Lehti 51-52: Ajan­kohtai­sta 51-52/2004 vsk 59 s. 4959

Aromataasi-inhibiittorit etenevät rintasyövän liitännäishoidossa

Päivi Hietanen

Viiden vuoden tamoksifeenihoidon pitkään jatkunut valtakausi reseptoripositiivisen rintasyövän liitännäishoidossa näyttää vähitellen syrjäytyvän. Menossa olevat liitännäishoitotutkimukset päivitettiin San Antonion vuotuisessa rintasyöpäkokouksessa 8.-11. joulukuuta.

Osoitettiin, että hoito, jossa kahden vuoden tamoksifeenia seuraa kolmen vuoden aromataasi-inhibiittori (anastrotsoli tai eksemestaani), tai pelkkä viiden vuoden aromataasi-inhibiittori, toimii paremmin kuin pelkkä tamoksifeeni. Erot tamoksifeenin ja uusien hoitojen tehossa ovat kuitenkin tämän hetkisen näytön mukaan melko pienet. Eloonjäämisen ei ole toistaiseksi osoitettu parantuneen. 3-6 vuoden seurannassa uusimien absoluuttisessa määrässä on raportoitu 3,7-4,7 %:n ero uusien hoitojen eduksi. Suhteellisesti ilmaistuna uudet hoidot ovat vähentäneet uusimisvaaraa 26-41 %, mikä todennäköisesti näkyy pitemmässä seurannassa myös parantuneena elinaikana. Elinaikaeroa saattavat kuitenkin nakertaa aromataasi-inhibiittorien harmilliset luustovaikutukset.

Lue myös

Aromataasi-inhibiittorien parempi teho perustuu estrogeenin tiukkaan alasajoon, joka puolestaan vaikuttaa naisen elimistöön monin tavoin. Tähänastisissa tutkimuksissa näihin lääkkeisiin on liittynyt vähemmän verisuoni- ja gynekologisia komplikaatioita kuin tamoksifeeniin, mutta ne ovat aiheuttaneet enemmän osteoporoottisia murtumia ja luu-lihaskipuja. Asia on merkityksellinen, koska ikääntyvien rintasyöpäpotilaiden määrä kasvaa reippaasti. Siksi onkin tutkittu mahdollisuuksia estää osteoporoottisia haittoja zoledronaatilla. Suomalaiset tutkijat toivovat ongelmaan apua halvemmasta, lääkkeettömästä vaihtoehdosta: meillä on käynnistymässä satunnaistettu rintasyöpäpotilaiden liikuntatutkimus.

Elinaikaeroa odotellessa yksi vaihtoehto olisi siirtyä tamoksifeenista edellä mainittuun tamoksifeenilla alkavaan ja aromataasi-inhibiittorilla jatkuvaan hoitoon, jossa anastrotsolista on pisin kokemus. Tätä hoitoa puoltavat pelkkää aromataasi-inhibiittorihoitoa halvempi hinta ja vähäisemmät luustohaitat.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030