Ajan­kohtai­sta

EU kielsi lääkärisuositukset elintarvikkeiden terveysväittämissä

Elintarvikkeen tai lisäravinteen pakkauksessa ei heinäkuun jälkeen voi vedota yksittäisen lääkärin suosituksiin. Myös tutkimusnäyttöä vaaditaan.

Elintarvikkeen tai lisäravinteen pakkauksessa ei heinäkuun jälkeen voi enää vedota yksittäisen lääkärin suosituksiin. Lupa ei myöskään ole luvata painonlaskua kahdessa viikossa tai pelotella kuluttajia elintoimintojen muutoksilla.

– Terveysväitteiden taustalla täytyy olla riittävä tutkimusnäyttö. Lisäksi vaikuttavaa ainesosaa pitää tuotteessa olla riittävä määrä esitetyn hyödyn saamiseksi. Väitteiden täytyy myös olla ”keskivertokuluttajan” ymmärrettävissä. Näin uusia ehtoja luettelee ylitarkastaja Sirpa Sarlio-Lähteenkorva Elintarviketurvallisuusvirasto Evirasta.

EU:n ravitsemus- ja terveysväiteasetuksen suurin mullistus on se, että ehdot muuttuvat yhteneväisiksi koko EU:n alueella.

– Tähän asti esimerkiksi Tanskassa ei ole käytännössä saanut käyttää oikeastaan minkäänlaisia terveysväittämiä. Toisaalta Tanskasta on esimerkiksi suomalaiseen postimyyntiin yritetty tarjota mitä kummallisempia väitteitä sisältäviä tuotteita, Sarlio-Lähteenkorva huomauttaa.

Tämä eurooppalainen kirjavuus on vaikeuttanut muun muassa suomalaisten terveysvaikutteisten elintarvikkeiden vientiä.

– Suomalaisen kuluttajan näkemät muutokset eivät ole hirveän suuria, mutta viranomaisten kannalta tärkeää on se, että nyt siirrymme jälkikäteisvalvonnasta etukäteen tehtävään valvontaan, Sarlio-Lähteenkorva korostaa.

Siirtymäaikana kerätään väittämiä

Vaikka asetus astuu käytännössä voimaan heinäkuun alussa, siirtymäaikaa kansalliselle valmistelutyölle on aina vuoteen 2010 saakka.

Uuden asetuksen mukaan kaikki sallitut terveysväittämät täytyy hyväksyä ennen käyttöä yhteisötason arviointimenettelyn kautta.

Evira on kerännyt tietoa meillä käytössä olevista väittämistä, joita on jo kertynyt Eviran listalle kaikkiaan 269 yhdisteestä, elintarvikkeesta tai ainesosayhdistelmästä. Eniten väitteitä liitettiin sydän- ja verisuoniterveyteen, hiilihydraattiaineenvaihduntaan ja painonhallintaan sekä vatsan ja suoliston terveyteen.

Esimerkkejä Eviran lääkkeellisiksi katsomista väitteistä:
”Vähentää rytmihäiriöitä”
”Ehkäisee verihiutaleiden kokkaroitumista ja siten verisuonitukosten syntymistä”
”Nopeuttaa liikunnasta aiheutuneiden vammojen paranemista”
”Vähentää kasvainten uusiutumista”
”Yhdiste X estää uusien verisuonten kasvua eli angiogeneesia”
”Aktivoi antikarsinogeenisia entsyymeitä”
”Ehkäisee dementiaa”
”Estää haitallisten mikro-organismien kasvua”

Ulla Järvi

Lue lisää aiheesta 11.5. ilmestyvästä Lääkärilehdestä

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030