1. Lääkärilehti
  2. Tieteessä
  3. Suoli säätää päätä
Uutiset

Suoli säätää päätä

Suoli-aivoakselin toiminnan arvioidaan olevan häiriintynyttä esimerkiksi autismissa ja ADHD:ssä.

Suoli säätää päätä Kuva 1 / 1

Suoli-aivoakseli kuvaa toiminnallista kokonaisuutta, jonka muodostavat suolistomikrobisto, immuuni- ja endokriininen järjestelmä ja hermosto, kirjoittavat Marko Kalliomäki ym. Lääkärilehdessä nyt julkaistavassa katsauksessa.

Mikrobiston tasapainon häiriö, dysbioosi, lisää suoliston läpäisevyyttä. Se liitetään muun muassa allergian, tulehduksellisten suolistosairauksien, tyypin I diabeteksen ja lihavuuden syntyyn. Suoliston mikrobiston ja suoli-aivoakselin toiminnan poikkeavuuksia on osoitettu myös kehityksellisissä neurobiologisissa häiriöissä.

Koe-eläimillä mikrobisto vaikuttaa mm. välittäjäaineiden ja stressihormonien eritykseen, synapsien toimintaan, veri-aivoesteen läpäisevyyteen ja prefrontaalisen aivokuoren, hippokampuksen sekä mantelitumakkeen kehittymiseen. Mikrobistoa muokkaamalla on pystytty säätämään koe-eläinten muistia, ahdistuneisuutta, ruokahalua ja kivun aistimista.

Lue myös

Myös ensimmäiset ihmisillä tehdyt tutkimukset viittaavat siihen, että esimerkiksi probiooteilla voidaan vaikuttaa aivojen toimintaan. Suolistomikrobiston muokkaaminen saattakin tulevaisuudessa tarjota uusia hoitomahdollisuuksia neuropsykiatrisiin sairauksiin.

Lähde: Kalliomäki M, Käyhkö S, Mykkänen M, Isolauri E, Lähdesmäki T. Suoli-aivoakseli – mikrobiston ja hermoston monimuotoinen yhteys. Suom Lääkäril 2018;73:203–7.

Artikkeli julkaistaan Lääkärilehdessä 4/2018.

Kirjoittajat
Tiina Huttu

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Magneettikuvauksella ohjattu sädehoito käyttöön Husin Syöpäkeskuksessa

Uuden teknologian avulla sädehoitoa voidaan antaa aikaisempaa pienemmin marginaalein.

Ajassa
Koronan sairastanut ei tarvitse kiireellä toista rokotetta

Matkustamisen vuoksi toisen rokotteen voi silti joutua ottamaan.

Ajassa
Etätyöt paransivat monien unta

Muutoksia näkyi myös alkoholinkäytössä, ravinnossa ja liikkumisessa.

Ajassa
Maskipakko muuttuu suositukseksi Helsingin seudun joukkoliikenteessä

THL:n riskitaulukossa tartunnan riski on arvioitu kaupunkijoukkoliikenteessä matalaksi.

Ajassa
Eino Solje on Vuoden nuori kliininen tutkija

Palkintolautakunnan mukaan Solje on aktiivinen ja menestynyt tutkija ja kansainvälisesti verkostoitunut oman alansa vaikuttaja.