Ajan­kohtai­sta

Ema suosittelee Xevudyn ja Kineretin hyväksymistä koronan hoitoon

Lopullisen päätöksen hyväksymisestä tekee Euroopan komissio.

Ulla Toikkanen
Kuvituskuva 1
ADOBE/AOP

Euroopan lääkeviraston Eman ihmislääkekomitea Chmp suosittelee Xevudyn ja Kineretin hyväksymistä koronavirustaudin hoitoon.

Xevudy on monoklonaalinen vasta-aine. Vaikuttava aine on sotrovimabi. Chmp suositteli Xevudyn hyväksymistä koronavirustaudin hoitoon aikuisilla ja yli 12-vuotiailla ja vähintään 40 kiloa painavilla, jotka eivät tarvitse lisähappea ja joilla on lisääntynyt riski saada vakava tautimuoto. Xevudylle myyntilupaa on hakenut Glaxo Smith Kline, joka kehitti lääkkeen yhdessä Vir Biotechnologyn kanssa.

Lue myös

Kineret on immunosuppressiivinen lääke. Vaikuttava aine onanakinra, joka vähentää immuunijärjestelmän toimintaa. CHMP suositteli laajentamaan Kineretin käyttöaihetta kattamaan koronavirustaudin hoidon aikuispotilailla, joilla on keuhkokuume, jotka tarvitsevat lisähappea ja joilla on riski vakavaan hengitysvajaukseen. Myyntilupaa on hakenut Orphan Biovitrum.

Tällä hetkellä Kineret on hyväksytty EU:ssa erilaisten tulehdustilojen hoitoon. Koronavirustautia sairastavilla lääkkeen katsotaan vähentävän tulehdusta ja siten alempien hengitysteiden vaurioita ja ehkäisevän vakavan hengitysvajauksen kehittymistä.

Lopulliset päätökset myyntiluvista tekee Euroopan komissio.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030