologiseen tutkimukseen pyritään saamaan kokonainen rakkula. Tyypilliset löydökset on kuvattu liitetaulukossa 1.

Serologiset tutkimukset tukevat diagnoosia. Kliinisessä käytössä on BP180-, BP230-, tyypin VII kollageenin ja laminiini 332:n vasta-aineiden osoitukset. BP180-vasta-aineiden määritystä käytetään myös taudin seurannassa rakkulaisessa pemfigoidissa ja raskauspemfigoidissa, sillä näiden määrä korreloi taudin aktiivisuuden kanssa (4).

Rakkulainen pemfigoidi

Rakkulaisen pemfigoidin (bullous pemphigoid, BP) maailmanlaajuiseksi vuosittaiseksi ilmaantuvuudeksi on arvioitu 8,2 uutta tapausta miljoonaa asukasta kohden (5) ja ilmaantuvuuden on raportoitu nousseen (6,7). Potilaiden keski-ikä on tutkimuksissa ollut 69 ja 82 vuoden välillä (8,9).

Potilaat ovat usein monisairaita (10), ja etenkin neurologiset sairaudet assosioituvat rakkulaiseen pemfigoidiin (11,12). Sairaus heikentää potilaan elämänlaatua (13), ja siihen liittyy myös lisääntynyt kuolleisuus: 1-vuotiskuolleisuus on noin 23 %, mutta joissain tutkimuksissa jopa 40 % (14).

Useimmiten rakkulainen pemfigoidi puhkeaa ilman erityistä altistavaa syytä, mutta sen on raportoitu puhjenneen mm. sädehoidon, palovammojen, leikkausten ja mekaanisten traumojen jälkeen (15). Kymmenien lääkkeiden on raportoitu olleen yhteydessä taudin puhkeamiseen tapausselostuksissa (16). Viime vuosina erityisesti dipeptidyylipeptidaasi 4:n estäjien (ns. gliptiinien) on raportoitu merkittävästi lisäävän riskiä (17), mutta muiden diabeteslääkkeiden ei tuoreessa tutkimuksessa havaittu lisäävän riskiä (18). Uusien immunologisten syöpälääkkeiden, PD-1- (programmed cell death) ja PD-L1-estäjien käyttöön on myös havaittu liittyvän suurentunut rakkulaiseen pemfigoidiin sairastumisen riski (19).

Tyypillisiä oireita ovat laaja-alainen, voimakas kutina ja rakkulat, jotka voivat ilmestyä terveen näköiselle tai punoittavalle, tulehtuneelle iholle (kuva 1, liitekuva 2) (2).

Rakkuloiden puhkeamista voi edeltää viikoista kuukausiin kestävä vaihe, jolloin iholla nähdään vain rikkeymiä, ekseemankaltaisia tai nokkosihottumapaukamia muistuttavia muutoksia (20). Jopa 20 %:lla potilaista rakkuloita ei ilmesty missään vaiheessa, ja näissä tapauksissa oikeaan diagnoosiin pääseminen voi olla haastavaa (20,21). Limakalvo-oireita on 8–18 %:lla potilaista, yleisimmin suussa (9,21,22).

Paikallisesti oirehtivan rakkulaisen pemfigoidin hoitoon käytetään vahvoja tai erittäin vahvoja kortikosteroidivoiteita oirehtiville alueille (3). Laajasti oirehtivan tai aktiivisen taudin hoitoon suositellaan eurooppalaisessa hoitosuosituksessa erittäin vahvaa kortisonivoidetta (klobetasoli) koko vartalolle (ei kasvoille) levitettynä, jolloin voidetta kuluu 30–40 grammaa vuorokaudessa (3). Kun uusia rakkuloita ei enää tule ja kutina on saatu hallintaan, annosta voidaan 15 päivän kuluttua alkaa vähentää asteittain 4 kuukauden ajan, ja sen jälkeen hoito voidaan joko lopettaa tai jatkaa ylläpitohoitoa kerran viikossa (3).

Jos paikallishoidon toteutus on haastavaa, sen korkeahko hinta estää käyttöä tai hoitoon ei saada vastetta, vaihtoehtona on systeeminen kortisonihoito, jossa suositellaan aloitusannosta 0,5 mg/kg prednisolonia (3). Doksisykliini voi myös toimia ensilinjan systeemilääkkeenä (23). Kortisonihoitoon yhdistetään usein jo varhaisessa vaiheessa kortisonia säästävä lääkitys, kuten metotreksaatti, dapsoni, atsatiopriini tai mykofenolaattimofetiili, sillä systeemisen kortisonilääkityksen annos ja kesto pyritään minimoimaan pitkäaikaishoidossa (3).

Jos kortisonihoidon annoslaskuvaiheessa tulee relapsi, palataan yleensä edelliseen tehokkaaseen kortisoniannokseen ja purkua jatketaan, kun oireet on saatu uudelleen hallintaan (3). Tässä vaiheessa voi myös esimerkiksi hoitokodin tai päivystyksen lääkäri joutua ottamaan kantaa lääkitykseen, vaikka pääsääntöisesti hoito tapahtuukin ihotautilääkärin valvonnassa.

Limakalvopemfigoidi

Limakalvopemfigoidi (mucous membrane pemphigoid, MMP) on pääosin limakalvoilla oirehtiva pemfigoidisairaus, jossa on tunnistettu useita eri autovasta-aineiden kohteita tyvikalvovyöhykkeellä (27). Sen ilmaantuvuus on 0,8–2 uutta tapausta miljoonaa ihmistä kohden vuodessa (24).

Sairaus alkaa usein suun limakalvoilta, ja noin 85 %:lla potilaista on oireita suussa (25). Muita oirehtivia limakalvoalueita voivat olla silmät, kurkunpää, nenä, henkitorvi, ruokatorvi ja anogenitaalialue (26). Pienellä osalla on rakkuloita myös iholla.

Suussa nähdään haavautumia, eroosioita, ientulehdustyyppisiä löydöksiä ja rakkuloita eri alueilla (25) (kuva 2A).

Oireet voivat vaikeuttaa syömistä ja nielemistä. Silmäoireina on punoitusta, ärsytysoireita, kipua ja eritystä (27). Pitkään jatkuessaan sairaus voi aiheuttaa mm. arpeutumista ja kiinnikkeiden muodostumista ja hankalimmillaan johtaa sokeuteen (kuva 2B) (27). Naisilla urogenitaalialueen oireina voi olla mm. virtsaamisoireita, yhdyntäkipuja ja eroosioita vulvassa, miehillä nähdään mm. eroosioita terskassa, fimoosia ja virtsaputken striktuuroita (2). Äänen käheytyminen, nenäverenvuodot, nielemisvaikeus ja ulosteessa havaittu veri voivat myös olla limakalvopemfigoidin oireita (2).

Hoito valitaan oirehtivan alueen, oireiden laajuuden ja vakavuuden mukaan. Lievän ja keskivaikean limakalvopemfigoidin ensilinjan hoidoiksi suositellaan paikallista kortisonia, dapsonia, tetrasykliinejä tai metotreksaattia, toisen linjan hoidoiksi näiden yhdistelmiä (28). Vaikean taudin hoitoon käytetään ensilinjassa dapsonia yhdistettynä systeemiseen kortisoniin ja/tai siklosporiiniin. Mikäli näillä ei saavuteta hoitovastetta, dapsoniin yhdistetään rituksimabi ja tarvittaessa suoneen annettava immunoglobuliini ja TNF-α:n estäjä (28).

Hoitoon osallistuu useiden erikoisalojen edustajia oireilevien alueiden vaatimassa laajuudessa. Tiedetään, että laminiini 332 -vasta-ainepositiivisilla limakalvopemfigoidipotilailla on lisääntynyt syöpäriski (29), ja tämä tuleekin muistaa diagnoosivaiheessa ja seurannassa.

Raskauspemfigoidi

Raskauspemfigoidi (pemphigoid gestationis, PG) on harvinainen, raskauden aikana puhkeava autoimmuunisairaus, jonka ilmaantuvuuden on arvioitu olevan 1/50 000–60 000 raskautta (30). Pemfigoidiantigeenia BP180 esiintyy ihon tyvikalvovyöhykkeen lisäksi myös mm. istukassa ja sikiökalvoissa (31). Raskauspemfigoidissa kehittyy vasta-aineita istukan BP180:tä kohtaan ja sitoutuessaan ihon BP180-antigeeniin ne aiheuttavat oireet äidille (31,32).

Sairaus puhkeaa tyypillisimmin uudelleensynnyttäjälle, toisen tai kolmannen raskauskolmanneksen aikana, harvoin myös synnytyksen jälkeen (30,32,33). Iho-oireet alkavat usein navan ja vatsan alueelta nokkosihottumaisina alueina, joille kehittyy myöhemmin rakkuloita (kuva 3), ja kutina on voimakasta (32). Oireet voivat levitä myös muulle iholle, mutta limakalvo-oireilu on harvinaista (32,33).

Lue myös

Raskauspemfigoidi rauhoittuu synnytyksen jälkeen keskimäärin alle puolessa vuodessa, mutta vaikean kutinan ja häiritsevien iho-oireiden vuoksi se vaatii hoitoa (33). Pienialaiseen tautiin hoidoksi riittää yleensä kortikosteroidivoide, mutta mikäli vaste on riittämätön, aloitetaan usein systeeminen kortisonihoito, jossa pyritään mahdollisimman pieneen tehokkaaseen annokseen (32,33). Antihistamiineja voi käyttää lisähoitona (33). Relapsit ovat yleisiä ja sellainen voi liittyä esimerkiksi synnytykseen tai hormonaalisen ehkäisyn käyttöön (34). Lisähoitoina voidaan käyttää mm. suonensisäistä immunoglobuliinia (IVIG), immunoadsorptiota, plasmafereesiä ja synnytyksen jälkeen immunosuppressiivisia lääkkeitä (32,33).

Raskauspemfigoidiin liittyy suurentunut ennenaikaisen synnytyksen ja vastasyntyneen pienipainoisuuden riski, joten synnytyslääkärin seuranta on välttämätön (32,33). Vauvat ovat yleensä muuten terveitä ja vain pienelle osalle kehittyy lyhytkestoisia iho-oireita (33,34). Sairaus voi toistua seuraavissa raskauksissa, ja silloin oireet alkavat tyypillisesti aiemmin kuin ensimmäisellä kerralla (32).

Epidermolysis bullosa acquisita

Epidemolysis bullosa acquisita (EBA) on harvinainen autoimmuunisairaus, jonka ilmaantuvuus on ollut eurooppalaisissa aineistoissa 0,08–0,5 tapausta miljoonaa asukasta kohti vuodessa (24,35). Se puhkeaa tyypillisesti nuoremmalla iällä kuin useat muut pemfigoidisairaudet, noin 40–50 vuoden ikäisille (36).

Taudinkuvia on kahta tyyppiä: toisessa nähdään mekaanisesta traumasta ei-inflammoituneelle iholle ilmestyviä herkästi rikkoutuvia rakkuloita tai rikkeymiä (liitekuva 3) ja toisessa rakkuloita inflammoituneella tai nokkosihottumatyyppisesti oirehtivalla iholla (36). Myös limakalvo-oireita voi esiintyä.

Taudin harvinaisuuden vuoksi satunnaistettuja vertailututkimuksia hoidosta ei ole tehty. Hoito aloitetaan useimmiten systeemisellä kortisonilla, johon liitetään tarvittaessa muita immunosuppressiivisia lääkkeitä (37).

Lineaarinen IgA-tauti

Lineaarinen IgA-tauti (linear IgA disease, LAD) voidaan jakaa lapsuusiän ja aikuisiän muotoihin. Ensimmäistä tavataan pääosin lapsilla 6 kuukaudesta 6 vuoden ikään ja jälkimmäistä aikuisilla, keskimäärin yli 60-vuotiailla (38).

Taudinkuva voi muistuttaa muita autoimmuunirakkulatauteja, mutta tyypillisimmillään nähdään anulaarista rakkulointia (ns. string of pearls) (liitekuva 4) (39). Rakkulointi voi myös puuttua, jolloin tauti voi olla vaikeampi tunnistaa (39). Lapsilla oireita on usein vatsalla ja anogenitaalialueella, aikuisilla taas raajoissa, vartalolla ja kasvoilla. Limakalvo-oireet ovat yleisiä kaikenikäisillä potilailla (39). Sairauden voivat myös laukaista lääkkeet, yleisimmin raportoituna vankomysiini, ja tuolloin taudinkuva yleensä rauhoittuu varsin nopeasti, kun lääkkeen käyttö lopetetaan (39).

Ensilinjan hoitona ovat yleensä dapsoni ja kortikosteroidivoiteet (39).

Anti-p200-pemfigoidi

Anti-p200-pemfigoidi on harvinainen pemfigoidiryhmän sairaus, jossa vasta-aineet kohdistuvat laminiini γ1:tä kohtaan (2). Taudinkuvaltaan se muistuttaa rakkulaista pemfigoidia: iholla nähdään rakkuloita, urtikarian ja ekseeman kaltaisia iho-oireita (40).

Hoitosuosituksia ei toistaiseksi ole, mutta hoito on samankaltaista kuin rakkulaisessa pemfigoidissa (2).

Lopuksi

Pemfigoidit ovat autoimmuunisairauksia, joiden taudinkuva vaihtelee paikallisesta oireilusta vaikeasti elämänlaatuun ja toimintakykyyn vaikuttavaan laaja-alaiseen sairauteen. Varhainen tunnistaminen on tärkeää, etenkin limakalvopemfigoidin, sillä se voi arpeuttaessaan aiheuttaa hankaliakin vaurioita affisioituneille alueille.

On tärkeää muistaa, että rakkulaisen pemfigoidin oireena voi olla ainoastaan kutina tai epäspesifiset iholöydökset ilman rakkuloita. Huomionarvoista on, että rakkulainen pemfigoidi lisää iäkkäiden potilaiden kuolemanriskiä.

Pemfigoidipotilaat kuuluvat ensisijaisesti ihotautilääkärien hoitoon, mutta diagnostisten ja hoidollisten haasteiden vuoksi moniammatillinen osaaminen on usein tarpeen.

Kiitämme ihotautien erikoislääkäri, dosentti Laura Huilajaa ja patologian erikoislääkäri Outi Lindgreniä potilas- ja immunofluoresenssikuvista.

Liitekuva 1. Fluoresenssi rakkulaista pemfigoidia sairastavan potilaan ihobiopsiassa

Liitekuva 2. Rakkulainen pemfigoidi

Liitekuva 3. Epidermolysis bullosa acquisita -potilaan kädet

Liitekuva 4. Lineaarinen IgA-tauti

Liitetaulukko 1. Tyypilliset tutkimuslöydökset pemfigoideissa

Kirjoittajat

Outi Varpuluoma LT, ihotautien ja allergologian erikoislääkäri

Kaisa Tasanen ihotautiopin professori, ylilääkäri

Oys, ihotautien klinikka ja MRC Oulu Oulun yliopisto, PEDEGO tutkimusyksikkö


Sidonnaisuudet

Outi Varpuluoma: Ei sidonnaisuuksia.

Kaisa Tasanen: Apuraha laitokselle (Sigrid Juseliuksen säätiö). Konsultointipalkkiot (advisory board) (Abbvie, Bristol-Myers Squibb, Janssen-Cilag, Leo Pharma, Novartis, Sanofi Genzyme, UCB Pharma), matka-, majoitus- ja kokouskulut (Sanofi Genzyme),


Kirjallisuutta
1
Schmidt E, Zillikens D. Pemphigoid diseases. Pemphigoid diseases. Lancet 2013;381:320–32.
2
Amber KT, Murrell DF, Schmidt E, Joly P, Borradori L. Autoimmune subepidermal bullous diseases of the skin and mucosae: clinical features, diagnosis, and management. Clin Rev Allergy Immunol 2018;54:26–51.
3
Borradori L, van Beek N, Feliciani C ym. Updated S2 K guidelines for the management of bullous pemphigoid initiated by the European Academy of Dermatology and Venereology (EADV). J Eur Acad Dermatol Venereol 2022;36:1689–704
4
Schmidt E, Obe K, Bröcker EB, Zillikens D. Serum levels of autoantibodies to BP180 correlate with disease activity in patients with bullous pemphigoid. Arch Dermatol 2000;136:174–8.
5
Persson MSM, Begum N, Grainge MJ, Harman KE, Grindlay D, Gran S. The global incidence of bullous pemphigoid: a systematic review and meta‐analysis. Br J Dermatol 2022;186:414–25.
6
Kridin K, Ludwig RJ. The growing incidence of bullous pemphigoid: Overview and potential explanations. Front Med 2018;20;5:220.
7
Försti AK, Jokelainen J, Timonen M, Tasanen K. Increasing incidence of bullous pemphigoid in Northern Finland: a retrospective database study in Oulu University Hospital. Br J Dermatol 2014;171:1223–6
8
Lee JH, Kim SC. Mortality of patients with bullous pemphigoid in Korea. J Am Acad Dermatol 2014;71:676–83.
9
Joly P, Baricault S, Sparsa A ym. Incidence and mortality of bullous pemphigoid in France. J Invest Dermatol 2012;132:1998–2004.
10
Sim B, Fook-Chong S, Phoon YW ym. Multimorbidity in bullous pemphigoid: a case-control analysis of bullous pemphigoid patients with age- and gender-matched controls. J Eur Acad Dermatol Venereol 2017;10:1709–14.
11
Försti A, Huilaja L, Schmidt E, Tasanen K. Neurological and psychiatric associations in bullous pemphigoid–more than skin deep? Exp Dermatol 2017;26:1228–34.
12
Pankakoski A, Sintonen H, Ranki A, Kluger N. Comorbidities of bullous pemphigoid in a Finnish cohort. Eur J Dermatol 2018;28:157–61.
13
Kouris A, Platsidaki E, Christodoulou C ym. Quality of life, depression, anxiety and loneliness in patients with bullous pemphigoid. A case control study. An Bras Dermatol 2016;91:601–3.
14
Kridin K, Shihade W, Bergman R. Mortality in patients with bullous pemphigoid: A retrospective cohort study, systematic review and meta-analysis. Acta Derm Venereol 2018;1:72–7.
15
Dănescu S, Chiorean R, Macovei V, Sitaru C, Baican A. Role of physical factors in the pathogenesis of bullous pemphigoid: case report series and a comprehensive review of the published work. J Dermatol 2016;43:134–40.
16
Stavropoulos PG, Soura E, Antoniou C. Drug-induced pemphigoid: a review of the literature. J Eur Acad Dermatol Venereol 2014;28:1133–40.
17
Tasanen K, Varpuluoma O, Nishie W. Dipeptidyl peptidase-4 inhibitor-associated bullous pemphigoid. Front Immunol 2019;10:1238.
18
Varpuluoma O, Jokelainen J, Huilaja L, Tasanen K. GLP-1 analogs and SGLT2 inhibitors do not increase risk of bullous pemphigoid. J Invest Dermatol 2021;141:2969–72.
19
Tsiogka A, Bauer JW, Patsatsi A. Bullous pemphigoid associated with anti-programmed cell death protein 1 and anti-programmed cell death ligand 1 therapy: A review of the literature. Acta Derm Venereol 2021;101:1–7.
20
Cozzani E, Gasparini G, Burlando M, Drago F, Parodi A. Atypical presentations of bullous pemphigoid: Clinical and immunopathological aspects. Autoimmun Rev 2015;14:438–45.
21
Della Torre R, Combescure C, Cortes B ym. Clinical presentation and diagnostic delay in bullous pemphigoid: a prospective nationwide cohort. Br J Dermatol 2012;167:1111–7.
22
Kridin K, Bergman R. Assessment of the prevalence of mucosal involvement in bullous pemphigoid. JAMA Dermatol 2019;155:166.
23
Williams HC, Wojnarowska F, Kirtschig G ym. Doxycycline versus prednisolone as an initial treatment strategy for bullous pemphigoid: a pragmatic, non-inferiority, randomised controlled trial. Lancet 2017;389:1630–8.
24
Bertram F, Bröcker E, Zillikens D, Schmidt E. Prospective analysis of the incidence of autoimmune bullous disorders in Lower Franconia, Germany. J Dtsch Dermatol Ges 2009;7:434–9.
25
Carey B, Setterfield J. Mucous membrane pemphigoid and oral blistering diseases. Clin Exp Dermatol 2019;44:732–9.
26
Rashid H, Lamberts A, Borradori L ym. European guidelines (S3) on diagnosis and management of mucous membrane pemphigoid, initiated by the European Academy of Dermatology and Venereology – Part I. J Eur Acad Dermatol Venereol 2021;35:1750–64.
27
Taurone S, Spoletini M, Ralli M ym. Ocular mucous membrane pemphigoid: a review. Immunol Res 2019;67:280–9.
28
Schmidt E, Rashid H, Marzano A ym. European Guidelines (S3) on diagnosis and management of mucous membrane pemphigoid, initiated by the European Academy of Dermatology and Venereology - Part II. J Eur Acad Dermatol Venereol 2021;35:1926–48.
29
La Placa M, Balestri R, Tartari F ym. Mucous membrane pemphigoid-associated malignancies: Case series and a brief overview of the literature. Dermatol Pract Concept 2019;9:119.
30
Lipozenčić J, Ljubojevic S, Bukvić-Mokos Z. Pemphigoid gestationis. Clin Dermatol 2012;30:51–5.
31
Sadik CD, Lima AL, Zillikens D. Pemphigoid gestationis: Toward a better understanding of the etiopathogenesis. Clini Dermatol 2016;34:378–82.
32
Huilaja L, Mäkikallio K, Tasanen K. Gestational pemphigoid. Orphanet J Rare Dis 2014;9:136.
33
Sävervall C, Laerke F, Thomsen SF. Pemphigoid gestationis: current perspectives. Clin Cosmet Investig Dermatol 2017;10:441–9.
34
Genovese G, Derlino F, Cerri A ym. A systematic review of treatment options and clinical outcomes in pemphigoid gestationis. Front Med 2020;7:604945.
35
Milinković M v., Janković S, Medenica L ym. Incidence of autoimmune bullous diseases in Serbia: a 20-year retrospective study. J Dtsch Dermatol Ges 2016;14:995–1005.
36
Kridin K, Kneiber D, Kowalski EH, Valdebran M, Amber KT. Epidermolysis bullosa acquisita: A comprehensive review. Autoimmun Rev 2019;18:786–95.
37
Koga H, Prost-Squarcioni C, Iwata H, Jonkman MF, Ludwig RJ, Bieber K. Epidermolysis bullosa acquisita: the 2019 update. Front Med 2018;5:362.
38
Daniel BS, Murrell DF. Review of autoimmune blistering diseases: the Pemphigoid diseases. J Eur Acad Dermatol Venereol 2019;33:1685–94.
39
Fortuna G, Marinkovich MP. Linear immunoglobulin A bullous dermatosis. Clin Dermatol 20121;30:38–50.
40
Commin M, Schmidt E, Duvert‐Lehembre S ym. Clinical and immunological features and outcome of anti‐p200 pemphigoid. Br J Dermatol 2016;175:776–81.

English summary

Pemphigoid diseases

Pemphigoid diseases are autoimmune blistering skin disorders that typically cause intense pruritus and localized or generalized bullae, mucous membrane symptoms may also occur. Bullous pemphigoid (BP) is the most frequent pemphigoid disease. The other much rarer variants are mucous membrane pemphigoid, pemphigoid gestationis, linear IgA dermatosis, epidermolysis bullosa acquisita and p200 pemphigoid. BP typically affects the elderly and during recent years its incidence has been increasing in several countries including Finland. BP is significantly associated with neurological disorders and the use of gliptins, has a high morbidity, and significantly decreases the quality of life of the patients. Mucous membrane pemphigoid is the second most common, still underdiagnosed, variant in which gradually developing symptoms most commonly occur in the mouth. Pemphigoid gestationis usually occurs in the 2nd or 3rd trimester of pregnancy typically as intense itching, various papulo-urticarial lesions and blisters on the abdominal skin. Linear IgA dermatosis can be recognized from the presence of “string of pearls” lesions which are urticarial plaques, erosions and blisters arranged in a ring-shape pattern. In patients with epidermolysis bullosa acquisita blisters can be caused by mechanical trauma, which is not typical for other pemphigoids. The symptoms of p200 pemphigoid mimic those of BP, and therefore this variant, too, is currently underdiagnosed.

Pemphigoids are associated with tissue-bound and circulating autoantibodies that target the structural proteins of the cutaneous basement membrane zone including BP180, BP230, laminin 332, α6β4 integrin and collagen VII. The gold standard of diagnosis is the direct immunofluorescence study of perilesional skin or mucous membrane. Typical clinical presentation, histological findings and serological studies support the diagnosis. The treatment depends on the pemphigoid subtype and the severity of disease. The mainstay of treatment are topical and systemic corticosteroids; immunosuppressive drugs such as methotrexate, azathioprine, dapsone and mycophenolate mofetil are also used.

Outi Varpuluoma, Kaisa Tasanen

Outi Varpuluoma

M.D., Ph.D., Specialist in Dermatology and Allergology

Department of Dermatology, Oulu University Hospital, and Medical Research Center Oulu

PEDEGO Research Unit, University of Oulu

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030