Ajan­kohtai­sta

Enterovirus voi tänä vuonna aiheuttaa vakavia taudinkuvia

Euroopassa on havaittu tänä vuonna poikkeuksellisen paljon enteroviruksen aiheuttamia vakavia sairaustapauksia.

Hertta Vierula
Kuvituskuva 1

Tavallisesti enterovirustaudit ovat lieväoireisia hengitystieinfektioita tai enterorokkoa, mutta tänä kesänä on esiintynyt myös vakavia neurologisia oireita ja hengitystieinfektioita. Vakavia tautitapauksia on raportoitu Tanskasta, Ranskasta, Alankomaista, Ruotsista, Britanniasta ja Espanjasta. Suomessa vakavia tautimuotoja ei tiedetä esiintyneen.

Enterovirustartuntoja esiintyy tavallisesti syyskesällä. Euroopan tartuntatautivirasto ECDC:n mukaan enterovirus alkoi tänä vuonna levitä harvinaisen aikaisin. Kataloniassa Espanjassa yli 100 lasta tarvitsi huhtikuussa sairaalahoitoa enterovirusinfektion vuoksi.

Euroopassa kiertää parhaillaan useita enterovirustyyppejä. Vaikeita taudinkuvia ovat aiheuttaneet erityisesti aiemmin suhteellisen harvoin esiintyneet virustyypit A71 ja D68.

Suomessa tartuntatautirekisterissä ei vielä näy enterovirustartuntojen lisääntymistä.

– Vain murto-osa enterovirustartunnoista päätyy tartuntatautirekisteriin. Lieväoireisissa tapauksissa potilaat eivät välttämättä hakeudu edes lääkäriin, sanoo johtava asiantuntija Carita Savolainen-Kopra THL:stä.

Enteroviruskausi on alkamassa Suomessakin

Enteroviruksia tunnetaan yli sataa eri tyyppiä. Niiden aiheuttama oirekirjo on laaja. Virustyyppi A71 voi aiheuttaa esimerkiksi meningiittiä, enkefaliittia tai myeliittiä. Tähän asti tätä virustyyppiä on tavattu pääasiassa Aasiassa. Virustyyppi D68 on aiemminkin yhdistetty vakavampiin tautimuotoihin. Se voi ilmetä vakavana keuhkokuumeena tai johtaa jopa halvausoireisiin.

Onko odotettavissa, että enteroviruksen vakavammat tautimuodot leviävät Suomeenkin tänä vuonna?

Lue myös

– Sitä on vaikea ennustaa. Muutama vuosi sitten virustyyppiä D68 havaittiin laajemmin muun muassa Norjassa, mutta se ei silloin levinnyt Suomeen.

Enterovirukset leviävät ulosteen välityksellä tai pisaratartuntana. Tehokkain tapa estää tartuntoja on huolellinen käsihygienia.

Lääkäreiden kannattaa Savolainen-Kopran mukaan pitää mielessä, että enteroviruskausi on alkamassa. Enterovirusinfektiota epäiltäessä tulisi ottaa hengitystie-erite- ja ulostenäyte.

– Jos vakavampia taudinkuvia epäillään, niistä kannattaa olla yhteydessä THL:n tartuntatautilääkäriin, niin päästään arvioimaan, onko kehittymässä epidemia.

Kuva: Fotolia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030