Uutiset

COVID-19-tauti lapsilla

Uusi koronavirus tarttuu lapsiin, mutta taudinkuva on useimmiten lievempi kuin aikuisilla.

Nina Kaseva
Kuvituskuva 1
Panthermedia/Stephanie Frey

Pandemiaksi levinnyt uusi koronavirus tarttuu kaikenikäisiin lapsiin, mutta infektion taudinkuva on useimmiten lievä verrattuna aikuisten tautiin. Imeväiset ovat erityisen alttiita tartunnalle. Sikiöaikaisia tartuntoja ei toistaiseksi ole kuvattu.

Pediatrics-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa kuvattiin 2 143 kiinalaisen lapsen (keski-ikä 7 v, 1 vrk – 18 v) koronavirusinfektio. Niistä 731 (34 %) oli laboratoriotestillä varmennettuja tartuntoja ja 1 412 (66 %) todennäköisiä tapauksia. Sairastuneista 57 % oli poikia; sukupuolten kesken ei ollut tilastollisesti merkitsevää eroa.

Viive tartunnasta diagnoosiin oli keskimäärin 2 vrk (0–42 vrk). Oireettomia infektioista oli 4,4 %, lieviä 50,9 % ja kohtalaisia 38,8 %. Toisin sanoen 94,1 % lasten COVID-19-taudeista oli korkeintaan kohtalaisia. Huomionarvoista on, että lasten laboratoriotestillä varmistetuista COVID-19-infektioista peräti 13 % oli oireettomia.

Vakavia ja kriittisiä infektioita todettiin alle 1-vuotiaista 10,6 %:lla (n = 40), 1–5-vuotiaista 7,3 %:lla (n = 36), 6–10-vuotiaista 4,2 %:lla (n = 22), 11–15-vuotiaista 4,1 %:lla (n = 17) ja 16-vuotiaista ja sitä vanhemmista 3,0 %:lla (n = 10). Yksi 14-vuotias poika menehtyi COVID-19-tautiin.

Lue myös

Artikkeliin liittyvässä kommentissa tutkijat pohtivat selitystä sille, että lasten tauti on useimmiten lievä. Se voi liittyä sekä altistumiseen (lapsia suojellaan tartunnoilta eli pidetään kotona) että lasten immunologiseen kypsymättömyyteen. Lisäksi lapset sairastavat toistuvasti infektioita ja on mahdollista, että heillä vasta-ainetasot viruksia vastaan ovat korkeammat.

Useat tarttuvat taudit vaikuttavat eri tavoin aikuisiin ja lapsiin. Lapsen nuori ikä, keuhkosairaus ja immuunipuutostilat ovat tunnettuja riskitekijöitä muille, tunnetuille, vakaville koronavirusinfektioille (non-COVID-19). Aiempien havaintojen perusteella lapsilla ilmenee myös useammin samanaikaisesti muita virusinfektioita.

Usein lasten infektiot keskittyvät ylähengitysteihin tehostaen tartunnan leviämistä nenäeritteiden myötä. Lisäksi viruksia erittyy ulosteeseen ja fekaalis-oraalinen tartuntareitti on huomioitava etenkin pottatreeni-ikäisten parissa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030