Ajan­kohtai­sta

DONAU selvittää terveyspalvelujen tarvetta

– Tarkoitus on selvittää miten terveyspalvelujen tarve ja käyttö kohtaavat, sanoo erikoistutkija, lääketieteen tohtori Sirkku Vuorma Kansanterveyslaitoksen koordinoimaa ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirissä aloitettua DONAU-tutkimusta.

Tutkimus on alkanut pilotilla, jossa lähetetään kyselylomake 500 Hämeenlinnassa asuvalle 25–74-vuotiaalle henkilölle. Heistä sata kutsutaan terveystarkastukseen.

Syksyllä käynnistyy varsinainen tutkimus, jossa väestöotos on satunnaisotantana 10 000 henkilöä. Tutkimuksessa pyritään selvittämään neljän suuren kansansairauden eli astman, masennuksen, nivelrikon ja sepelvaltimotaudin vuoksi aiheutuvaa hoidon tarvetta.

– Ennestään tiedetään, että esimerkiksi sepelvaltimotautipotilaista 80–90 prosenttia on jossakin hoidossa. Masennuspotilaista vain vajaa puolet saa sairauteensa hoitoa.

DONAU-tutkimuksessa hyödynnetään myös eri terveysrekistereitä, kuten Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskuksen (Stakes) hoitoilmoitusrekisteriä sekä Kansaneläkelaitoksen rekisteritietoja. Myöhemmin on tarkoitus tehdä vastaavankaltaisia tutkimuksia muuallakin Suomessa.

– Tarkoitus on kehittää väestötutkimusmenetelmä minkä tahansa sairaanhoitopiirin tai terveyspalveluja järjestävän alueen käyttöön.

– Ideana on, että kyselytutkimuksen sekä muun muassa väestön ammatti- ja ikärakenteen tietojen perusteella voitaisiin arvioida mikä on terveyspalvelujen tarve milläkin alueella, eikä koko prosessia terveystarkastuksineen olisi tarpeen toistaa jokaisessa sairaanhoitopiirissä, Vuorma kuvaa sovellusmahdollisuuksia.

Tutkimushanke kuuluu Suomen Akatemian rahoittamaan terveydenhuoltotutkimuksen ohjelmaan. Tutkimus tehdään yhteistyössä Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin, Hämeen ammattikorkeakoulun, Stakesin, Kansaneläkelaitoksen, Lääkehoidon kehittämiskeskuksen (ROHTO), Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin sekä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kanssa.

Janne Ora

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030