Ajan­kohtai­sta

Ehkäisyrenkaiden käyttäjien raskauksista raportteja

Lääkelaitoksen haittavaikutusrekisteriin ilmoitettiin viime vuonna 20 ei-toivottua raskautta Organonin NuvaRing-ehkäisyrenkaiden käyttäjillä. Raskauksista kaksi on lääkäreiden ilmoittamaa, yksi Lääkelaitoksen laskuvirhe ja loput 17 Organonin itse Lääkelaitokselle raportoimia.

Lääkelaitos hyväksyy vain lääkäreiden haittavaikutusilmoitukset. Organon selvittää muunkin terveydenhoitohenkilökunnan ja valmisteen käyttäjien kautta tulleet ilmoitukset.

Jos henkilökunta mainitsee rengasraskaudesta vaikkapa lääke-edustajalle, ilmoitus kirjataan Organonin kautta Lääkelaitokselle. Näin tapahtuu, vaikka tiedon alkuperä ja tapauksen yksityiskohdat saattavat jäädä hämärän peittoon. Tilastoja voivat pullistaa kahden tai useamman ihmisen kertomukset yhdestä ja samasta raskaudesta.

Organonin lääketieteellinen johtaja Kaisa Elomaa ei halua ottaa kantaa, onko Organonin tunnontarkka haittavaikutuskirjanpito järkevää, mutta hän haluaisi lisäaikaa selvitystyöhön. NuvaRingin haittavaikutuksista on nykyisellään lähetettävä tieto valmistajalle kolmessa päivässä.

– Tarkka kirjaaminen hyödyttää naisia, sillä voimme olla varmoja, ettei rengas ole ainakaan mainettaan heikkotehoisempi. Tietenkin harmittaa, että väärät mielikuvat voivat himmentää valmisteen tehoa suhteessa toisiin valmisteisiin, Elomaa toteaa.

Yhtä varma kuin yhdistelmäpillerit

Viime vuonna raportoitujen 19 raskauden perusteella Elomaa laskee, että NuvaRingin käyttäjistä tuli raskaaksi 1,6/1000. Luku sisältää myös selviä käyttövirheitä, mm. rengastauon pidentymisiä.

Kun käyttäjien virheet lasketaan mukaan Euroopassa tehdyissä kliinisissä tutkimuksissa NuvaRingin Pearlin indeksi oli 0,65 eli raskaaksi vuodessa tuli 6,5/1000 naista. Kun käyttövirheet eliminointiin, luku oli 4/1000. Yhdistelmäpillereiden Pearlin indeksiksi on totuttu ilmoittamaan 1/1000 aikanaan tehtyjen tutkimusten perusteella. Jos tarkka kirjaus tehtäisiin nyt, teho olisi todennäköisesti heikompi.

Ehkäisyrenkaan teho on siis yhdistelmäpillereiden luokkaa. Rengastauon pidentäminen aiheuttaa saman raskausriskin kuin pilleritauonkin piteneminen.

Pilleriraskaudet jo arkea

– Meille ei tule lainkaan ilmoituksia ehkäisypillereiden käytön aikana alkaneista raskauksista, Kaisa Elomaa toteaa.

– Pillerit ovat olleet niin kauan markkinoilla, etteivät lääkärit enää viitsi raportoida pilleriraskauksia, sillä kaikki tietävät jo, että niitä on.

Toisaalta Lääkelaitoskin kannustaa ilmoittamaan uusien valmisteiden haitat, jotta niistä saadaan nopeasti laajan käyttäjäkunnan kokemuksia. Elomaa toivoo lääkäreiden raportoivan ehkäisyrenkaan haitoista ja rengasraskauksista suoraan Lääkelaitokselle.

– Silloin vältytään epätäydellisiin tietoihin perustuvasta kirjauksesta, Kaisa Elomaa perustelee.

Riitta Eskola riitta.eskola@arkkienkelit.inet.fi

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030