Lehti 8: Ajan­kohtai­sta 8/2006 vsk 61 s. 814

Autistiset lapset saavat helposti puheterapiaa Oulussa

Ulla Toikkanen

Maan eri osien välillä on suuret erot siinä, pääseekö autistinen lapsi puheterapiaan. Oulun seudulla puheterapiaa on nyt hyvin saatavissa. Puheterapia on autistisen lapsen tavallisin varhaisen vaiheen kuntoutusmuoto.

- Paikkakunnilla, joiden yliopistoissa koulutetaan puheterapeutteja, kuntoutus järjestyy paremmin kuin muualla, kertoi FT

Anneli Yliherva

Oulun yliopiston logopedian laitokselta.

Jos pieni lapsi välttelee katsekontaktia, ei reagoi puheeseen ja hänellä on selvästi muitakin vuorovaikutukseen liittyviä ongelmia, kyseessä voi olla autismi. Varhainen diagnoosi ja sen jälkeen kuntouttamisen aloittaminen pikaisesti ovat erityisen tärkeitä lapsen tulevaisuudelle.

- Autismin diagnosointi on vaikeaa ja joissakin tapauksissa aikaa vievää. Diagnosointi tehdään yhteistyössä moniammatillisessa tiimissä. Neuvoloissa pitäisi olla tarpeeksi tietoa lasten vuorovaikutusongelmien seulonnasta, että lapset saataisiin ohjattua ajoissa jatkotutkimuksiin erikoissairaanhoitoon autismin selvittämiseksi ja mahdollisimman pian kuntoutukseen.

Lue myös

Pienten lasten vuorovaikutusongelmien seulontaan on kehitetty useita menetelmiä. Yksi niistä on CHAT, Checklist for Autism in Toddlers. Terveydenhoitaja voi tehdä CHAT-kyselyn perheen neuvolakäynnin aikana. Jos poikkeavuutta löytyy kyselyn perusteella, lapsi lähetetään yleensä ensin neuvolan puheterapeutille. Hän taas voi ohjata lapsen neuvolalääkärille, joka tekee aikaisempien arvioiden perusteella päätöksen lisätutkimuksiin lähettämisestä.

- Autististen lasten kuntoutus on kehittynyt aikaisempaa yhteisöllisempään suuntaan. Lapsen koko elinympäristö sitoutuu ja osallistuu kuntoutukseen.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030