Ajan­kohtai­sta

EU-maista tuoduissa lihatuotteissa satunnaisesti salmonellaa

Tapausten määrä on pysynyt samalla tasolla, vaikka todistusvaatimuksia on tiukennettu. Valvontaa suunnataan eläinperäisiin elintarvikkeisiin.

EU-maista Helsinkiin tuotavissa eläinperäisissä elintarvikkeissa esiintyy satunnaisesti salmonellaa. Viime vuonna Helsingin kaupungin ympäristökeskus hylkäsi kolme siipikarjan maahantuontierää salmonellan takia.

Tapausten määrä on pysynyt vuosittain samalla tasolla. Valvontaa suunnataan jatkossakin lihatuotteisiin, koska salmonellaa havaitaan edelleen maahantuodussa lihassa tiukentuneista todistusvaatimuksista huolimatta.

Ensisaapumiserien säädöstenmukaisuutta ja mikrobiologista laatua tarkastetaan pistokokein.

Lihan ja raakalihavalmisteiden tuontimäärä kiloina nousi 13 prosenttia vuodesta 2005, jolloin niiden yhteenlaskettu tuontimäärä oli vajaa kaksi ja puoli miljoonaa kiloa.

Miia Soininen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030