Lehti 48: Ajan­kohtai­sta 48/2006 vsk 61 s. 5015

Elämäntapamuutosten vaikutus säilyy pitkään

Maira Palosuo

Keski-ikäisten elämäntapamuutokset säilyivät pitkään ja estivät tai siirsivät diabeteksen puhkeamista, osoittivat suomalaisen diabeteksen ehkäisytutkimuksen (DPS, Diabetes Prevention Study) Lancetissa (2006;368:1673-9) julkaistut seurantatulokset.

Tutkimukseen osallistuneilla oli suurentunut riski sairastua tyypin 2 diabetekseen. He olivat ylipainoisia (painoindeksin ka 31,1), keski-ikäisiä (iän ka 55 v), ja heillä oli heikentynyt sokerinsieto.

Tehostettu ohjausjakso, joka sisälsi ravitsemusterapeutin antamaa yksilöllistä ruokavalioneuvontaa sekä ohjattua liikuntaa, kesti keskimäärin neljä vuotta, mutta siitä omaksutut elämäntapamuutokset vaikuttivat vielä kolme vuotta sen jälkeen. Ohjausta saaneiden sairastuvuus kakkostyypin diabetekseen oli 4,3 ja verrokkien 7,4 sataa henkilövuotta kohti.

Ohjauksen tavoitteena oli vähintään viiden prosentin painon pudotus, ruokavalion keventäminen ja päivittäinen puolen tunnin liikuntajakso.

Tutkimuksessa todettiin, että ravinnon koostumuksella ja liikunnallisella elämäntavalla on suuri merkitys diabeteksen ehkäisyssä, ja niiden diabeteksen puhkeamista estävä vaikutus välittyy erityisesti painonpudotuksen kautta.

Lue myös

- Pystyimme osoittamaan, että interventioryhmän sairastuvuus on pienempi ja että elämäntapamuutokset todella vaikuttavat siihen, sanoo Kansanterveyslaitoksen tutkija

Jaana Lindström

.

Seurantaa on tarkoitus vielä jatkaa tarkkailemalla diabetekseen liittyviä lisäsairauksia, kuten sydän- ja verisuonitautioireita.

- Kaikilla tutkimukseen osallistuneilla oli kohonnut verensokeriarvo kahden tunnin rasituskokeessa. Se lisää selvästi lisäsairauksien riskiä, vaikka varsinainen tauti ei puhkeaisikaan.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030