Kiinalainen juttu lääketieteessä
Perinteisen kiinalaisen lääketieteen menetelmiä on enenevästi tutkittu myös kovan länsimaisen tutkimustradition, satunnaistetun ja sokkoutetun asetelman, mukaan. Uusimpana on tutkimus Shensong Yangxin -tuotteesta eteisvärinäpotilaiden takyarytmioiden ehkäisyssä.
Shensong Yangxin on kooste 12 kasviperäisestä yhdisteestä. Kiinassa viranomaiset ovat hyväksyneet sen rytmihäiriöiden hoitoon.
Viime aikoina on tutkittu myös Tongxinluo-valmistetta ateroskleroottisen valtimotaudin ja Qiliqiangxinia sydämen vajaatoiminnan hoidossa. Molemmista on saatu kliinisesti merkitseviä tuloksia kaksoissokkokokeissa.
Monesta yhdisteestä koostuvaan lääkkeeseen liittyvä holistinen näkökulma on helposti vieras länsimaiselle reduktionistiselle näkemykselle. Vierastamista eivät ole vähentäneet epäilyt kiinalaisten lääkkeiden sisältämistä raskasmetalleista ja vaihtelevasta laadusta.
Tilannetta ovat kuitenkin kohentaneet kiinalaisen lääkevalvontajärjestelmän kehittyminen vuodesta 2018 toimineen National Medical Products Administrationin ansiosta ja sen mukana tullut vaatimus perinteiseen lääketieteeseen perustuvien tuotteiden standardoinnista.
Luottamusta tukee myös se, että tutkimustuloksia on enenevästi julkaistu eturivin lääketieteellisissä lehdissä, kuten Jamassa, JACC:ssa ja European Heart Journalissa.
Perinteiset lääkkeet koostuvat usein diterpenoideista ja triterpenoideista, joilla on kasveissa soluja suojaavia ominaisuuksia. Sydämessä ne vähentävät solukatoa, fibroosia ja plakkiruptuuran riskiä ja sitä kautta kliinisiä tapahtumia.
Kun kiinalainen lääketiede tuottaa kliinisesti toimivia yhdistelmiä, länsimaisen lääketieteen tehtävä on selvittää yksityiskohtaisesti, mikä niissä toimii.
Kasvitiede kuului aikanaan Suomessakin lääketieteen perusopintoihin. Monet nykyisin laajassa käytössä olevista länsimaisista lääkkeistä, kuten asetosalisyylihappo, statiinit sekä SGLT2:n ja ACE:n estäjät, ovat alun perin peräisin luonnosta ja johtaneet sitten tarkempiin ja tehokkaampiin synteettisiin valmisteisiin.
Packer M. Traditional Chinese medicine: Cardiovascular drug development through a holistic framework. Eur Heart J 17.9.2024. doi.org/10.1093/eurheartj/ehae625