Lehti 14: Ajan­kohtai­sta 14/2006 vsk 61 s. 1568

Eri henkilöstöryhmien yhteistyö parani sairaaloissa

Ulla Toikkanen

Yhteistyö ja vuorovaikutus ovat parantuneet sairaaloissa eri ammattiryhmien mielestä Tampereen yliopiston Työelämän tutkimuskeskuksen koordinoiman Työhyvinvointihankkeen ansiosta.

- Henkilöstön mukaan myös työturvallisuus on lisääntynyt ja työpaikkojen yleinen ilmapiiri kohentunut. Järjestimme sairaaloiden osastoille yhden kehittämispäivän, johon kaikki ammattiryhmät osallistuivat. Työntekijät miettivät sitä, millainen on hyvä työpaikka ja kuinka se luodaan, totesi projektipäällikkö

Riikka Kivimäki

Työelämän tutkimuskeskuksesta.

Työntekijät kritisoivat erityisesti sitä, että ylimmässä johdossa ei kuulla riittävästi henkilökunnan mielipiteitä.

- Sen sijaan lähiesimiehiin työntekijät olivat erittäin tyytyväisiä, tutkija

Aija Karttunen

kertoi.

Lääkärien mielestä hyvällä työpaikalla voi kehittää ammattitaitoaan ja erikoisosaamistaan.

- He toivoivat myös, että moniammatillinen tiimi olisi ammattitaitoinen, Karttunen mainitsi.

Hän sanoi, että joissakin paikoissa lääkärit ovat alkaneet järjestää tietoiskuja hoitohenkilökunnalle sen jälkeen, kun he ovat käyneet koulutuksissa.

Työterveyshuollon ja -suojelun asiantuntemus käyttöön

Ihmiset olivat erittäin motivoituneita kehitystyöhön, mutta työtilanteet saattoivat olla hankalia. Jos osastoja yhdistettiin, yhteisen tulevaisuuden pohtiminen ei ollut ensisijaisesti suunnitelmissa.

- Sijaisista oli pula, ja henkilökuntaa kuormitti jatkuva kiire. Siksi kehittämistyölle oli joskus vaikea raivata aikaa, huomautti Kivimäki.

Hän kertoi, että työterveyshuoltoa ja -suojelua ei kutsuta mukaan silloin, kun päätetään osastojen yhdistämisestä, henkilökunnan työtehtävien muutoksista tai työtilojen saneerauksista.

Lue myös

- Työterveyshuolto ja -suojelu arvioivat, että oli todella antoisaa päästä projektin aikana kuulemaan, mitä henkilökunnan arjessa tapahtuu. Työterveyshuollon ja -suojelun työntekijät toivovat, että heidän asiantuntemustaan osattaisiin vastedes käyttää paremmin hyväksi.

Nyt loppusuoralla olevaan yli 2-vuotiseen projektiin on osallistunut runsaat 900 terveydenhuollon ammattilaista. Mukana on ollut henkilökuntaa niin Helsingin, Oulun, Kuopion, Tampereen ja Turun yliopistollisista sairaaloista kuin Satakunnan, Keski-Suomen, Lapin ja Etelä-Karjalan keskussairaaloista. Yksityiseltä puolelta hankkeessa oli mukana helsinkiläinen terveyspalvelutalo.

- Ilahduttavaa oli se, että henkilöstö koki yhdessä oppimisen rohkaisevaksi, Kivimäki summasi.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030