Ajan­kohtai­sta

EU hyväksyi sitagliptiinin diabeteksen hoitoon

Euroopan lääkeviranomainen EMEA antoi myyntiluvan tyypin 2 diabeteksen hoitoon tarkoitetulle sitagliptiinille.

Sitagliptiini kuuluu uuteen lääkeaineryhmään, DPP-4-estäjiin, jotka edistävät elimistön kykyä alentaa kohonnutta verensokeria. DPP-4-estäjät tehostavat elimistön omaa verensokeria alentavaa mekanismia lisäämällä inkretiinihormonien tasoa.

Lääkeyhtiö MSD:n sitagliptiini on nyt hyväksytty käyttöön 42 maassa.

Sitagliptiini on tarkoitettu tyypin 2 diabeteksen hoitoon parantamaan glukoositasapainoa yhdessä metformiinin tai glitatsonin kanssa, kun veren glukoosipitoisuus ei pysy riittävän hyvin hallinnassa ruokavaliolla, liikunnalla ja metformiinilla tai glitatsonilla yksinään.

– Kun metformiinin teho ei diabeteksen edetessä enää riitä, siirrytään kahden lääkkeen kombinaatiohoitoon. Näillä lääkkeillä yleinen sivuvaikutus on painonnousu. Sitagliptiinilla ei ole havaittu tätä vaikutusta: uusi lääkevaihtoehto on painoneutraali, kertoo akatemiaprofessori Markku Laakso Kuopion yliopistollisesta keskussairaalasta.

Diabetes, Obesity and Metabolism -lehdessä (2007;9:194) julkaistussa tutkimuksessa verrattiin sitagliptiinia ja glipitsidiä yhdistettynä aiempaan metformiinihoitoon. Sitagliptiini ja glipitsidi laskivat verensokeria yhtä tehokkaasti. Sitagliptiinin ja metformiinin käyttö laski potilaiden painoa keskimäärin 1,5 kg. Sen sijaan glipitsidiä (sulfonyyliurea) ja metformiinia saaneiden potilaiden paino nousi noin 1,1 kg.

Sitagliptiinin ja metformiinin yhdistelmää saaneilla potilailla todettiin myös vähemmän hypoglykemiaa. Sitagliptiini osoittautui tutkimuksessa hyvin siedetyksi.

Miia Soininen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030